Bakan Günay sanatçılar için ayrıcalık istedi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-25-2011 (00:34)   Son Mesaj: 01-25-2011 (00:34)    Cevap: 0    Gösterim: 577  

    01-25-2011

    Bakan Günay sanatçılar için ayrıcalık istedi

    Bakan Günay sanatçılar için ayrıcalık istedi


    Macaristan’ın AB Dönem Başkanlığını üstlenmesi dolayısıyla Ankara’da düzenlenen konsere katılan Bakan Günay, "Türk sanatçıları Avrupa Birliği’nde vizesiz dolaşabilmeli" dedi.

    Macaristan Büyükelçisi İtsvan Sza ise, "Türkiye ile vize diyalogunun başlaması önemli bir çabamızdır. Birlikte adil ve makul çözümler bulmalıyız. Vize konusunda Türk vatandaşların hassasiyetini anlıyoruz" şeklinde konuştu.
    Macar Kemancı Robert Lakatos ve Rev Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu"nda bir konser verdi. Konsere katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, burada yaptığı konuşmada, hakların kültür alanında yakınlaşmasının önemini vurguladı ve Türkiye ile Macaristan arasındaki Kültür işbirliğine dikkat çekti. Türkiye"nin AB üyelik sürecine de değinen Bakan Günay, Macaristan"ın dönem başkanlığında genişleme ruhuna uygun liderlik yapacağına duyduğu inancı dile getirdi.

    "Macaristan"ı üyelik sürecinde karışılacağımız zorluklarda bir dost olarak görüyoruz" diyen Günay, "Türk sanatçıları Avrupa Birliği"nde vizesiz dolaşabilmeli" şeklinde konuştu.

    Büyükelçi Szabo ise konserde Türkçe olarak yaptığı konuşmada, Macaristan Dönem Başkanlığının amaçlarına dikkat çekerken, genişleme sürecinin sürdürülmesine verilen öneme vurgu yaparak "Türkiye"nin Avrupa Birliği katılım süreci hakkında bilmenizi isterim ki, Macaristan ve Macarlar, Türkiye"nin geçen on yılda ulaştığı muazzam sonuçlar ile gurur duymaktadır" dedi.

    -"TÜRKİYE VE AB ARASINDA KARŞILIKLI GÜVEN GÜÇLENDİRİLMELİ"

    İtsvan Szabo, "Güçlü, modern ve itibarlı bir Türkiye, Macaristan"ı ve Avrupa Birliği"ni büyük ölçüde güçlendirecektir" dediği konuşma sırasında Türkiye ve Avrupa Birliği arasında karşılıklı güvenin güçlendirilmesine büyük bir ihtiyaç olduğunu, çok sayıda istişare ve işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

    Türkiye"nin AB müzakere sürecine ilişkin olarak Szabo "Macar Dönem Başkanlığı sırasında Rekabet Politikası başlığını açmalıyız, geride kalan birkaç engelin üstesinden gelmeliyiz. Rekabet gücünün iyileştirilmesi hepimiz için gelecek on yılların en önemli konularından biridir" de dedi.

    -"MACARİSTAN, TÜRKİYE"NİN AB PROJESİNİN BAŞARISI İÇİN ÇABA GÖSTERECEK"-

    "Macaristan, Türkiye"nin tarihi öneme sahip AB üyelik projesinin başarısı için tüm çabayı gösterecektir" diyen Szabo, "Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olduğunda ekonomisi, nüfusu, karar mekanizmalarındaki yeri sonucunda en büyük üye devletlerarasında yer alacaktır. Kendisinden şimdi talep edilen şartlar, beklentiler gelecekteki sorumluluğu ile orantılıdır" ifadelerini de kullandı.

    -"GERİ KABUL ANLAŞMASI BİR AN EVVEL YAPILMALI"

    Macaristan Başkanlığının Türkiye"nin sınır muhafazasının modernize edilmesine, Türkiye"ye yüklenen göç baskısının hafifletilmesine yardımcı olmayı arzu ettiğini de vurgulayan Szabo, "Türkiye-AB geri kabul anlaşmasının bir an evvel yapılmasına karşılıklı gereksinim vardır" şeklinde konuştu. Szabo şöyle devam etti:

    "Türkiye ile vize diyalogunun başlaması önemli bir çabamızdır. Birlikte adil ve makul çözümler bulmalıyız. Vize konusunda Türk vatandaşların hassasiyetini anlıyoruz. Bu, konu hakkında daha fazla görüşmemiz ve daha büyük güçle çözüm aramamız için sadece karşılıklı sorumluluğumuzu artırıyor."

    -"TERÖRLE ORTAK MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ"

    Büyükelçi Szabo, Macaristan Dönem Başkanlığı"nın, terörizm ile ortak mücadelede Türkiye ile işbirliğinin geliştirilmesini destekleyeceğini belirtikten sonra "Ülkelerimizde tecrübe edilebilen dışlayıcı çabalara, islamafobiye ve Türk karşıtı olgulara karşı üye devletler ve Türkiye"yi işbirliğine teşvik edeceğiz" dedi.

    Sözlerine son verirken Bakan Günay"a şükranlarını sunan Büyükelçi Szabo, "Kendilerinin çabası olmadan, işbirliğimizin en son meyvesi olan, Budapeşte Gül Baba Türbesi"nin ortak restorasyonun kısa zaman içinde başlayacağını bildiremezdim" diye konuştu.




    Bakan Günay sanatçılar için ayrıcalık istedi Yorumları