Gül'den İsrail'in raporuna sert tepki   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-24-2011 (17:56)   Son Mesaj: 01-24-2011 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 572  

    01-24-2011

    Gül'den İsrail'in raporuna sert tepki

    Gül'den İsrail'in raporuna sert tepki


    İsrail'in Mavi Marmara saldırısı raporunu değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, "Bu rapor İsrail hükümetinin dünyayı ve uluslararası hukuku dikkate almayan şımarık tavrını ve aldırmaz tavrını gösteriyor" dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 2011 Genel Kurulu'nun kış oturumuna katılmak ve Genel Kurul'a hitap etmek üzere Strazburg'a gitti. Hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yapan Gül, "Demokratik standartlarımız nedeniyle çok sıkıntı yaşadığımız Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne bir Türk'ün seçilmesi önemlidir" dedi.
    İsrail'in Mavi Marmara raporuyla ilgili bir soruya da karşılık veren Gül, İsrail'in yaptıklarının uluslararası hukukla hiçbir ilgisinin olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, İsrail'in açıkladığı bu raporun uluslararası hukuk nezdinde hiçbir kredibilitesi ve inandırıcılığı olmayan, kendi belgesinden başka bir şey olmadığını vurguladı. "Bu, İsrail hükümetinin ne kadar dünyayı ve uluslararası hukuku dikkate almayan şımarık tavrını ve aldırmaz tavrını gösteriyor" diyen Gül, "Bizim nezdimizde, 9 kişinin hayatını kaybettiği bir olayda, uluslararası sularda olan bir olayda bunu gayriciddi bir şekilde değerlendiren ve neticelendiren, hiçbir uluslararası inandırıcılığı olmayan kendi belgelerinden başka bir şey değildir. BM'nin İnsan Hakları Komisyonu'nun topladığı veriler vardır, onun kararı vardır. Bizi ancak bunlar bağlar ve ilgilendirir" şeklinde konuştu.

    Cumhurbaşkanı Gül, bir basın mensubunun, "BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği kazayla ilgili Devlet Denetleme Kurulu bir rapor hazırladı. Bu raporla ilgili Yazıcıoğlu'nun eşiyle görüştünüz mü?" sorusu üzerine de Yazıcıoğlu'nun eşiyle geçtiğimiz yıl görüştüklerini söyledi. "Beni ziyaret ederek tereddütleri olduğunu ve bu işin Devlet Denetleme Kurulu tarafından en detaylı şekilde araştırılmasını benden rica etti" diyen Gül, şöyle devam etti;

    "Bende bunun üzerinde Devlet Denetleme Kurulu'na talimat verdim. Hem olayın iyice araştırılması, hem de Türkiye'de kuralların yeterli olup olmadığını, alınması gereken yeni tedbirler varsa bunların tespitini, kurumlarda noksanlık varsa bunların yeniden donatılması gerektiğini, bu konuyla ilgili detaylı çalışma yapmalarını istedim. 800 sayfaya yakın bir çalışma yapıldı. Uzmanlar emrinde çalışıldı. Devlet Denetleme Kurulu'nun nasıl çalıştığına bakarsanız, raporların değerini anlarsınız. Bugün de herhalde duyuracaklardı. Bu rapor Başbakanlığa gider, ilgili yerlere yazılır. Mahkeme var şu anda, esas savcı kararını verecektir. Ailesi böyle bir talepte bulunduğu için ailesine verilir. Ayrıca bir de devletin ilgili kurumlarına gönderilir. Bu konuyla ilgili arama kurtarma faaliyetleri, hava araçlarıyla ilgili güvenlik konuları, herhangi bir kaza anında onların çabuk bulunabilmeleriyle ilgili bir noksanlık var mı,yok mu bütün bunlar kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Uzmanların hazırladığı bir rapor olduğu için detaylar ve teknik mahiyeti hakkında ben bir şey söyleyemem. Zaten Devlet Denetleme Kurulu anayasal bir kurum. Dolayısıyla web sayfasına girip bakarsanız detayları görürsünüz."

    "Ekonomi Başdanışmanınız Ahmet Ertürk, 'Cumhurbaşkanının görev süresi bir an önce karara bağlanmalı' şeklinde bir açıklama yaptı. Neler söyleyeceksiniz?" sorusu üzerine de Gül, "Bu konuyla ilgili daha evvel açıklamalarım oldu. Soru karşısında verdiği bir cevap" dedi. Gül, siyasilerin üsluplarıyla ilgili daha önce yaptığı çağrıyı tekrar edip etmeyeceği yönündeki bir soruya da, "Her gün aynı çağrıyı yapacak halim yok. Herkes aklı başında insanlar. Dolaysıyla halkımız takip ediyor ve halk bunları değerlendirir" diye yanıt verdi.




    Gül'den İsrail'in raporuna sert tepki Yorumları