Çağlayan, Yıldız'dan fanatik GS'li çıktı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-24-2011 (17:21)   Son Mesaj: 01-24-2011 (17:21)    Cevap: 0    Gösterim: 561  

    01-24-2011

    Çağlayan, Yıldız'dan fanatik GS'li çıktı

    Çağlayan, Yıldız'dan fanatik GS'li çıktı


    Bakan Zafer Çağlayan ile Taner Yıldız, Venezuela'nın petrol karşılığı konut teklifini görüşmek üzere biraraya geldi. İki bakana Galatasaraylılığı bırakıp bırakmayacakları da soruldu. Çağlayan ise cevabı ile güldürdü...

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Venezuela'nın ''petrol karşılığı konut'' teklifini görüşmek üzere kendi başkanlığında teknik heyetin Şubat ayının ikinci haftasında Venezuela'ya gideceğini bildirdi.
    Görüşmeye Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş da katıldı.

    Görüşmenin ardından her iki Bakan gazetecilerin sorularını yanıtladı. Devlet Bakanı Çağlayan bir soru üzerine, Venezuela'ya Şubat ayının ikinci haftası teknik bir heyet şeklinde anlaşmanın alt yapısını oluşturacak bir ziyaretleri olacağını söyledi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise bir soru üzerine, Venezuela ile rakamlarda mutabık kalınırsa 1 veya 1,5 yıl içinde petrol çıkarıp, getirme imkanı olabileceğini bildirdi.

    Bu arada Bakan Yıldız, Galatasaray taraftarlığına ilişkin bir soru üzerine daha önceki açıklamasını o günkü üzüntüsünden dolayı yaptığını belirterek, ''Galatasaray maçlarını fırsat bulduğum kadarıyla izlerim'' yanıtını verdi.

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezuela'nın petrol karşılığı konut teklifi çerçevesinde yapılacak barter anlaşmasına ilişkin olarak, ''mütekabiliyet esasına göre rakamları ortaya koyduktan sonra, zamanı geldiğinde, barter sistemi bize ne verir, ne vermez hepsini kamuoyuyla paylaşacağız'' dedi.

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Venezuela'nın petrol karşılığı konut teklifini değerlendirmek üzere, Dış Ticaret Müsteşarlığı Toplantı Salonunda biraraya geldi. Görüşmeye, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcısı Ercan Tıraş da katıldı.

    Bakan Yıldız, görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ''Venezuela'dan petrol alımını bir müjde olarak niteleyebilir miyiz'' şeklindeki soru üzerine, ''müjde'' kelimesi için erken olduğunu söyledi.

    Şu anda bir planlama ve değerlendirme içinde olduklarını kaydeden Yıldız, ''Olduğu zaman müjdeyi aktarmak kolay, ama şimdiden bunları söylemek erkendir diye düşünüyorum'' dedi.

    ''Barter anlaşması söz konusu ama nakit ihtiyacı doğacak mı'' şeklindeki bir diğer soru üzerine de Yıldız, bu hesaplarla ilgili Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren ve diğer yetkililerle konuştuklarını anlatırken, şöyle devam etti:

    ''Bunlar için de erken. Şu anda bizim hangi blok, hangi petrol sahasına, hangi oranda gireceğimiz belli değil. Söz konusu bloklar özellikle 20 milyar dolarlara kadar yatırım yapmayı gerektirecek büyüklükte.

    Şu anda Türkiye'nin günlük 42 bin varil üretimi var. Venezuella'nın günlük üretimi ise 3 milyon varil civarında. Petrolde iki ülke arasında çok ciddi büyüklük farkı var.

    Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı konu üzerinde çalışıyor. Zannediyorum Sayın Çağlayan'ın ziyaretinden önce bu rakamları çıkartırız ve hesaplama olarak da ortaya koyarız.

    Venezuela, zor bir ülke, sıra dışı bir ülke. Ama Türkiye için fırsat oluşturabilecek bir ülke. O açıdan, mütekabiliyet esasına göre rakamları ortaya koyduktan sonra, zamanı geldiğinde, barter sistemi bize ne verir, ne vermez hepsini kamuoyuyla paylaşacağız.''

    Bakan Yıldız, ''Venezuela'da elde edilmesi planlanan petrol, Türkiye'nin ne kadarlık ihtiyacını karşılar'' şeklindeki soru üzerine ise bunun yatırılacak parayla ilgili olduğunu söyledi.

    Bunun geri dönüşünün Venezuela'da daha hızlı olacağı kanaatini taşıdıklarını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin çeşitli ülkelerde de petrol ve doğalgaza ilişkin operasyonlarının bulunduğunu anlattı.

    ''TOKİ meselesi anlık mı gelişti'' şeklindeki bir diğer soruya karşılık olarak da Yıldız, şunları söyledi:

    ''Sayın Chavez'i aslında çok sıcak, samimi ve Türkiye ile işbirliğine çok istekli gördüm. Biz içindeyken çok fark edemiyor olabiliriz ama Ankara'da havaalanına indikten sonra, Ankara'ya gelinceye kadar kentsel dönüşüm projesinde gecekonduların kaldırılıp onun yerine TOKİ binalarının yapılması Sayın Chavez'e de aktarılmış. Bunun üzerine kendisi (TOKİ nedir, nasıl bir kurumdur) diye bize sordu.''

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan de Venezuela ziyaretine ilişkin soru üzerine, Şubat'ın ikinci haftasında kendi başkanlığında teknik heyet olarak Venezuela'ya gideceklerini söyledi.

    GALATASARAY TARAFTARLIĞI

    Bakan Yıldız, bir soru üzerine geçen haftalarda Galatasaray taraftarlığını askıya aldığını ifade ettiğini hatırlatarak, bunu o günkü üzüntüsünden dolayı yaptığını söyledi ve şöyle devam etti:

    ''Gerçekten bunu hiç hak etmeyen birisi varsa o da Sayın Başbakanımızdır. O kadar iş yapacaksınız, o kadar seri şekilde takip edeceksiniz, o kadar itina özen göstereceksiniz, böyle bir muamele...

    Bizim aslında vefa duygularımızla da örtüşen bir şey değil bu. Bunu isterse Zafer ağabeyimiz yapsın, isterse benim kardeşim yapsın.

    Hep beraber bu tavra tepki koymamız lazım. Adnan Polat'la iki kez görüştüm. Ben Bakü'deyken aramıştı, ben de döndüğümde aradım.

    Böyle bir şey söz konusu olamaz. Ama o üzüntünün büyüklüğünü ifade etmek açısından doğruydu diye düşünüyorum.''

    ''Maçları izleyecek misiniz'' şeklindeki soruyu da Yıldız, ''maçları izlerim, fırsat bulduğum kadarıyla izlerim'' şeklinde yanıt verdi.

    Bakan Çağlayan da ''Galatasaraylılar, Galatasaray'ı bırakamaz. Zaten nasıl bırakacağız? Ben bırakamam bir kere o bıraksa da'' dedi.




    Çağlayan, Yıldız'dan fanatik GS'li çıktı Yorumları