Rokolte artınca limon dalda kaldı!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-24-2011 (14:22)   Son Mesaj: 01-24-2011 (14:22)    Cevap: 0    Gösterim: 422  

    01-24-2011

    Rokolte artınca limon dalda kaldı!

    Rokolte artınca limon dalda kaldı!


    Türkiye'deki narenciye üretimi ve ihracatında önemli bir yere sahip olan Muğla'da rekoltedeki artışa rağmen, üreticinin 'hüsran yaşadığı', erken kesimin fiyatları düşürdüğü belirtildi.

    Ege İhracatçılar Birliğinin 2010-2011 verilerine göre Muğla'da 2 milyon 176 bin 850 adet ağacın meyve verdiği ve bu ağaçlardan 236 bin 766 ton üretim gerçekleştirildiği öğrenildi.
    Türkiye narenciye rekoltesinin yüzde 15'inin karşılandığı Ege Bölgesi'nde narenciye rekoltesinin en fazla olduğu il ise Muğla. Muğla'yı sırayla İzmir, Aydın ve Balıkesir takip ediyor.

    Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, yaptığı açıklamada, Muğla'nın Ege bölgesinde çok önemli bir yer teşkil ettiğini belirterek, ''Özellikle limonda geçen yıl 23 bin ton olan rekolte bu yıl 47 bin tona çıktı. Geçen yıl 45 kuruştan sattığımız ürün bu yıl 5-10 kuruşa düştü. Son 50 yılın en kötü yılını yaşıyoruz. Yüksek rekolteye rağmen hüsran yaşadık'' dedi.

    Fiyatların düşmesiyle birlikte limon üreticilerinin ürünlerinin elinde kaldığını belirten, Çöllü, ''Ürünlerimizin yüzde 80'i ihraçlık ürün. Sadece Ortaca Bölgesi'nde 30 bin dekar alanda yaklaşık 70 bin ton limon, portakal ve nar üretiliyor. Üretilen ürünlerin yüzde 80'lik kısmı ihracata yönelik, diğer kısmı iç piyasada tüketiliyor'' diye konuştu.

    ''ERKEN KESİM FİYATLARI DÜŞÜRDÜ''

    Ortaca'da Tepearası, Okçular, Eskiköy, Ekşiliyurt, Güzelyurt, Dereköy, Dalyan, Akıncı, Kemaliye, Yeşilyurt, Çaylı, Fevziye ve Mergenli'nin önemli üretim bölgeleri olduğunu ve en fazla limon üretimi yapıldığını ifade eden Çöllü, şunları söyledi:

    ''Normalde Aralık ayının başında ağaçtaki son ürün toplanması gerekiyordu, Ocak ayını bitirdik ağaçta ürün var. 20 Eylül'den önce limon kesilemez.

    Buna rağmen Ağustos'un başında limonlar kesilmeye başlandı. Erken kesimden dolayı limonlarda vasıfsızlık (su kaybı) oluyor. Bu da ihracatı olumsuz yönde etkiliyor.

    Sezon başında 85-90 kuruştan satılan limon 5-10 kuruşa düştü. Şu anda ağaçta olan ürünü çiftçi ücretsiz veriyor alan-satan yok.

    Çiftçi işçi tutup ürünü toplatamıyor. Ürün 5-10 kuruşa düştü. Bir işçinin yevmiyesi 30 lira. Topladığı ürün aldığı parayı karşılamıyor. Dökme olarak kamyonlara yükleniyor.''

    ''SON 50 YILIN EN KÖTÜ SEZONU''

    Narenciye üretimi ve ihracatının bölge ve ülkemiz açısından büyük önem taşıdığını belirten Çöllü, sözlerini şöyle tamamladı:

    ''Geçtiğimiz yıl 40-45 kuruştan sattığımız ürünün fiyatını bu yıl göremedik. Ürün satılmayınca Tüccar'da sözleşmeye uymadı. Sattığımız ürünlerin parasını alamadık.

    Çiftçilerimiz daha şimdiden bankalara koşmaya başladı. İlaç, gübre ve mazot parası cepten gitti. Her yıl inişli çıkışlı rakamlar olurdu.

    Ancak bu yıl çok kötü. Rekolte ikiye katladı, fiyatlar dibe vurdu. Son elli yılın en kötü sezonu yaşıyoruz diyebilirim.''




    Rokolte artınca limon dalda kaldı! Yorumları