Türkiye'nin Lübnan krizi için sunduğu 4 teklif   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-23-2011 (08:39)   Son Mesaj: 01-23-2011 (08:39)    Cevap: 0    Gösterim: 609  

    01-23-2011

    Türkiye'nin Lübnan krizi için sunduğu 4 teklif

    Türkiye'nin Lübnan krizi için sunduğu 4 teklif


    Türkiye ile Katar'ın 3 gün boyunca Lübnan'da sürdürdüğü, ancak bir sonuç alamadığı, arabulucuk kapsamında taraflara temel olarak 4 maddeden oluşan bir teklif sunduğu ortaya çıktı. Türkiye'nin sunduğu 4 teklif:

    Mahmut Gürer'in haberi
    Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı Lübnan sürecinde Katar ile birlikte taraflara sunduğu teklifler netleşmeye başladı.

    Bu teklifin daha önceki arabulucu ülke Suudi Arabistan ile Suriye tarafından yapılan önerinin genişletilmiş versiyonu olduğu belirtiliyor. İşte o teklif:

    - HÜKÜMET YENİDEN KURULSUN. ULUSAL MUTABAKAT İÇERSİN: Hizbullah'ın da içinde yer alacağı ulusal bir mutabakat hükümeti kurulsun. Bu hükümet Hariri cinayeti ile ilgili özel bir de komisyon kursun.

    - CİNAYET YENİDEN SORUŞTURULSUN: Komisyon Refik Hariri cinayetini yeniden soruştursun. Saad Hariri bu komisyonunun sonucuna göre uluslararası mahkeme kararını tanısın.

    - AYIKLAMA YAPILSIN, EKSİKLER TAMAMLANSIN: Komisyon, Hariri cinayeti ile ilgili yalancı şahitlik yaptığı öne sürülen kişileri sorgulasın. Bu kişilerin ayıklanmasının ardından, eksik bilgiler de tamamlansın ve başka şahit varsa onlar da dinlensin.

    NEDEN KABUL EDİLMEDİ?

    Teklife her iki tarafın da çekince koyduğu belirtiliyor. Hizbullah Lideri Nasrallah'ın Saad Hariri'den kararı tanımayacağını garanti etmesini istiyor. Başbakan Saad Hariri ise, Hizbullah'ın cinayetten sorumlu tutulanları komisyon kararı tamamlanıncaya kadar dışarda bırakmasını talep ediyor. Bu nedenle görüşmeler tıkanıyor.

    AKŞAM




    Türkiye'nin Lübnan krizi için sunduğu 4 teklif Yorumları