Seçim öncesi partilerde ittifak arayışları   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-23-2011 (07:34)   Son Mesaj: 01-23-2011 (07:34)    Cevap: 0    Gösterim: 674  

    01-23-2011

    Seçim öncesi partilerde ittifak arayışları

    Seçim öncesi partilerde ittifak arayışları


    Seçimlere 4,5 ay kala siyasette 'işbirliği' ve 'ittifak' rüzgarları esmeye başladı. Özellikle baraj problemi yaşayan BDP, DP, SP, BBP, TP, Has Parti, DSP ve HEPAR, parlamentoya girebilmek için formül arıyor.

    Hakkı Kurban'ın haberi
    Seçimlerde yüzde 10 barajını aşma sorunu yaşayan siyasi partiler, kapalı kapılar ardında ittifak görüşmelerine başladı. Bir yandan da ittifak için kırmızı çizgiler belirlendi. Son seçimlerde yüzde 10 barajını geçerek grup kuran AK Parti, CHP ve MHP ise ittifak arayışlarına kapılarını kapattı.

    Gözler Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Demokrat Parti (DP), Saadet Partisi (SP), Büyük Birlik Partisi (BBP), Türkiye Partisi (TP), Has Parti, Demokratik Sol Parti (DSP) ve HEPAR'ın da aralarında olduğu partilere odaklanmış durumda. Önümüzdeki günlerde liderlerin görüşmeleri bekleniyor. AKŞAM ittifak ve işbirliği arayışlarını siyasi partilere ve kamuoyu araştırmacılarına sordu. İşte çarpıcı değerlendirmeler:

    POLLMARK ORTAĞI ERTAN AYDIN: Son araştırmalarda çok dikkati çeken bir husus var; oy oranı küçük partiler daha da küçülerek silinme noktasına ilerliyor, büyük partiler daha da büyüyerek güçlerini pekiştiriyorlar. Küçük partiler, varlıklarını güçlendirebilmek için büyük bir partiyle seçime girmek zorunda. Hayat memat meselesi.

    AK Parti'nin kesinlikle bir ittifaka ihtiyacı yok; oy oranı yüzde 50'ye doğru ilerliyor. CHP'nin ise yüzde 30'lu rakamların üstüne çıkabilmesi için biraz daha takviyeye ihtiyacı var. Sağdan oy almadıkça iktidar şansı yok. MHP'nin de SP ve HAS Parti ile ittifakı etkili olur. Baraja yakın görünüyor. Muhafazakar seçmeninden kopmalar oldu. Bunu kazanabilmek için Saadet Partisi, Has Parti gibi bir partiyle ittifakı etkili olabilir.

    Diğer partilerin meclise girebilmelerinin şartı, büyük bir partiyle ittifak kurmaları. Kendi aralarındaki ittifak da işe yaramaz. 3-5 partinin birleşmesi büyük bir sinerji değil 2-3 puanlık marj oluşturabilir. O da baraja yakınlaştırmaz.

    A&G ARAŞTIRMA ŞİRKETİ SAHİBİ ADİL GÜR: Seçime dört ayı aşkın süre var. İttifak formüllerini görmeden bir şey söylemek yanlış olur. Dolayısıyla, 'şu parti şununla kurarsa barajı geçer' demek haksızlık olur.

    Oyların sahibi belli ittifaklar işe yaramaz

    ANAR GENEL MÜDÜRÜ İBRAHİM ÜNLÜ: Partiler arası ittifaklar bir geçiş ve ara rejim döneminde işe yaramıştır. İstikrarın bulunduğu, güçlü partilerin olduğu dönemde ittifaklar hayal mahsulüdür. Şu an oyların yüzde 90'ına yakınının sahibi belli. Yüzde 10'un içinde yapılacak bir ittifak da barajı aşmaya yetmez. CHP-BDP veya BDP-SP sonuç vermez. CHP'nin 'Kürt' kelimesini bile kullanmayan parti yönetimi BDP'yle bir ittifak için tabanını nasıl ikna edecek? Saadet-BDP söylentileri var. Saadet dükkanı kapatmak istiyorsa buna kalkışsın. MHP ile CHP aynı havuzdan besleniyor. MHP'nin Saadet'le yapacağı işbirliği milliyetçi- laik kesimi CHP'ye kaptırabilir. CHP yükseldiği için şu an MHP düşüyor. Tersine ilişki var. MHP'nin kuracağı bir ittifak CHP'ye kaymayı hızlandırabilir. Şu an DP ile uygun görünse de, Bahçeli'nin yerinde olsam ülkücü tabandan gelen bir parti lideriyle bu işe kalkışmazdım.

    AK Parti ittifakı sadece milletiyle yapar

    AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ BEKİR BOZDAĞ: AK Parti, milletin kurduğu bir partidir; kurulduğu günden bugüne milletle beraber yoluna devam etmiş ve sadece milletten talimat almış bir partidir. Millet dışında da hiçbir yerle ittifak arayışı içinde asla olmamıştır. Milletimizin dua ve desteğiyle bugünkünden daha güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.'

    Biz düşünmüyoruz

    CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ERDOĞAN TOPRAK: CHP olarak biz bir ittifak düşünmüyoruz, tek başımıza iktidar olmayı hedefliyoruz. Hiç kimseyle de bu konuda görüşmedik. Herhangi bir partiyle ne ittifak ne koalisyon arayışımız var. Diğer partilerin ne yaptığıyla da ilgilenmiyoruz. Türkiye'de seçim barajı böyle olduğu müddetçe hülle yoluyla parlamentoya girmeler daha da çoğalacak. Barajın aşağı çekilmesi lazım.

    İyi niyetlilere kapımız her zaman açık

    MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TUNCA TOSKAY: Gündemimizde ittifak diye bir şey yok. Yapılan anketlerden büyük çoğunluğu da vatandaşın gerçek tercihinden ziyade, 'onları nasıl yönlendiririm' diye yapılan araştırmalar. Bunları da baraj söylentilerini de ciddiye almıyoruz. MHP bu seçimlere tek başına iktidar olmak hedefiyle giriyor. 28 Ocak'ta Seçim Beyannamemizi açıklayacağız. Bu istikamette iyi niyetle ve samimiyetle politika yapmak isteyenlere de kapımız her zaman açık.

    SP ve CHP'yle görüşmedik

    BDP SEÇİM VE PROPAGANDA BAŞKANI PERVİN BULDAN: Biz ittifak konusunu partimizde masaya yatırmış değiliz. Ancak, barıştan, özgürlükten, insan haklarından yana olan, Türkiye'nin demokratikleşmesini isteyen herkese kapımız açık. Altını çizdiğimiz nokta 'BDP çatısı altında olmak kaydıyla'. Öyle kamuoyuna yansıdığı gibi, CHP'yle de, Saadet Partisi'yle de bir ittifakı görüşmedik.

    Sadece CHP-BDP ittifakı sonuç verebilir

    KONDA ARAŞTIRMA ŞİRKETİ BAŞKANI TARHAN ERDEM: Konuşulan ittifaklar arasında, siyasi dengeleri büyük oranda değiştirecek, başarılı sonuç alacak bir ittifak görünmüyor. AKP'nin ittifak düşüncesi zaten olmaz. Daha önce gündeme taşınan CHP ile BDP arasında bir ittifak oluşması sonuç verebilir. Onun dışında CHP'nin, kimi zaman dillendirilen Türkiye Partisi, Has Parti gibi partilerle ittifakı sonucu fazla değiştirmeyecektir. MHP'nin diğer partilerle yapacağı ittifaklar da neticeyi değiştirmez.

    Ancak DSP çatısı altında birleşiriz

    DSP GENEL BAŞKANI MASUM TÜRKER: DSP, 2007'de CHP'yi destekledi ve seçimlere girmedi. Bu kez kendi amblem ve bayrağımızla seçime girmek zorundayız. Partimizin çatısı altında ittifak kurmak isteyenler varsa, onları da kucaklarız. Kurumsal anlamda bazı partiler ve bireylerle görüşmeler yapıldı. Onların mensupları bizim partimizden aday olacak.

    Aramın kötü olduğu kimse yok

    TÜRKİYE PARTİSİ GENEL BAŞKANI ABDÜLLATİF ŞENER: Bugünkü ortamda sonuç alacak bir seçim ittifakının ne olabileceğini kestirebilmek zor. Siyasette aramın kötü olduğu kimse yoktur. Bundan sonraki süreçte de siyasi diyalog yollarını her zaman koruyarak yürürüm. Ben herkesle rahatım.

    Bölücüler hariç herkesle

    BBP GENEL BAŞKANI YALÇIN TOPÇU: Bölücüler dışında da herkesle oturup konuşurum. Yapılmış bir teklif yok, bizim de bir teklifimiz olmadı. Ancak, baraj problemi olan partilerle ilgili ortaya bir fikir koyabiliriz. Ortak bir manifesto hazırlayıp, ortak sözcü belirleriz.

    Çok sıcak bakıyoruz (!)

    DP GENEL BAŞKANI NAMIK KEMAL ZEYBEK: (Espriyle) İttifaklara çok sıcak bakıyoruz, sımsıcak bakıyoruz, buradan çıkar çıkmaz da hemen ittifaka başlayacağız. Halkımızla ittifak edeceğiz biz. Eğer seçimden sonra iktidarı tamamlamak için yeterli sayı olmazsa, hem iktidar hem de muhalefet partisi ile şartları konuşarak koalisyon kurabiliriz.

    Tek başına barajı aşarız

    SP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MUSTAFA KAMALAK: Biz tek başımıza barajı aşacağız diye ümit ediyoruz. Mücadelemiz de bu yönde. Ancak hiçbir parti de 'düşman parti' değil, hepsi kardeşimiz. Bize teklif gelmedi, biz de teklifte bulunmadık. Başarılı bir ittifak siyasette en azından Türkiye'nin havasını değiştirir, gerginliği düşürür.

    AKŞAM




    Seçim öncesi partilerde ittifak arayışları Yorumları