Bu sefer piyasa sağ gösterip sol vurdu!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-22-2011 (12:22)   Son Mesaj: 01-22-2011 (12:22)    Cevap: 0    Gösterim: 435  

    01-22-2011

    Bu sefer piyasa sağ gösterip sol vurdu!

    Bu sefer piyasa sağ gösterip sol vurdu!


    Faiz indirimi kararına sözlü olarak “riskli finansal deney” eleştirisi getiren piyasada, faizin dün 7.69’a yükselmesi de tepki olarak algıladı.

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi Kenç de son faiz kararının yönetimde oybirliğiyle alındığını ifade etti. Başkan Yılmaz"ın mesajlarının aksine Merkez"in 25 baz puanla faiz indirimine devam etmesi dün faizi yükseltti.

    PİYASADA YILMAZ'A GAFİL AVLANMA TEPKİSİ

    Merkez"in 25 baz puanlık sürpriz faiz indiriminin ardından piyasa oyuncuları hem sözlü olarak hem de faiz oranlarının yükselişi ile kendisini gösteren fiili tepkilerini ortaya koyuyor. Başkan Yılmaz"ın indirimden önce ters yönde mesaj vermesi eleştirilerin merkezinde.

    Merkez Bankası"nın 25 baz puanlık sürpriz faiz indirimi yerli ve yabancı piyasa aktörlerinin tepkisi ile karşılaştı.
    Özellikle faiz indiriminden iki gün önce Viyana"da Euromoney toplantısında ve daha önce ASKON"da yaptığı konuşmalarda indirim olmayacağı sinyalini veren Başkan Durmuş Yılmaz ağır eleştirilerin muhatabı oluyor. Piyasa sözlü tepkisini "riskli finansal deney" olarak adlandırıp ortaya koyarken politika faizinin yüzde 6.5"ten 6.25"e inmesine rağmen gösterge faiz oranının yüzde 7.43"ten 7.69"a kadar çıkması da faiz indirimine tepki olarak algılandı. Yılmaz"ın Viyana"da açıkladığı "Faiz indirimleri cari açığı artırıyor" görüşü de indirimin ardından dolar kuru yükseldiği için cari açığı artırıcı değil tersi bir etki yapacağı için kredibilite kaybı olarak yorumlanıyor.

    OYBİRLİĞİ İLE ALINMIŞ

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Turalay Kenç"in dünkü açıklamalarında son faiz kararının oybirliğiyle alındığını söylemesi Başkan Yılmaz"ın piyasaya verdiği mesajın aksine faiz indirimine evet dediğini ortaya koydu.

    Bu da Yılmaz"a olan tepkileri artırdı. Piyasa uzmanları Yılmaz"ın bu tavrının piyasaları yanlış yönlendirme olarak algılandığını ve bunun da belirsizliği artırdığını hem faiz hem döviz üzerinde etkili olduğunu ifade ediyor.

    MUNZAM KARARI PAZARTESİ

    Merkez"in faiz indirim kararının ardından belirsizliğin artmasının yanı sıra PPK kararında açıkça belirtilen zorunlu karşılıkların artırılacağına yönelik beklenti de hem kuru hem de faizi yukarı itiyor.

    Merkez Bankası Banka Meclisi"nin 24 Ocak Pazartesi günü toplanması bekleniyor. Faiz indirimi gibi zorunlu karşılıkların artırım oranı konusunda da bir sürpriz ile karşılaşmaktan çekinen piyasa aktörleri buna göre pozisyon alıyor.

    VİYANA"DA NE DEDİ?

    Hesapladık, indirim açığı artırıyor

    "Faiz indirimi yapıldığı zaman getirisi azaldığı için daha az kısa vadeli yabancı sermaye girişi olacağı ve bunun da TL"nin değerlenmesini önleyeceği söyleniyor.

    Evet, faiz indirdiğiniz zaman TL"deki değerlenme hız kesiyor. Fakat faiz oranını düşürdüğünüzde onun bir etkisi döviz üzerine ise diğer etkisi kredi piyasası üzerine oluyor."

    ASKON"DA NE DEDİ?

    Yeterli olmazsa ek tedbir alacağız

    Yılmaz Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen toplantıda ""Aldığımız tedbirler henüz uygulamaya girmedi. Ayın 21"inde zorunlu karşılıklarla ilgili olarak 7.6 milyar lira piyasadan çekilecek. Dolayısıyla eğer burada alınan tedbirler, önlemler yeterli olmadığı ortaya çıkarsa ilave tedbirler alınacaktır"" diye konuştu.

    EN BÜYÜK KORKU SWAP İŞLEMLERİNE KARŞILIK

    Piyasanın belirsizlik içinde oluşunun en önemli nedenlerinden birisi de bankaların TL vererek karşılığında döviz elde ettikleri swap işlemlerine de zorunlu karşılık getirileceği korkusu. Bunun swap"ı olanaksız hale getireceği belirtiyor.




    Bu sefer piyasa sağ gösterip sol vurdu! Yorumları