Lukoil'den Kazakistan'a dev yatırım   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-21-2011 (12:21)   Son Mesaj: 01-21-2011 (12:21)    Cevap: 0    Gösterim: 512  

    01-21-2011

    Lukoil'den Kazakistan'a dev yatırım

    Lukoil'den Kazakistan'a dev yatırım


    Rus Petrol şirketi Lukoil'in Kazakistan'a 6 milyar dolar tutarında yatırım yaptığı bildirildi.

    Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Köşkü Akorda'da görüşen Lukoil Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Vagit Alekperov, Lukoil şirketinin Kazakistan petrol sektörüne 6 milyar dolarlık yatırım yaptığını ifade etti.
    2011 yılı içerisinde Kazakistan'ın Aktobe eyaletinde büyük bir doğalgaz rafine tesisinin hizmete açılacağını anlatan Alekperov, Kazakistan'ın sürdürülebilir yenilikçi sanayileşme programında da katılmak istediklerini bu nedenle bir çok projeyi incelediklerini söyledi.

    Kazakistan'a gelen yabancı yatırımlar konusunda Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in büyük katkısı olduğunu anlatan Alekperov, ''Kazakistan'a 20 yıl içinde yapılan yatırımların güvencesi Cumhurbaşkanı Nazarbayev'dir. Bakın 20 yıl içerisinde bu ülkenin konumu şehirlerin görünüşü nasıl değişti. Bunların hepsi Cumhurbaşkanı'nın başarıdır'' diye konuştu.

    Öte yandan, Kazakistan'a 2010 yılının ilk 9 ayında 13 milyar dolar yabancı yatırım yapıldığı bildirildi.

    Kazakistan Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanlığı Ulusal İhracat ve Yatırım Ajansı Kaznex Invest Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alen Iskalov, geçtiğimiz yılın Ocak-Eylül döneminde Kazakistan'ın yaklaşık 13 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çektiğini söyledi.

    Doğrudan yabancı yatırımlarda Hollanda, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya'nın başı çektiğini ifade eden Iskalov, bu ülkelerden gelen yatırımın 8 milyar dolar ile toplam yatırımın yüzde 63'üne denk geldiğini bildirdi.

    İskalov, son 3 yıl içinde Kazakistan'a toplam 70 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiğini de ifade etti.




    Lukoil'den Kazakistan'a dev yatırım Yorumları