Kurban yolsuzluğu davasında 16 tahliye   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-20-2011 (18:04)   Son Mesaj: 01-20-2011 (18:04)    Cevap: 0    Gösterim: 602  

    01-20-2011

    Kurban yolsuzluğu davasında 16 tahliye

    Kurban yolsuzluğu davasında 16 tahliye


    'Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk'' iddialarıyla ilgili davanın tutuklu 20 sanığından 16'sının tahliyesine karar verildi.

    Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu 20 sanığın yanı sıra bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı.
    Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin, eski Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Melih Tunca, Et ve Balık Kurumu görevlisi Hüseyin Saka ve Ankara 20. Noteri'nin tanık sıfatıyla ifadelerinin alınmasını ve bazı ifadelere ilişkin talimat cevaplarının beklenmesini talep etti.

    Tuğtekin, üzerlerine atılı suçların niteliği ve tutuklu geçirdikleri süre dikkate alınarak, tutuklu sanıklar Bahri Bulut, Cihat Selçuk Güngör, Aydın Biçer, Mehmet Sofuoğlu, Abdülkadir Er, Hasan Ay, Alaattin Torun, Sezgin Aytek, Murat Sürgü ve Savaş Sağlam'ın tahliyesini istedi.

    Duruşmada, daha sonra, sanık avukatlarının beyanları dinlendi. Tutuklu sanıkların avukatları, müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

    Sanıklardan Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Osman Yıldırım'ın avukatları, kurumun Kamu İhale Yasası'na tabi olmamasına rağmen pazarlık usulüyle ihaleye çıkarıldığını ve kurumun menfaatine olacak şekilde anlaşma yaptığını belirtti.

    LÖSEV Başkanı Üstün Ezer, Genel Koordinatörü ve Mütevelli Heyeti üyesi Hülya Ünver, vakıf çalışanları Murat Ünver ve İzzet Tağluk'un avukatları Metin Feyzioğlu ve Ayşegül Yılmaz, LÖSEV'in, bağış kampanyasına ilişkin vaatlerini yerine getirdiğini kaydederek, bağışçıların dolandırılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

    Sanıklar Mahmut Ay, Ahmet Ay, Halit Ay ve Sinan Sade'nin avukatı Devrim Karakülah da ''ortada suç işlemek amacıyla kurulan örgüt bulunmadığını'' bildirdi.

    Müvekkili Mahmut Ay'ın şirket sahibi olarak ihale yasağı bulunmadığını, ticari kurallara uygun hareket ettiğini ifade eden Karakülah, ''Arasında hukuki sorunlar bulunduğu bazı mezbaha sahiplerinin müvekkilim aleyhine beyanlarını kabul etmiyoruz'' dedi.

    Sanıklar Sezgin Aytek ve Bahri Bulut'un avukatı Mustafa Ufuk Gümüş ise akrabalık ilişkisi bulunan sanıkların telefon tapelerinin dosyadan çıkarılmasını istedi.

    Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ile İbrahim Altan ve Arif Uzun'un avukatı İrfan Öge de müvekkillerinin savunmalarının alınması için talimat yazıldığını hatırlatarak, ''Özellikle dernek başkanının mahkemede ifade vermesini istiyoruz. Celse arasında dinlenilebilir ya da gelecek celse hazır edebiliriz. Ayrıca, davada adı geçen kuruluşlar, kamu vicdanında tutukludurlar. Toplum nazarında aklanmaları açısından davanın bir an önce sonuçlandırılmasını istiyoruz'' diye konuştu.

    Duruşmaya öğlen verilen aranın ardından ara kararlar açıklandı.

    16 SANIĞA TAHLİYE KARARI

    Mahkeme heyeti, ''suçun vasıf ve mahiyeti, delil durumu, etki edebilecekleri delillerin toplanmış olması ve tutuklu geçirdikleri süreyi'' dikkate alarak, tutuklu sanıklardan Bahri Bulut, Süleyman Yavuz, Özkan Yavuz, Cihat Selçuk Güngör, Aydın Biçer, Halit Ay, Mehmet Sofuoğlu, Abdulkadir Er, Hasan Ay, Ahmet Yalınkılıç, Zülfi Kaplan, Alaattin Torun, Sezgin Aytek, Murat Sürgü, Savaş Sağlam ve Cengiz Sivri'nin tahliyesine karar verdi.

    Mahmut Ay, Mustafa Ay, Gürsel Ünal ve Ahmet Ay'ın tutuklululuğunun devamı, savunması alınan tutuksuz sanıklar ve savunması alınarak tahliye edilen sanıkların duruşmalardan vareste tutulması kararlaştırıldı.

    Ara kararlar uyarınca, sanıklardan Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Cengiz ile İbrahim Altan ve Arif Uzun'un savunmalarının alınması için İstanbul'daki mahkemeye yazılan talimat cevabı beklenecek. Eski Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Melih Tunca ve Et ve Balık Kurumu görevlisi Hüseyin Saka'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda tanık, gelecek celse dinlenecek.

    Mehmetçik Vakfı ile LÖSEV'den, 2009'daki Kurban Bayramı'nda kombinalarda görevlendirilen kişilerin isimleri ve iş bölümü yapıp yapmadığı sorulacak.

    Kurban kesilirken görev yapan 7 din görevlisi ile 3 veterinerin açık adreslerinin tespiti için yazı yazılacak.

    Bazı noter görevlilerinin tanık sıfatıyla ifadelerinin alınması için bulundukları illerin ağır ceza mahkemelerine talimat gönderilecek.

    Sanıklara atılı ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma ve nitelikli dolandırıcılık suçlarına yönelik tüm dosya incelenmek üzere bir veteriner ve iki emekli Sayıştay denetçisinin oluşturacağı heyetten bilirkişi raporu alınacak.

    Mahkeme, vatandaşların kurban bağışıyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığının görüşünü soracak.

    Duruşma, 1 Nisan 2011'e ertelendi.

    İddianamede, LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ve Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Salih Güloğlu'nun da aralarında bulunduğu 45 kişinin ''vakıf veya dernek tüzel kişiliğini araç olarak kullanıp dini inanç ve duyguları istismar etmek suretiyle nitelikli dolandırıcılık'', ''ihaleye fesat karıştırma'', ''özel belgede sahtecilik'', ''sahte özel belge kullanma'', ''suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme'', ''edimin ifasına fesat karıştırma'', ''resmi belgede sahtecilik suçuna iştirak ve azmettirme'', ''rüşvet'', ''suç delillerini gizleme ve değiştirme'' gibi bir dizi suçtan cezalandırılması talep ediliyor.




    Kurban yolsuzluğu davasında 16 tahliye Yorumları