Gül: Arjantin'le ilişkilerde siyasi irade sağlandı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-20-2011 (17:34)   Son Mesaj: 01-20-2011 (17:34)    Cevap: 0    Gösterim: 583  

    01-20-2011

    Gül: Arjantin'le ilişkilerde siyasi irade sağlandı

    Gül: Arjantin'le ilişkilerde siyasi irade sağlandı


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Arjantin'in ilişkileri daha da ileriye taşımak konusunda siyasi irade sahibi olduğunu söyledi.

    Gül ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Arjantin Cumhurbaşkanı Christina Fernandez de Kirchner, Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ortak basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Arjantin arasında, Diplomasi Akademileri Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Hükümetler Arası 2011-2014 Yılları Kültür İşbirliği Anlaşması ve Türkiye ile Arjantin Arasında Hava Ulaştırması Anlaşması imzalandı.
    Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kirchner'in ziyaretinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümünün geride kaldığı bir dönemde gerçekleşmesinin anlamlı olduğunu ifade etti. Türkiye ile Arjantin ilişkilerinde bu ziyaretle yeni bir sayfa açıldığını dile getiren Gül, ''İlişkilerde esas sayfa bundan 100 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu döneminde Arjantin ile karşılıklı tanıma anlaşmasıyla açılmıştı'' dedi.

    Türkiye-Arjantin ilişkilerinin çok köklü ve geçmişe dayalı olduğunu belirten Gül, 1890 yılından 1913 yılına kadar o günkü Osmanlı topraklarında yaşayan 200 bine yakın kişinin Arjantin'e göç ettiğini ve Arjantin vatandaşı olarak bugün ülkelerine hizmet verdiklerini anlattı. Gül, ''Arjantin'de siz bunlara 'Los Turcos' diyorsunuz, bu da ilişkilerimizde tabii ki köklü bir bağ oluyor. Her ne kadar bu gidenlerin hepsinin etnik yapısı Türk değilse de, o zaman Osmanlı toprakları üzerinde olanlara Türk deniyordu. Siz de bugün onları böyle biliyorsunuz. Bütün bunlar iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar köklü olduğunu göstermektedir'' diye konuştu.

    Kirchner ile uzun bir baş başa görüşme gerçekleştirdiklerini ve iki ülkeyi ilgilendiren birçok konuyu ele aldıklarını bildiren Gül, heyetler arası görüşmelerin de verimli geçtiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, ''Şu çok önemli ki iki ülkenin de siyasi iradesi ilişkileri daha da ileriye taşımaktır. Bunun başka bir örneği de Arjantin, İstanbul'da başkonsolosluk açma kararı aldı. Üst seviyede ziyaretler gerçekleşiyor, en üst seviyedeki bugünkü ziyaretin bu anlamda çok ayrı bir sembolik değeri vardır'' dedi.

    Türkiye ve Arjantin'in G-20 içinde yer aldığını ve G-20 ülkeleri arasında yeni ve büyüyen ekonomiler olarak dikkati çektiğini ifade eden Gül, her iki ülkenin de çok büyük potansiyeli bulunduğunu, bu potansiyeli karşılıklı işbirliğine çevirmek için büyük gayret sarf edildiğini söyledi.

    -ARJANTİNLİ İŞADAMLARINA YATIRIM DAVETİ-

    Arjantin Cumhurbaşkanı Kirchner'e Türkiye ziyaretinde kalabalık bir işadamı heyetinin eşlik ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Kirchner'in yarın İstanbul'da gerçekleştirilecek Türkiye-Arjantin İş Forumu'nda iki ülke işadamlarıyla görüşeceğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, ''Bütün bunlar inanıyorum ki iki ülke arasındaki ilişkilerin somut, müşahhas örnekleri olarak da ortaya çıkacaktır'' dedi.

    Gül, şöyle devam etti:

    ''Karşılıklı yatırımları artırmak istiyoruz. Arjantin'de bazı büyük Türk firmalarının büyük yatırımları vardır. Umut ederim ki Arjantin firmaları da Türkiye'ye yatırım yaparlar.

    Biraz önce imzalanan havacılık anlaşmasıyla Türkiye ile Arjantin arasında direkt uçak seferlerini de düşünüyoruz. En kısa zamanda bunlar da başlayınca insanlar çok daha kolay birbirlerini ziyaret edecektir.

    Türkiye'nin Latin Amerika'ya açılım politikasını biliyorsunuz. 2006 yılından bu yana bir çok ziyaretler gerçekleşiyor. Ayrıca yeni büyükelçilikler, daimi büyükelçilikler açmaya başladık Latin Amerika ülkelerinde. Ticaretimiz karşılıklı olarak çok artıyor. Siyasi istişarelerimiz yoğun bir şekilde artıyor. Bütün bunlar iki ülke arasındaki ilişkilerin ufkunun ne kadar geniş olduğunu göstermektedir.''

    Cumhurbaşkanı Gül, Kirchner'in Türkiye ziyaretinden memnun döneceğine olan inancını ifade ederek, konuşmasını ''Bu açıdan sayfanın içi de en güzel şekilde doldurulacaktır'' sözleriyle tamamladı.




    Gül: Arjantin'le ilişkilerde siyasi irade sağlandı Yorumları