Gül, AKPM genel kuruluna hitap edecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-20-2011 (14:36)   Son Mesaj: 01-20-2011 (14:36)    Cevap: 0    Gösterim: 525  

    01-20-2011

    Gül, AKPM genel kuruluna hitap edecek

    Gül, AKPM genel kuruluna hitap edecek


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun resmi davetlisi olarak 24 Ocak Pazartesi günü Strasbourg'a geliyor.

    Cumhurbaşkanı Gül, 25 Ocak Salı günü günü AKPM genel kuruluna hitap edecek ve Avrupalı parlamenterlerin sorularını yanıtlayacak.
    Strasbourg ziyareti sırasında AKPM Başkanı ve AK Parti Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland ile ayrı ayrı görüşecek olan Gül, ''1949-2010 Avrupa Konseyi'nde Türkiye'' konulu fotoğraf sergisinin açılışını yapacak.

    Gül, yine aynı gün Strasbourg'daki Türk vatandaşlarıyla bir sohbet toplantısında biraraya gelecek. Cumhurbaşkanı Gül, 26 Ocak Çarşamba günü Strasbourg'dan ayrılacak.

    Türkiye'nin kasım ayından bu yana Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığını sürdürmesi dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Gül'ün Strasbourg ziyareti ayrı bir önem taşıyor.

    1992-2001 yılları arasında AKPM üyeliği yapan Gül, bu süre içinde AKPM'nin genel kurul ve uzmanlık komisyonlarında aktif görev almıştı.

    Gül, daha önce 2003 yılı Ocak ayında AKPM'yi Başbakan sıfatıyla ziyaret etmiş ve son olarak 2007 yılında AKPM genel kuruluna hitap etmişti.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanı olarak AKPM genel kurulunda 24 Ocak Pazartesi günü bir konuşma yapacak. Davutoğlu, dönem başkanlığı faaliyet raporuyla ilgili AKPM üyelerini bilgilendirecek ve onlardan gelen sorulanı yanıtlayacak.

    -AVRUPA KONSEYİ VE TÜRKİYE-

    Avrupa Konseyi, yaşlı kıtada demokrasi ve insan haklarının gelişmesi ve ilerlemesi için mücadele ediyor.

    Avrupa Konseyi'nin en önemli kurumu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, üye ülkelerde insan hakları ihlaline uğrayan kişilerin etkili bir şekilde haklarını aradıkları bir merkez olma özelliği gösteriyor.

    İşkence ve kötü muameleyle, ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla mücadele komiteleri, Venedik Komisyonu gibi birçok prestijli kurumu bünyesinde bulunduran Avrupa Konseyi, üye ülkelerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun hareket etmeleri konusunda etkili rol oynuyor.

    Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi gibi kurumları da içinde bulunduran Avrupa Konseyi, Avrupalı parlamenterlerin, demokrasi konusunda işbirliği ve gerekli denetimlerde bulunmasına ve yerel yönetimlerde demokrasilerin gelişmesine katkı sağlıyor.

    AKPM başkanlığına ocak ayında seçilen Mevlüt Çavuşoğlu, bu görevi iki yıl sürdürecek. Türkiye son olarak, Hikmet Çetin'in dışişleri bakanlığı döneminde, 1992 yılında Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığını üstlenmişti.

    Türkiye'nin son dönem başkanlığındaki aktif politikasıyla, Avrupa Konseyi'nin Ukrayna ve Kafkasya'daki ülkelerle ilişkisi hızlanmış ve bu ülkeler daha sonra tam üye olarak kabul edilmişti.

    Yine Türkiye'nin girişimi ve son dönem başkanlığında, eski Sovyetler Birliği'den ayrılan ülkelerde demokrasinin ve insan haklarının yerleşmesi için önemli destek verilmişti.




    Gül, AKPM genel kuruluna hitap edecek Yorumları