Üç Türk vatandaşı Çin'e mi teslim edildi?   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-20-2011 (13:54)   Son Mesaj: 01-21-2011 (10:51)    Cevap: 1    Gösterim: 591  

    01-20-2011

    Üç Türk vatandaşı Çin'e mi teslim edildi?

    Üç Türk vatandaşı Çin'e mi teslim edildi?


    Türk vatandaşı üç Uygur 12 gün önce Tacikistan'da gözaltına alındı. Haber alınmayan üç kişi Çin'e teslim edilmiş olabilir.

    Enis Tayman'ın haberi
    Ahmet Reşit, Çin'in Sincan Türkleri'nin Doğu Türkistan dedikleri bölgede doğdu. Urumçi olayları sonrasında yenilenen Başbakanlık'ın özel istisnai genelgesi çerçevesinde 2010 Ağustosu'nda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu.

    İstanbul'da pazarcılıkla geçimini sağlayan Reşit, 3 Ocak'ta Tacikistan'a gitti. Amacı ailesini de alıp İstanbul'a dönmekti. Ancak bunu başaramadı, 8 Ocak'ta Tacikistan güvenlik güçlerince gözaltına alındı. Aynı gün içinde yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve biri kumaş diğeri ithalatla uğraşan , Kemal Ömeroğlu ve Abdulhamit Davutoğlu da gözaltına alındı. Söz konusu üç kişiden henüz haber alınamadı. Aileleri Çin'e teslim edilme ihtimalleri nedeniyle korku içinde.

    Dışişleri devrede

    İstanbul'da kurulu Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Dernegi'nden Hidayet Oğuzhan'ın verdiği bilgilere göre olaydan haberdar edilen Dışişleri devreye girdi. Ancak Tacikistan yetkililerinden konuyla ilgili bilgi almak mümkün olmadı. Oğuzhan, "Aileleri Çin'e iade edilmiş olmalarından endişeleniyor. Çin'e teslim edilirlerse dünyanın her yerinde Doğu Türkistanlı teşkilatlar sert ve sürekli protesto eylemleri düzenleyecektir, Bu konuyu Human Rights Watch, BM, İKO gibi kurumlara da taşıyacağız" dedi.

    "Orta Asya'daki ülkeler üzün süredir kendi egemenliklerini Şanghay İşbirliği Teşkilatı'na emanet etti. Çin'e hizmet etmeyi ve bu çerçevede kendi soydaş ve kardeşlerinin aleyhine gayri insani suç işlemeyi dış siyasetinin stratejisi olarak tanımlayan bir tavır içerisindeler" diyen Oğuzhan, 35 milyon civarındaki Uygur nüfusun neredeyse tamamının Çin'in hedefinde olduğunu savundu. Çin yönetimini eleştirmenin bile terörizmle eş tutulduğunu ifade eden Oğuzhan, "Çin, Türkiye'nin 5 bine yakın Uygur'a vatandaşlık vermesinden rahatsız oldu. Bu yüzden Orta Asya'da safari yapar gibi Uygur avlanıyor. Ellerinde listeyle dolaşıyorlar. 'Nerede olsa sizi bulurum' demek için Tacikistan yetkililerine baskı yaptı ve üç vatandaşı gözaltına aldırdı" iddiasında bulundu.

    Radikal




    Üç Türk vatandaşı Çin'e mi teslim edildi? Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  01-21-2011, 10:51

    --->: Üç Türk vatandaşı Çin'e mi teslim edildi?


    Essalamu Eleykum!
    Bu haberi seyrediniz.
    Saygılarımla:
    Qarahan
    ?????? ???????? ????????? | EastTurkistan.net

    youtubedeki filmler:
    YouTube - Kanal von turkistanliq
    Qarahan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Qarahan Ziyaretci