Sendika bakanları ya koltuk ya siyaset diyecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-20-2011 (09:23)   Son Mesaj: 01-20-2011 (09:23)    Cevap: 0    Gösterim: 561  

    01-20-2011

    Sendika bakanları ya koltuk ya siyaset diyecek

    Sendika bakanları ya koltuk ya siyaset diyecek


    Sendika, meslek kuruluşlarının başkanları, yönetim ve denetim kurulu üyeleri 5 ay sonra yapılacak genel seçimler için tercih yapmak zorunda kalacak.

    Yeni Seçim Kanunu"na göre oda, birlik ve sendika başkanları ile yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyeleri milletvekili aday adayı olsalar bile görevden ayrıldıktan sonra seçilemeyince göreve dönemeyecek.
    TÜRKİYE haziran ayında gerçekleşecek seçimlere hazırlanırken, başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere, oda ve sendikaların yöneticileri kritik kararla karşı karşıya kaldı.

    Milletvekili aday adayı olmak isteyen meslek odaları ile sendika başkanları, yönetim ve denetim kurulu üyeleri seçim kararı verilen tarihten bir hafta önce görevi bırakacak.

    Seçim Kanunu"na göre, milletvekili olmak isteyen TOBB, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Eczacılar Birliği, TESK, Türk-İş, Hak-İş, TİSK, Mimar ve Mühendis Odaları, Ziraat Odaları Birliği, Kamu-Sen, Memur-Sen gibi oda, birlik başkanları ile yönetim ve denetim kurulu üyeleri istifa edecek.

    Geri dönüş zor olacak

    Seçim Kanunu"nda geçen yıl gerçekleşen değişiklik sonrasında oda ve sendika yöneticileri aday adayı olup, sandıktan milletvekilliği şansını yakalayamayınca, ayrıldıkları göreve dönemeyecek.

    Buna göre görevinden istifa eden başkanlar milletvekili olamadıkları taktirde eski görevlerine tekrar seçimle gelebilecek. Bu da zor ve uzun bir yol olacak. Söz konusu oda, sendika veya birliğin seçimli genel kurulu beklenecek.

    2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu"nda adaylık için görevden çekilmesi gerekenler bölümünde kooperatif yöneticilerinin istifa zorunluluğu bulunmuyor. Buna göre kooperatiflerin mevcut yönetimleri genel seçimlere gitmek için görevlerini bırakmak zorunda da kalmayacak.

    Doğru tercih yapmalı

    2010 Nisan ayında çıkarılan kanuna değerlendiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, şöyle konuştu:

    "Çıkarılan yasanın üzerine bir şey söylemek doğru değil. Bu bir tercih meselesi. Siyaset yapmak isteyen siyaset yapacak. Bu iş içinde kalmak isteyen yoluna devam edecek.

    Meslek birliklerinden siyasete girmek isteyenler yasak bir şey yapıyormuş gibi gösteriliyor. Bu çok doğru değil. Şimdi doğru tercih yapma zamanı."

    Üyeler de tereddüt yaşıyor

    TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker, şu değerlendirmeyi yaptı:

    "Bazı üyeler bu konuda tereddüde düşüyor ve sorular gün geçtikçe artıyor. Milletvekili olmak isteyenler istifa etmeli. Seçimler yenilenene kadar görevlerine de dönemeyecekler."

    TOBB uyarı mesajı gönderdi

    TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Seçim Kanunu"nun son şeklini anımsatarak, oda yöneticilerine şu mesajı gönderdi:

    Son dönemlerde oda ve borsalarımızdan gelen sorulardan, yaklaşan milletvekili genel seçimine ilişkin bazı hususlarda tereddüde düşüldüğü görülmüştür. Milletvekili olmak isteyenler şu hususlara dikkat etmeli:

    Seçim 17 Temmuz 2011"de yapılırsa: Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurullarında, yada meslek kuruluşları ve üst kuruluşlarının katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanlar, seçimin başlangıcından bir ay önce görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmak zorundalar. Görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.

    Seçim erkene alınırsa (12 Haziran): Seçimlerin yenilenmesine, yani 17 Temmuz 2011 tarihinden önceki bir tarihte yapılmasına karar verildiği taktirde, anılan madde kapsamına girenler seçimlerin yenilenmesine dair kararın ilanından başlayarak yedi gün içerisinde görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmak zorundadırlar. Görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmadıkça adaylıklarını koyamazlar ve aday gösterilemezler.

    Konyalı siyasete girmemi istiyor

    SON dönemlerde milletvekili adayları arasında adı geçtiğine dikkat çeken Hüseyin Üzülmez, şu bilgileri verdi: "Şu ana kadar bir plan yapmadım.

    Ancak adım bu konuda sık konuşulmaya başladı. Bir işadamıyım ve işime gücüme bakmak istiyorum. Ancak Konya"daki iş dünyası siyasete girmem için ısrar ediyor.

    Buna şu ana kadar olumlu yaklaşmadım. Konya"da iş çevreleriyle temas halindeyim. Hep şehrime ve ülkeme hizmet etmeye çalıştım. Bundan sonra da böyle olacak. Önümüzdeki günlerde kesin kararımı vereceğim."




    Sendika bakanları ya koltuk ya siyaset diyecek Yorumları