Azerbaycan'da 20 Ocak katliamı anıldı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-19-2011 (17:54)   Son Mesaj: 01-19-2011 (17:54)    Cevap: 0    Gösterim: 424  

    01-19-2011

    Azerbaycan'da 20 Ocak katliamı anıldı

    Azerbaycan'da 20 Ocak katliamı anıldı


    Ermenilere karşı çıkarılan olayları bahane eden Ruslar 19 Ocak 1990'da Bakü'ye 60 bin askerini göndermiş 137 kişiyi katletmişti. Katliam için Kars'ta anma töreni düzenlendi.

    Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, ''20 Ocak katliamı'' ile ilgili olarak, ''Bu terör eylemi insanlık tarihinde kara bir sayfa olarak kalacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.
    Kars'ta, ''20 Ocak katliamı'' dolayısıyla düzenlenen tören, Haydar Aliyev Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı, Büyük Kale Oteli'nde devam etti.

    Süleymanov, burada yaptığı konuşmada, Azerbaycan halkının şanlı, şerefli günü olan 20 Ocakın Azerbaycan halkının milli uyanışında büyük rol oynadığını söyledi.

    Ermenilere karşı çıkarılan olayları bahane eden Rusların, ''19 Ocak 1990'da Bakü'ye 60 bin asker gönderdiğini, 20 Ocakta Rus askerlerince yapılan katliamda, 137 kişinin öldüğünü, 700 kişinin yaralandığını ve 800 kişinin de kaybolduğunu'' ifade eden Süleymanov, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Bu terör eylemi insanlığa karşı işlenmiş, en ağır cinayetlerden biri olarak, insanlık tarihinde kara bir sayfa olarak kalacaktır. İstiklali, ülkesinin toprak bütünlüğü uğruna mücadeleye kalkmış sivil ahalinin cezalandırılması, kitlesel terör neticesinde yüzlerce suçsuz insanın katledilmesi ve yaralanması Sovyet rejiminin düşüşü arifesinde onun cinayetkar mahiyetini tüm dünyaya bir kere daha gösterdi.''

    Bu olaylar yaşanırken, Ermenistan'da yaşayan 250 bin Azerbaycan vatandaşının da ata yurtlarından kovulduğunu ifade eden Süleymanov, ''Azerbaycan halkının bağımsızlığına karşı olan hevesini sindirmek ve korkutmak istiyorlardı. Sonraki zamanda gösterdi ki Azerbaycan halkı bu isteğinden ve hevesinden vazgeçmedi. Gorbaçov, elinin Azerbaycan halkının kanına bulaşmasına rağmen Nobel ödülü aldı. Azerbaycan halkı düşünüyor ki o gün katliamı yapan suçlular ne zaman cezalandırılacak'' diye sordu.

    Törende, ''20 Ocak katliamı'' ile ilgili belgesel film gösteriminin ardından Azerbaycan ve Türk şehitleri için dua okundu.




    Azerbaycan'da 20 Ocak katliamı anıldı Yorumları