Kışanak: Başbakan bal gibi protesto edilir   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-19-2011 (16:36)   Son Mesaj: 01-19-2011 (16:36)    Cevap: 0    Gösterim: 504  

    01-19-2011

    Kışanak: Başbakan bal gibi protesto edilir

    Kışanak: Başbakan bal gibi protesto edilir


    BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, Belediye Başkanları ve İl başkanları ile yaptığı toplantıda hem hükümeti hemde Başbakanı eleştiri yağmuruna tutarken, Başbakan'a TT Arena Stadında yapılan protestoyuda değerlendirdi.

    BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak Belediye Başkanları ve İl Başkanları ile birlikte Diyarbakır İl Binasında toplantı yaptı. Konuşmasında hükümeti ve Başbakan Erdoğan'ı eleştiren BDP Genel Başkanı Gültan Kışanak "2 yıldır demokratik siyasete yapılan siyasi darbe kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 2 yıla yakındır cazaevinde tutulan arkadaşlarımız. Şimdide tiyatro bir mahkeme sürecinde oyalanmaya çalışılıyor. Dün yapılan duruşmada bir kez daha açığa çıkmıştır ki ortada yargılanacak hiçbir durum yoktur. Çünkü tutukladıkları haklarında dava açılan arkadaşlarımızın hepsi demokratik siyaseti geliştirmek için bu ülkeye demokratik kuralları getirmek için demokrasinin sınırlarını genişletmek, Kürtlerin temel hak ve özgürlüklerinde ilerleme sağlamak için mücadale etmiş siyaset yapmış demokratik kitle örgütlerinde çalışmış insanlardırlar. Bunu yargılayabilecek bir mahkeme zaten biz düşünemiyoruz. Neyi yargılayacaklar? Neden siz halkınızla toplantı yaptınız? Neden kadın özgürlüğünü geliştirmek için çalıştınız? Neden sivilm toplum kuruluşlarının gelişmesi için çalıştınız? Bunu mu?
    Yargılayacaklar. Bunları yargılayamayacakları için bir oyalama siyaseti içerisindeler. Mahkeme adeta yargılama yapılıyormuş gibi davranıyor. Ana dilde savunma yapılmak istendiği için duruşma daha bir milim dahi ilerleyememiştir. En temel en insani en doğal en inkar edilemez ve evrensel hukuk kurallarından da gücünü alan bir haktır. Bunu engellemeye hiçbir iktidarın hiçbir mahkemenin gücü yetmeyecektir. Herkes bunu böyle bilsin. Mahkemelerin bu konuda takdir yetkisi ve karar verme yetkisi yoktur. Bir insanın hangi dilde konuşması gerektiğine mahkeme karar veremez" dedi.

    hayatın her alanında anadili kullanacaklarını belirten Kışanak "Hayatın her alanında kendi ana dilimizi en aktif en etkin bir şekilde kullanacağız. Bu sorun sadece mahkeme koridorlarına terk edilerek çözülecek bir sorun değildir. Bu sorunun çözüm yeri siyasettir. Bu sorunun özü Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kürtleri inkardan vazgeçti mi? Vazgeçmedi mi? Bu sorunun cevabı buradadır. Buna birinin cevap vermesi gerekiyor.

    Bu sorunun mahkeme koridorlarında çözümünü beklemiyoruz. Biz bu sorunu meydanlarda siyaset meydanlarında, parlamentoda, sokakta çözeceğiz. İktidar da bu tutumunu değiştirmek, bir halkın hakkını teslim etmek zorundadır. Çünkü bu halk o hakkını sonuna kadar o hakkını kullanmakta kararlıdır. Başbakan lütfedip ana dil hakkınızı özel yaşantınızda kullanabilirsiniz diyor. Sayın Başbakan siz lütfetseniz de etmeseniz de herkes zaten kendi özel yaşantısında ana dilini kullanıyor. 21 yüzyılda insan yaşamı artık özel yaşamla sınırlı değildir. Yaşantımızın büyük bir kısmı artık kamusal alandadır. Kamusal alanda dilimizi kullanma hakkını kimse bizden alamaz bunu almaya kalkıştığınız an dilimize kelepçe vurma alışkanlığını sürdürme ayıbını sizde taşırsınız. Bize kalkıp mahkeme takdiridir demesinler. Bu Türkiye'de devletin ve siyasi tutumun bir yansımasıdır.

    BU SİYASİ İKTİDAR YA DEĞİŞECEK YA İNECEKTİR

    Kışanak siyasi istidarın ya değişmesi yada inmesi gerektiğini belirterek "Bu iktidar ya değişecek ya da inecektir. Türkiye böyle yönetilemez buna tahammülümüz kalmadı. İktidar söylemlerini ırkçılık milliyetçilik ve kabadayılık üzerine kuracak oylarını artırma peşindedir. Her insan aykırıda oyla marjinalde olsa hakları vardır buna protesto hakkı da dahil başbakanlık makamı dokunulamaz bir makam değildir siyaset makamıdır. Bu halkta bu iktidarı beğenmezse başbakanı protesto etme hakkına sahiptir. Bir stadyum açılışında yapılan protestoyu hazmedemeyen bir iktidar ile karşı karşıyayız. Başbakan nasıl protesto edilir deniyor. Bu halk beğenmezse bal gibide eder. Statta da eder meydanda da eder Dolmabahçe'de toplantı da protesto eder. Artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Halk protestolarla demokrasiyi savunuyor. Kendi haklarını savunuyor. Başbakan bu tutumu ile devam ettiği sürece de gittiği her yerde bu protestolar ile karşılaşacaktır" diye konuştu.

    ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECE ÖZERKLİĞİ İNŞA SEFERBERLİĞİ OLARAK GÖRÜYORUZ

    Kışanak son olarak önümüzdeki süreci Özerklik seferberlik süreci olarak gördüklerini belirterek "Biz önümüzdeki süreci hakların anayasasını yapan eşitlikçi çoğunlukçu anayasayı yapan bir mücadele olarak bakıyoruz. Bunu ancak biz yapar biz başarabiliriz önümüzdeki süreci bu anlamda bir seferberlik rhu ile demokrasi seferberliği özgürlük mücade, demokratik anayasa yapma, Demokratik cumhuriyeti ve demokratik özerkliği inşa seferberliği süreci olarak görüyoruz. Bu sürece de bu kadar önem veriyoruz. Hazırlığımız çalışmalarımız bu doğrultudadır. Bu toplantıda daha güçlü kararlar alacağız. Ylolumuzda daha güçlü bir şekilde yürüyeceğiz bin inanıyorum ki bu yolun sonu zafere çıkacaktır. Bu yolun sonu demokrasiye özgürlüğe ve barışa çıkacaktır" diye konuştu.




    Kışanak: Başbakan bal gibi protesto edilir Yorumları