Ünlü: 10 milyar dolar yabancı sermaye akımı bekliyoruz   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-19-2011 (16:21)   Son Mesaj: 01-19-2011 (16:21)    Cevap: 0    Gösterim: 544  

    01-19-2011

    Ünlü: 10 milyar dolar yabancı sermaye akımı bekliyoruz

    Ünlü: 10 milyar dolar yabancı sermaye akımı bekliyoruz


    Standard Ünlü İcra Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, 2011 yılında 10 milyar dolar yabancı sermaye akımı öngördüklerini, ağırlıklı olarak tüketim malları, perakende, medya, ilaç ve altyapı sektörlerinde hareket beklediklerini bildirdi.


    Standard Ünlü'nün hedefleri hakkında da bilgi veren Ünlü, 2011 yılında 2.5 milyar doları satın alma - birleşme, 1.5 milyar doları halka arz, ikincil halka arz ve toptan satışlar olmak üzere toplam 4 milyar dolarlık işlem olabileceğini düşündüklerini açıkladı.

    2011 yıllı ekonomi ve finans piyasalarına ilişkin beklentilerini bir basın toplantısı ile açıklayan Ünlü, 2010 yılında şirket alım - satımlarının aktif olduğunun görüldüğünü, ancak işlem boyutuna bakıldığında 2007 - 2008 seviyelerine halen ulaşılamadığını kaydetti. Ünlü, "Adetsel olarak kriz öncesi seviyelere dönülmüş olsa da, boyutsal olarak henüz dönülmediğini gördük" dedi.

    2 MİLYAR DOLARIN GETİRİLMESİNE ARACILIK ETTİK

    2010 yılında şirket birleşmelerinde Havaş, AFM, Ülker Granini, Gedizler ve Ströer gibi markalara aracılık ettiklerini, 2010 yılında birleşme ve satın almalarda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında 10 işlem gerçekleştirerek, sektörde ilk sırada yer aldıklarını söyleyen Ünlü, bunun yanı sıra Sabancı Holding, BİM, Akfen gibi grupların ikincil halka arzı ve blok satışlarına da aracılık ettiklerini, 1.2 milyar doları yabancılara ait olmak üzere toplam 2 milyar dolara yakın blok satış ve ikincil halka arz gerçekleştirdiklerini bildirdi.

    Bunların içinde en büyük olanların yaklaşık 700 milyon dolar ile Sabancı Holding ve 280 milyon dolar ile Akfen'e ait olduğu bilgisini veren Ünlü, "Bu sayede, Standart Ünlü olarak, Türkiye'ye doğrudan ve portföy yatırımları olmak üzere 2 milyar doları aşan tutarda para girişine aracılık etmiş olduk" diye konuştu.

    HALKA AÇILMAK İÇİN BAŞVURANLAR 20'YE ULAŞTI

    Sermaye piyasalarına bakıldığında, bu yıl çok sayıda halka arzın görülebileceği tahmininde bulunan Ünlü, "Birinci çeyrek, ikinci çeyrek ve üçüncü çeyrekte yapılacak halka arzları şimdiden 20 olarak saydım.

    Büyük boyutlu şirketlerin halka arzlarını gözlemleyeceğiz 2011'de" dedi. Ünlü, bazı holding ve altyapıda aktif olan firmaların ise ikincil halka arza gidebileceğini düşündüğünü dile getirdi.

    Şirket alım - satımlarında da 2011'de aktif bir yıl geçirileceği öngörüsünde bulunan Ünlü, "Şirket alım - satımında gerek yabancı sermaye, gerekse yurtiçi alımlar açısından baktığımızda, 2011'de 2010'un ötesinde miktarda işlem gerçekleşmesini bekliyoruz.

    2011 yılında 10 milyar dolar civarında bir yabancı sermaye akımı öngörüyoruz. Ağırlıklı olarak tüketim malları, perakende, medya, ilaç ve altyapı sektörlerinde yüksek aktivite olacak" değerlendirmesinde bulundu.

    Cari açık meselesinin bu yıl da devam edeceğini ifade eden Ünlü, "2011 seçim yılı olmasına rağmen, yabancı sermaye girişinde, gerek direkt yatırımlarda, gerek portföy yatırımlarında artış olacağını öngördüğümüz için, cari açık güncel konu kalmakla beraber, finansmanı konusunda çok ciddi problem yaşanacağını düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

    KREDİ NOTUMUZ BU YIL ARATABİLİR

    Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke notuna ulaşmasının bu yıl gerçekleşebileceğini belirten Ünlü, "Seçim öncesi mi, yoksa seçim sonrası mı olur bilemiyoruz ancak, seçim sonuçlarının mali piyasalar tarafından tahmin edildiği bir ortamda, seçimin bu konuda bir kriter olduğunu düşünmüyorum. Mali disiplinin devam ettiği sinyallerinin alındığı noktada, kredi notunun yükselmesi gerçekleşecektir" diye konuştu.

    Not artırımında esas etkinin kredi piyasalarında görüleceği öngörüsünde bulunan Mahmut Ünlü, şunları söyledi:

    "Tahvil piyasaların yatırım yapan fonlar özellikle, yatırım yapılabilir, yapılamaz arasında çok net ayrışıyor. Dolayısı ile orada daha önce yatırım yapma kabiliyeti olmayan birçok ilave fon, Türkiye'ye yatırım imkanı bulacaklar. Bir de Türkiye'ye kredi veren yabancı bankalar; verdikleri kredilerle ilgili sermaye karşılığı ayırırken, yatırım notuyla değerlendiriyor ve o seviyede ayırıyorlar. Not artırımının Türkiye'ye daha fazla yabancı para geldiği taktirde, TL'nin değerlenmesi yönünde bir etkisi olabilecektir."


    FAİZ, İKİNCİ YARIDA 100 BAZ PUAN ARTABİLİR

    Enflasyon üzerinde bir miktar baskı oluşabileceği ve yüzde 7 seviyelerine ulaşabileceği tahmininde bulunan Ünlü, Merkez Bankası'nın para genişlemesinin kontrolünü elinde tutmaya çalıştığını, bu nedenle kontrol dışı bir enflasyon olacağını düşünmediklerini dile getirdi.

    Merkez Bankası'nın olumlu enflasyon görünümüne bağlı olarak faiz oranlarını 2011'in ilk yarısında değiştirmesini beklemediklerini belirten Ünlü, "Enflasyonda olası artışın önüne geçmek için faizlerde önümüzdeki yılın ikinci yarısında yaklaşık 100 baz puanlık bir artış gerçekleşeceği düşüncesindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

    Ünlü, Türkiye ekonomisinin 2011 yılında yüzde 4.5 ile yüzde 5 büyüyebileceği tahmininde bulundu. Borsaya ilişkin yaptığı değerlendirmede ise Ünlü, "Borsa bu yıl, geçen yılki kadar iyi olmayacak" görüşünü savundu.


    ELEKTRİK ÜRETİM ÖZELLEŞTİRMELERİNE YABANCILAR DOĞRUDAN İLGİ GÖSTEREBİLİR

    Özelleştirmelerde yabancı yatırımcıların doğrudan elektrik üretim özelleştirmelerine ilgi gösterebileceğini belirten Ünlü, "Bu yıl elektrik üretim özelleştirmeleri olacak.

    Dağıtıma göre, daha yapılandırılmış özelleştirmeler olduğu için, bunlara direkt yabancı ilgisi olabilir diye düşünüyoruz" dedi.

    Standard Ünlü olarak 2011'de toplam 4 milyar dolarlık iş yapacaklarını öngördüklerini vurgulayan Ünlü, bu rakamın 2.5 milyar dolarlık kısmının satın alma - birleşmelerden, 1.5 milyar doların halka arz, ikincil halka arz ve toplu satışlardan oluşabileceğini düşündüklerini söyledi.

    STANDART ÜNLÜ, YAKLAŞIK 400 MİLYON TL'LİK TAHVİL İHRAÇ EDECEK

    Ünlü, bankalar hariç şirketlere, 50 ile 100 milyon TL'lik 3-4 tane tahvil ihraç edeceklerini, bunun da 300-400 milyon TL'lik bir ihraç olacağını bildirdi.

    Bankaların sorunlu bireysel kredilerini bu yıl da kendi iştirakleri Standart Ünlü Varlık Yönetimi üzerinden satın alacaklarını açıklayan Ünlü, "700-800 milyon TL'lik bir borç satın almayı hedefliyoruz.

    Şu anda 340 milyon TL'lik bir portföy yönetiyoruz. Yaklaşık 1 milyar TL'lik bir rakam olur" diye konuştu.

    Standard Ünlü Genel Müdürü Attila Köksal ise, banka karlarının yüzde 10 daralma gösterebileceğini 2011 yılının, bankacılık dışındaki sektörler için iyi olacağını belirtti.




    Ünlü: 10 milyar dolar yabancı sermaye akımı bekliyoruz Yorumları