Dünya bor pazarında 5 yıldır zirveye kurulduk   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-19-2011 (14:23)   Son Mesaj: 01-19-2011 (14:23)    Cevap: 0    Gösterim: 424  

    01-19-2011

    Dünya bor pazarında 5 yıldır zirveye kurulduk

    Dünya bor pazarında 5 yıldır zirveye kurulduk


    ETİ Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, dünya bor pazarının büyüklüğünün yaklaşık 1,5 milyar dolar olduğunu belirterek, pazar liderliğinin de 2005 yılından beri, yüzde 37 pay ile Eti Maden'de bulunduğunu söyledi.

    Kompozit üreticileri, Türkiye Kimya Sanayi Meclisi bünyesinde kurulan alt komitede buluştu.
    ETİ Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, burada yaptığı sunumda, Türkiye'nin dünyanın en büyük kolemanit rezervlerine sahip olduğunu ve dünyadaki bor rezervleri dağılımına bakıldığında, yüzde 72 oranıyla Türkiye'nin birinci sırada olduğuna dikkat çekti.

    Yılmaz, kamuoyuna yansıtılan bor spekülasyonlarının aksine, dünyadaki bor tüketiminin 4 milyon ton olduğunu, dolayısıyla bin yıl yetecek kadar cevherin bulunduğunu söyledi.

    Yılmaz, Türkiye'nin bu denklem içinde olmaması durumunda dahi, dünya bor tüketimine 300 yıl yetecek kadar bor cevherinin mevcut olduğunu dile getirdi.

    ETİ Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, dünya bor pazarının büyüklüğünün 1,2-1,5 milyar dolar dolayında olduğunu aktarırken, pazarın liderliğinin 2005 yılından beri yüzde 37 pay ile ETİ Maden'de olduğunu kaydetti.

    Bor tüketen endüstrinin Türkiye'de gelişmesi durumunda, yeni yatırımlar ve uygulama alanları ile ETİ Maden'in de kapasite artırımına gidebileceğini bildiren Yılmaz, ETİ Maden'in 2003 yılında 436 bin ton bor kimyasalı üretirken, 2010 yılı itibariyle 1,5 milyon ton bor üretimi gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

    BORA DAYALI BİR SEKTÖR PLANLAMASI İÇİN, KOLEKTİF DÜŞÜNMEK GEREKİR

    BOREN Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Öztürk de bor kaynaklarının, kamunun elinde doğru ve değerli bir biçimde kullanılarak, başlangıç ürünlerini elde etmeye yönelik önemli bir başarı elde edildiğini söyledi.

    Bu başarının sürdürülmesi için kolektif bir şekilde düşünüp hareket etmek gerektiğini vurgulayan Öztürk, BOREN'in öncelikli amacının, bora dayalı Ar-Ge çalışmaları yaparak, sektörün gelişmesini temin etmek olduğunu dile getirdi.

    Öztürk, BOREN'in kuruluşundan itibaren 129 adet proje desteklediğini, 6 adet patent belgesi aldığını ve 2 adet pilot tesis kurduğunu açıkladı.

    Öztürk, kurulan tesislerde, ahşap bor, tarım bor, çinko boraks, trimetil boraks, sodyum bor hidrür gibi ürünler üretildiği bildirdi.

    Öztürk, teknoloji planlaması oluşturmak için katkı gerektiğini ve bu itibarla da yeni dönemde özel sektörle çok yakın işbirliği içinde olma arzularını da sözlerine ekledi.

    Bu arada, Kompozit Üreticileri Alt Komitesi kuruldu. Camelyaf Takviyeli Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Hacıalioğlu'nun başkanlığa seçildiği alt komitenin, Başkan Yardımcılıklarına ise Polin Su Parkları ve Havuz Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Barış Pakiş ve Superlit Boru A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Önder Eren seçildi.




    Dünya bor pazarında 5 yıldır zirveye kurulduk Yorumları