Klimacıları donduracak soruşturma   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-19-2011 (13:21)   Son Mesaj: 01-19-2011 (13:21)    Cevap: 0    Gösterim: 510  

    01-19-2011

    Klimacıları donduracak soruşturma

    Klimacıları donduracak soruşturma


    Anti damping vergisi olan Çin malı klimaların Malezya üzerinden ithal edildiğini tespit eden Gümrük Müsteşarlığı, şirketlerle ilgili soruşturma başlattı. Şirket yöneticileri hakkında 5 yıla kadar hapis cezası açılabilir.

    Hüseyin Özay'ın haberi
    Klima sektöründe Gümrük Müsteşarlığı"nın usulsüz ithalatla ilgili soruşturma başlatması şirketleri karıştırdı. Yüzde 25 gümrük vergisi olan Çin malı klimaların Malezya üzerinden düşük vergiyle Türkiye"ye ithal edildiği yönündeki ihbar üzerine harekete geçen Gümrük Müsteşarlığı, tüm sektörü denetim altına aldı. Müsteşarlık, yaptığı denetimde Malezya üzerinden Türkiye"ye ithal edilen tüm klimaların Çin malı olduğunu tespit edince soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, klima ithalatçılarına vergi cezasının yanı sıra 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılması söz konusu olacak. Klimacıları hapis cezası ile karşı karşıya bırakan süreç, 2006 yılında başladı. Aynı yıl Çin"den ithal edilen klimaların rekor düzeyde artması üzerine sektörün önde gelen üreticilerinden bir şirket, ithalattan zarar gördüğünü belirterek, Dış Ticaret Müsteşarlığı"na başvuruda bulundu. Müsteşarlık da soruşturma sonucunda, Çin malı klimalara yüzde 25 anti damping vergisi getirilmesini kararlaştırdı.

    SATTIKTAN SONRA İHBAR ETTİ

    Vergi nedeniyle Çin"den klima ithalatı bir anda düştü. Ancak 2007 ve 2008 yıllarında bu kez ithalat Malezya"ya kaydı. Çin"den yapılan klima ithalatı verginin ardından yüzde 80 azalırken, Malezya"dan yapılan ithalat ise yüzde bin 500 oranında arttı. Türkiye"de faaliyet gösteren birçok firma Malezya"dan klima ithal etmeye başladı. Bu ithalat işlemi devam ederken, Türkiye pazarına şirket alarak giren bir yabancı yatırımcı gelişmeleri izledi. Söz konusu yabancı firmanın Malezya"dan ithal edilen tüm klimaların Çin malı olduğuna ilişkin ihbarda bulunduğu belirtildi. İhbarı değerlendiren Gümrük Müsteşarlığı müfettişleri, Malezya"dan ithal edilen milyonlarca dolarlık klimaların, Çin malı olduğunu tespit etti. Bunun üzerine, firmalar hakkında klima ithalatı nedeniyle soruşturma başlatıldı.

    Çin malı ithal etmişlerse 5 yıl hapis cezası var

    Gümrüş Müsteşarlığı"nın klima sektöründe ithal klimalarla ilgili başlattığı soruşturma, "ithalatta menşe yanıltması yaparak eksik vergi ödemek" suçlaması çerçevesinde yürütülüyor. Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu"na göre, bu kapsamda suç işleyenlere bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Eğer, Malezya"dan ithal edilen klimalar Çin malı çıkarsa, şirket yöneticilerine hapis cezası dışında vergi cezası da verilecek. Şirketlerden, yüzde 25 oranındaki vergi de tahsil edilecek. Bu da, şirketlere milyonlarca liralık vergi kesilmesine yol açacak.

    STAR GAZETESİ




    Klimacıları donduracak soruşturma Yorumları