Soğandaki artış ihracatı da baltaladı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-19-2011 (13:22)   Son Mesaj: 01-19-2011 (13:22)    Cevap: 0    Gösterim: 538  

    01-19-2011

    Soğandaki artış ihracatı da baltaladı

    Soğandaki artış ihracatı da baltaladı


    Türkiye'nin soğan üretim merkezlerinden Amasya'nın Suluova ilçesinde Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Haydar Karaca, soğanda yaşanan fiyat artışının ihracatı da olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

    Karaca, yaptığı açıklamada, soğan fiyatlarının 70-80 kuruş aralığını geçerek 1 TL'den toptan satılması nedeniyle ihracatın durduğunu, üreticinin depolarda beklettiği soğanların daha çok iç piyasaya yönlendirildiğini belirtti.
    İlçeden günlük 20 kamyon soğan çıkarken bugün bu sayının 3-5 kamyona düştüğünü kaydeden Karaca şunları kaydetti:

    ''2010 yılının 12. ayında 50 kuruştan satılan soğan ihracata da hitap etmekteydi. Özellikle Gürcistan ve Azerbaycan'a soğan veriyorduk.

    Fiyatlar birden bire 1 TL'ye kadar tırmanınca şuan İran bölgesi Gürcistan ve Azerbaycan soğanını başka yerlerden 70 ve 80 kuruşa temin ediyor.

    Bu nedenle şuan sadece iç piyasaya hitap ediyoruz. Soğanda fiyat artışı ihracatı da olumsuz yönde etkiledi. Günlük ilçeden 20 kamyon soğan çıkarken şuan ancak 3-5 kamyon soğan çıkıyor.''

    Türkiye'nin her tarafında soğan gönderdiklerine işaret eden Karaca, soğanın toptan fiyatının 1 TL'ye çıkmasıyla tezgahlarda ise 1.5-2 TL'den satılmaya başlandığını belirten Karaca, yeniden ihracat yapabilmek için fiyatların düşmesini beklediklerini söyledi.

    Suluova'da 40 bin dekar alanda 3 binden fazla üreticinin soğan ekimi yaptığını vurgulayan Karaca, şöyle devam etti:

    ''Depolarda yaklaşık 50-60 bin ton soğan var. Bunların yüzde 25'i soğanlar seçilirken dökülüyor. Yaz ayında yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı soğanlar zarar gördü, depodaki soğanların çoğu da seçilirken çöpe gidecek.

    Üretici bu yıl çok düşük verim aldı aşırı sıcaklardan dolayı. Önümüzdeki haftalarda rakamların 70-80 kuruşa çekilmesini bekliyoruz.

    Bu gerçekleşirse ihracat devam eder ve soğan üreticisi depolardaki ürününü tüketir. Mart aylarına doğru yeniden soğan fiyatları artışa geçer. Her yıl deposunu açmayan ve riske giren üreticilerimiz ise o zaman daha kazançlı olur.''

    Soğanın toptan satışının şuan 70 kuruş olması gerektiğini savunan Karaca, bazı depocuların ve toptancıların yaptığı spekülasyonlar nedeniyle fiyatların arttığını ifade etti.

    Karaca, soğanda fiyat standardı olması için soğan borsası kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

    Suluova'da 100 dönümlük tarlasında uzun zamandır soğan üretimi yaptığını anlatan 3 çocuk babası İsmail Türkmen (39) şuan deposunda 80-90 ton soğan bulunduğunu ifade etti.

    Türkmen, ''Soğandan 3 yıl üst üste zarar ediyorsak, bir yıl kar ettiğimizde 3 yıllık zararı kapatıyoruz. Soğan artık sanki bir şans oyunu gibi. Soğanda fiyat standardı için borsa şart'' dedi.

    Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre, 2010 yılında il genelinde 89 bin 290 dekar alanda 311 bin 960 ton soğan üretimi yapıldı, dekar başına ise 4 ile 8 ton verim alındı.

    Amasya'da en çok Suluova ve Merzifon ilçelerinde soğan üretimi yapıldığı daha sonra ise üretimde Taşova, Göynücek ve Gümüşhacıköy ilçelerinin geldiği öğrenildi.




    Soğandaki artış ihracatı da baltaladı Yorumları