Posta ile tebligat tarihe karışıyor   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-19-2011 (12:57)   Son Mesaj: 01-19-2011 (12:57)    Cevap: 0    Gösterim: 653  

    01-19-2011

    Posta ile tebligat tarihe karışıyor

    Posta ile tebligat tarihe karışıyor


    Posta İdaresi ve mektupla yapılan tebligatlar, elektronik ortamda da iletilebielcek. Düzenleme 1 yıl sonra hayata geçecek.

    Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete"de yayımlandı. Tebligatların Posta İdaresi ve mektubun yanı sıra elektronik ortamda da yollanmasının hayata geçirecek olan Kanun"a göre elektronik tebligat, tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabilecek. Bu düzenleme 1 yıl sonra hayata geçirilecek. Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olacak. Elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması halinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılacak. Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacak. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilecek ve tebligat buraya yapılacak. Şirketlere elektronik tebligat yapılmasına yönelik düzenleme 2 yıl sonra hayata geçecek. İlanen tebligat, gazetenin yanı sıra elektronik ortamda da yapılacak. İlanen tebligat uygulaması 9 ay sonra hayata geçecek. Kanunun diğer maddeleri ise bugün itibariyle yürürlüğe girecek.
    -MUHATAP ADRESTEN AYRILSA BİLE TEBLİGAT MUHTARA TESLİM EDİLECEK-

    Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştıracak. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılacak.

    -İLANEN TEBLİGAT ELEKTRONİK ORTAMDA DA YAPILACAK-

    Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına yapılacak tebligatta da değişikliğe gidildi. Bu zamana kadar Adalet Bakanlığı aracılığıyla yapılan tebligat, ilgili temsilciliğe yapılacak. Buna göre, yetkili merciler tarafından çıkarılacak tebligatta, tebliğ evrakı doğrudan o yerdeki Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu"na gönderilebilecek. İlanen tebligat, gazetenin yanı sıra elektronik ortamda da yapılacak.

    -ADRES DEĞİŞİKLİĞİNDE TEBLİGAT ADRESE AİT BİNANIN KAPISINA ASILACAK-

    Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılacak ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılacak. Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile, tüzel kişiler bakımından resmi kayıtlardaki adresleri esas alınacak ve bu madde hükümleri uygulanacak. Daha önce yurt dışındaki adresine tebligat yapılmış Türk vatandaşı, yurt dışı adresini değiştirir ve bunu tebliğ çıkaran mercie bildirmez, adres kayıt sisteminden de yerleşim yeri adresi tespit edilemezse, bu kişinin yurt dışında daha önce tebligat yapılan adresine Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğu"nca gönderilen bildirimin adrese ulaştığının belgelendiği tarihten itibaren 30 gün sonra tebligat yapılmış sayılacak.

    -CELSE ESNASINDA VEYA KALEMDE TEBLİGAT-

    Celse esnasında veya kalemde, soruşturmaya, davaya ya da takibe ait evrakın, taraflara, ilgili üçüncü kişilere, katılana veya vekillerine tutanağa geçirilmek suretiyle veya imza karşılığında, tebliğ konusu belirtilerek tevdii, tebliğ hükmünde olacak. Bu durumda ayrıca tebliğ mazbatası düzenlenmesi gerekmeyecek ve masraf da alınmayacak.

    -ADRES DEĞİŞİKLİKLERİ TAPU İDARESİNE BİLDİRİLECEK-

    Tapuda kayıtlı taşınmazların veya miras, istimlak, cebri icra veya mahkeme ilamı ile iktisapta bulunan hak sahipleri, adreslerini ve değiştirdikleri takdirde yenisini, bulundukları yerin tapu idaresine bildirmeye mecbur olacak. Davetiye veya tebliğ evrakı, bu suretle bilinen son adrese gönderilecek. Hak sahiplerinin adres bildirmemeleri halinde adres kayıt sistemindeki adresleri tebligat adresleri olarak kabul edilecek.

    -POSTA İDARESİ ELEKTRONİK TEBLİGATLA İLGİLİ ALTYAPIYI EN GEÇ 1 YILDA HAYATA GEÇİRECEK-

    Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri, Maliye ve Ulaştırma bakanlıklarının görüşü alınmak suretiyle, Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek. Bu arada 7201 sayılı Kanuna eklenen geçici maddeyle ise teknik altyapının kurulması, tüzük hükümlerinin uygulanmasına yönelik düzenleme getirildi. Buna göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, elektronik ortamda yapılacak tebligatla ilgili her türlü teknik altyapıyı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde kurarak faaliyete geçirecek. 60"ıncı maddede belirtilen yönetmelik, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen 6 ay içinde hazırlanacak. Anılan yönetmelik yürürlüğe girene kadar Tebligat Tüzüğü"nün bu Kanun"a aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek. Mevzuatta, Tebligat Tüzüğüne yapılan atıflar 60"ıncı madde hükmü uyarınca çıkarılacak yönetmeliğe yapılmış sayılacak.

    -SORUMLULUK DAVALARI ADLİ YARGIDA GÖRÜLECEK-

    İşleteni veya sahibi devlet ve diğer kamu kuruluşları olan araçların sebebiyet verdiği zararlara ilişkin olanları dahil, bu Kanundan doğan sorumluluk davaları, adli yargıda görülecek. Zarar görenin kamu görevlisi olması, bu fıkra hükmünün uygulanmasını önlemeyecek. Hemzemin geçitte meydana gelen tren-trafik kazalarında da bu Kanun hükümleri uygulanacak. Motorlu araç kazalarından dolayı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar, sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinden birinde açılabileceği gibi kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilecek.

    -YARGILAMA GİDERLERİNE HÜKMEDİLMEYECEK-

    Kamu tarafından açılan davalarda yargılama giderleri, Kadastro işlemi ile oluşan tespit ve kayıtların iptali için Devlet veya diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından kayıt lehtarına karşı kadastro mahkemeleri ile genel mahkemelerde açılan davalarda davalı aleyhine vekalet ücreti dahil, yargılama giderine hükmedilmeyecek. Bu Kanunun 36/A maddesi hükmü, henüz infaz edilmemiş yargı kararlarındaki vekalet ücreti dahil yargılama giderleri için de uygulanacak.




    Posta ile tebligat tarihe karışıyor Yorumları