CHP'li Öğüt: Asker de silahı bırakacak   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-19-2011 (09:34)   Son Mesaj: 01-19-2011 (09:34)    Cevap: 0    Gösterim: 579  

    01-19-2011

    CHP'li Öğüt: Asker de silahı bırakacak

    CHP'li Öğüt: Asker de silahı bırakacak


    CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, vatandaş ile devlet arasına bir kan davası girdiğini belirterek, "Türkiye'nin yapacağı iş silahları bırakacak, örgüt de silahı bırakacak, asker de bırakacak" dedi ve ekledi:

    Dün geldikleri Van'da bugün sivil toplum örgütleri ve dernek temsilcileri ile bir araya gelen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe, Özen İş Merkezi'nde bulunan CHP Van İl Başkanlığı'ndan ortak basın toplantısı düzenlediler. Düzenlenen toplantıda ilk olarak bir konuşma yapan Öğüt, bölgenin röntgenini çektiklerini ve tespit ettikleri sorunları iktidara geldiklerinde çözüm yollarını arayacaklarını ifade etti.
    Kürt sorunun derin bir ara olduğunu ve devlet ile vatandaş arasına kan davası girdiğini ileri süren Öğüt, "Bu yara derin bir yaradır. Vatandaş ile devlet arasına bir kan davası girmiş. Bunun barışa çevirmenin yolu siyasilerin elindedir. Hepimizin elindedir. Herkesin elindedir. Herkes katkı sunacak. Eğer biz Kürt sorununa barışçıl bir diyalogla çözüm bulamasak şuana kadar 40 bine yakın insanımız ölmüş. Bir trilyon doların üzerinde harcama yapılmış. O zaman Türkiye yoksulluktan kurtulamaz, insanımız da ölümden kurtulamaz. Bizim yapacağımız, Türkiye'nin yapacağı iş silahları bırakacak, örgütte silahı bırakacak, asker de bırakacak. Siyaset mekanizması, hükümet diyalog ile bu işi çözecek. Konuşma ile çözeceğiz. Kurşunla değil, insan öldürmekle değil, oturup, konuşup çözeceğiz.

    Çünkü bizler binlerce yıl bu topraklarda birlikte yaşadık. Çanakkale'de ve Allahu Ekber dağlarında ecdadımız birlikte yatıyor. O zaman biz yeni paylaşamıyoruz. Bu toprakları birlikte vatan yaptıysak, birlikte yaşamanın yolu da her insanın kendi öz kültürüne saygılı olacağız. Kendi anadilini özgürce konuşacak, kendi anadilini özgürce geliştirmek için üniversitelerde enstitüler kurulacak. Kendi anadilinde, kendi lisanını konuşmak için istediği gibi özgürce öğrenimini görecek. Televizyonu olacak, radyoları olacak. Biz buna başından beri varız. Bu insanlara yıllardır yapılan baskının yerine hoşgörüyü getirirsek, o zaman hoşgörü ile herkes kendi kültürünü özgürce yaşarsa bir barış, bir kardeşlik olur" dedi.

    Kürt sorunun Türk sorunu olduğunu da vurgulayan CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, "Kürt sorunu Trakya'da yaşan Türk'ün sorunudur, Karadeniz de yaşan Türk'ün sorunudur, İç Anadolu'da yaşayan Türk'ün sorunudur. Çünkü Türk'ün cebinde para alınıyor, Kürdü öldürmek için bomba yağdırılıyor. Türkiye yoksullaşıyor. Türkiye'de yaşayan bütün halklar yoksulluk ve işsizlik içinde kıvranıyor. Yüzde 56'ya dayanan yeşil kart ile geçiniyor. Türkiye böyle bir duruma geldi. Bunu kırmak için Milli Savunmanın ve askeriyenin bütçesini burada azaltıp, yoksul insanların kalkınmasını, bölgenin kalkınmasını sağlamamız elzemdir. Bunu yapmasak barışı da sağlayamayız. Türkiye'nin kalkınmasında sağlayamayız. Diyalog ile işler çözülür. Biz her konuya açığız, samimiyiz. Bunu gerektiği şekilde şimdi, istiyorlarsa da seçimlerden sonra yeni bir anayasaya, çağdaş ve ileri demokrasiyi Türkiye'ye getirmek için CHP samimi bir şekilde bu konu üzerinde durmaktadır" şeklinde konuştu.

    CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe ise 1 Mart Teskeresi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçirmemekten ne kadar haklı olduklarının yeni yeni anlaşıldığını ifade ederek, "1 Mart Teskeresi olayı oldu. Belki bölgede çoğu insan bizi anlamadı. Çoğu insan bizi eleştirdi. CHP ne yapmak istiyor dedi. Bugün görülüyor ki gerçekten CHP olarak 1 Mart Teskeresi'ne karşı çıkmakla bölgede bir çok şeyi önlemiş oluyoruz. Türkiye'nin bölünmesini önlemiş oluyoruz. Çünkü biz 1 Mart Teskeresi'ne eğer 'Evet' deseydik bugün bölgede 65 bin ABD askeri olacaktı. Bölgede onların silahları olacaktı. Bu bölgede onların tankları olacaktı. Bu bölgede belki bizim namus değerlerimizi korumuyorsunuz diyen insanlar ileride namus kavgasıyla baş başa kalacaktı" dedi.

    CHP Milletvekilleri yaptıkları açıklamanın ardından partiye gelen besicilerin sorunlarını dinlediler. Bu geceyi Van'da geçirecek olan milletvekillerinin yarın kentten ayrılacakları kaydedildi.




    CHP'li Öğüt: Asker de silahı bırakacak Yorumları