KCK'da 104 sanığın tutukluluğuna devam kararı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-18-2011 (17:58)   Son Mesaj: 01-18-2011 (17:58)    Cevap: 0    Gösterim: 489  

    01-18-2011

    KCK'da 104 sanığın tutukluluğuna devam kararı

    KCK'da 104 sanığın tutukluluğuna devam kararı


    Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK ile ilgili davanın duruşmasında, 104 sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

    Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki oturumuna 79'u tutuklu, 14'ü tutuksuz 93 sanık katıldı.
    Duruşmada söz alan sanıklardan Ramazan Morkoç'un Kürtçe konuşmak istemesine izin verilmedi.

    Sanık avukatı Fethi Gümüş, müvekkili Morkoç'un hazırladığı Kürtçe yazıyı çevirisini yaparak okudu.

    Müvekkili Morkoç'un İran'da yaşanan idam olayına değindiğini ifade eden Gümüş, ''Müvekkilimin Kürtçe okumak istediği ancak mahkemenin izin vermediği yazıda şu ifadeler yer alıyor: 'İdam insanlık suçudur, barbarlıktır. Birçok Kürt genci İran'da idam edilmiştir. İran'daki idamla buradaki yargılama özü itibariyle aynıdır. Bu yapılanlar beyhude bir çabadır.' Bu yargılama bu şekilde nereye kadar gidecektir. Neden Kürtçeye tahammül edilmiyor'' dedi.

    Sanık avukatı Feride Laçin de müvekkillerinin söz alma ve savunma haklarının ellerinden alındığını, bunun da adil yargılamaya aykırı olduğunu savundu.

    Bu arada, önceki duruşmada, sanık avukatı Mesut Beştaş, AB ülkelerinin büyükelçilerine davanın haklılığının anlatılması amacıyla brifing verildiği, özel CD'ler hazırlandığı, Antalya'da gerçekleştirilen KCK davasının esasına ilişkin sempozyumun suç unsuru oluşturup oluşturmadığı yönündeki iddiaların araştırılmasını isteyerek, sanıklar bir siyasi partinin üyeleri olduğundan mahkemenin bu kişileri yargılama yetkisi bulunmadığını belirtmişti. Beştaş, TRT 6'nın davayla ilgili belgesel hazırlığında olduğu yönünde duyum aldıklarını kaydederek, bahsettiği bütün konuların mahkemece araştırılmasını talep etmişti.

    Mahkeme heyeti, söz konusu talebin reddine ve 104 sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 28 Ocak 2011'e erteledi.




    KCK'da 104 sanığın tutukluluğuna devam kararı Yorumları