Trakya'da hayvan hareketleri kısıtlandı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-18-2011 (17:21)   Son Mesaj: 01-18-2011 (17:21)    Cevap: 0    Gösterim: 544  

    01-18-2011

    Trakya'da hayvan hareketleri kısıtlandı

    Trakya'da hayvan hareketleri kısıtlandı


    Bulgaristan'da görülen şap hastalığına karşı Edirne'nin İpsala ilçesinde muhtarların katılımı ile bilgilendirme toplantısı yapıldı. Trakya'da hayvan hareketlerine kısıtlama getirildi.

    İpsala ilçe Tarım Müdürlüğü'ndeki toplantıya, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz, Hacı Beldesi Belediye Başkanı Cevdet Karagöz, İlçe Tarım Müdürü Akif Şaban Gündüz, İpsala merkez, belde ve köy muhtarları ile diğer ilgililer katıldı.
    Veteriner Hekim Aykut Koç, Bulgaristan'da görülen şap hastalığı nedeniyle hayvan hareketlerine kısıtlama getirildiğini belirterek, şunları söyledi:

    ''Bulgaristan'ın Türkiye sınırında domuzlarda görülen şap hastalığından dolayı Trakya Bölgesi'nde hayvan hareketleri kısıtlanarak, herhangi bir şap hastalığının dağılmasını önlemek amacındayız.

    Bunun içinde bütün Trakya bölgesinde damızlık hayvan hareketleri sınırlandırıldı. Sadece mezbahalara rapor veriliyor. Menşeşaadetnamesi yazılırken sadece mezbaha ismi yazılarak izin verilebilecek.

    Köyler arasında hayvan hareketleri yasaklandı. Hareket kısıtlanma 2 Şubat 2011 tarihine kadar sürecek. Bu tarihten sonra serbest bırakılacak. İlimiz ve Kırklareli'nin sınır köylerinde hayvanlara şap hastalığına karşı aşılama yapılıyor.''

    Koç, 2010 yılının Ekim ayının başından itibaren küçükbaş hayvanlarda da kulak küpelerine ve kimliğine göre menşeşaadetnamesi düzenlenebileceğini açıklayarak, ''Yeni çıkan kanunlarla hayvanlarına aşı ve kayıt yaptırmayanlar hakkında büyük yaptırımlar uygulanacak.

    Ayrıca doğumdan sonra 20 günü aşan hayvanlara küpe takmak yasaklandı ve para cezası getirildi. Vatandaşlarımız hayvanlarını mutlaka 1 hafta içinde hayvanlarını kayıt ettirmeleri gerekiyor'' dedi.




    Trakya'da hayvan hareketleri kısıtlandı Yorumları