Çağlayan'ın 'düşük kur'a alkol benzetmesi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-18-2011 (17:21)   Son Mesaj: 01-18-2011 (17:21)    Cevap: 0    Gösterim: 427  

    01-18-2011

    Çağlayan'ın 'düşük kur'a alkol benzetmesi

    Çağlayan'ın 'düşük kur'a alkol benzetmesi


    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinden dolayı bugün Türkiye'nin ithalatı yaşadığını belirterek, ''Düşük kur her kötülüğün anasıdır'' dedi.

    Çağlayan, TÜYAP ve Artı F Organizasyon işbirliğinde, Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezinde organize edilen 5. İstanbul Deri Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, istihdam deposu olan bu sektörün uluslararası alanda hak ettiği yeri almasını istediklerini söyledi.
    Ar-Ge ve inovasyonu artırırken bir taraftan da moda, marka ve tasarımı geliştirmek gerektiğine işaret eden Çağlayan, bu konuda Turquality projesi önemli destek olduğu halde, maalesef sektörden sadece 2 firmanın Turquality markaları arasına girme konusunda başvuru yaptığını bildirdi.

    Zafer Çağlayan, ''Acaba Turquality'de moda marka kavramlarında deri sektörü bu işte var mı yok mu? Varsa, şu anda iki firma bunun var olduğunu göstermez. Kapı sabaha kadar açık, dükkan sizin, istediğiniz zaman gelin, başvurun, size devletin imkanlarıyla sağlanmış olan moda marka, tasarımı, teknolojiyi en iyi şekilde değerlendirebileceğiniz imkanları sunuyoruz'' diye konuştu.

    Sektörün yol ayrımında olduğuna işaret eden Çağlayan, sektörün moda, marka tasarımı olmazsa olmazı yapıp bir deri ceketi 500 dolara satarken bunu dünyanın birçok markasının yaptığı gibi ''2 bin, 3 bin, 5 bin avroya nasıl satarız''ın hesabını yapmak durumunda olduğunu belirtti.

    Çağlayan, ''Bugün dünyanın birçok firması 3 bin, 5 bin, 10 bin avroya deri satıyor. Artık deri tek başına konfeksiyon olmaktan çıkıyor. Biraz modayı, markayı, konfeksiyonu takip eden biri olarak bunları konuşuyorum'' dedi.

    ''TÜRKİYE, RUSYA İLE VİZEYİ KALDIRIYOR''

    Türkiye'nin geliştiğini, büyüdüğünü, itibarının arttığını ifade eden Çağlayan, ''Ülkelerle bir bir vizeleri kaldırıyoruz. Türkiye, Rusya ile vizeyi kaldırıyor. Vizesiz gidip geleceksiniz.

    Bizim hükümet olarak görevimiz buldozerlik yapmak, sizin önünüzdeki engelleri kaldırmak, sizin 300 kilometre hız yapabileceğiniz otobanları sağlamak'' diye konuştu. Zafer Çağlayan, şunları kaydetti:

    ''Tabii ki ithalat olacaktır. İthalat yaptı diye kimseye kızmanın bir anlamı yoktur. Ama bu konuda keşke bugün ithalat yaptığını eleştirenler, bazı sivil toplum kuruluşlarının başkanları, bunu keşke Merkez Bankası'nın hatalı para politikası yaptığı, yüksek faizde inat ettiği ve Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesine müsaade etmiş olduğu günlerde söyleselerdi belki daha kurumları itibarlı hale gelirdi.

    Ama bugün görüyoruz ki maalesef Türk Lirası'nın aşırı değerlenmesinden dolayı bugün Türkiye ithalatı yaşıyor. Tabii tek sebep değil ama en önemlisi...

    Düşük kur her türlü kötülüğün anasıdır. Bugün ithalatı azdıran da ihracatı engelleyen de düşük kurdur.''

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, açılışta yaptığı konuşmada, deri sektörünün birlikteliğinin diğer sektörlere de rol model olmasını temenni etti.

    Türk deri sektörünün ihracatının yüzde 25'inin Rusya'ya yapıldığına dikkati çeken Büyükekşi, mutlaka pazarları çeşitlendirmek gerektiğini kaydetti.

    Konuşmaların ardından fuarı açan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, daha sonra stantları gezdi.

    25 ülkeden 255 firma ve firma temsilciliğinin katıldığı fuarda, 2011-2012 sonbahar-kış trendleri sergileniyor. Fuar 20 Ocak 2011 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.




    Çağlayan'ın 'düşük kur'a alkol benzetmesi Yorumları