Yalçıntaş: İhaleleler küçük firmaları zora sokuyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-18-2011 (16:23)   Son Mesaj: 01-18-2011 (16:23)    Cevap: 0    Gösterim: 430  

    01-18-2011

    Yalçıntaş: İhaleleler küçük firmaları zora sokuyor

    Yalçıntaş: İhaleleler küçük firmaları zora sokuyor


    İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe kamunun yaptığı toplu alımların, küçük firmaları zora soktuğunu belirtti.

    Hastanelerin kamu ihalelerinde sadece fiyata bakmaması gerektiğini ifade eden Yalçıntaş, tüm belgeleri tam olsa dahi en ucuz fiyat verilen ürünün, her zaman için en uygun ürün olmadığına dikkat çekti.
    -İTO Başkanı Yalçıntaş, kamunun açtığı tıbbi cihaz ve malzeme ihalelerinde de değerlendirmelerin daha hassas yapılması gerektiğine işaret etti.

    Yalçıntaş, hastanelerin açtığı ihalelerde zaman zaman teftiş endişesiyle sadece en ucuz teklif veren firmanın tercih edildiğini belirterek, "Sağlıkta en ucuz, en iyi olarak değerlendirilemez" dedi.

    İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe kamunun yaptığı toplu ve merkezi alımların sektördeki küçük ölçekli firmaların ihalelere katılmasını zorlaştırdığını belirtti.

    Kamunun yerel olarak bazı alımlarını toplu yapmasının ekonomik açıdan kaçınılmaz olduğunu kabul eden Yalçıntaş, ancak bunun daha bölgesel veya ulusal bazda yapılmasının, yerel bazda hizmet veren firmalara karşı haksız rekabete yol açtığını vurguladı.

    Yalçıntaş, toplu ve merkezi alımların küçük firmaları kapanma noktasına iteceği uyarısında bulundu.

    İTO Başkanı Yalçıntaş yaptığı yazılı açıklamada, tıbbi cihaz ve malzeme sektöründe kamunun yaptığı toplu alımların küçük firmaları zora soktuğunu bildirdi.

    Özellikle Anadolu"daki mahalli firmalar ile İstanbul civarındaki küçük ölçekli firmaların son zamanlarda büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Yalçıntaş, "Zaten artan rekabet sonucu sektördeki kar marjları düştü.

    Geciken tahsilatlar ve kredi bulmakta da zorlanan tıbbi cihaz ve malzeme sektörü firmaları, finansal açıdan sıkıntıya düştüler. Şimdi bir de bu ihalelere katılamayıp, iş yapamama durumuna gelirlerse işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklar" dedi.

    "BÜYÜK MİKTARLI ALIMLARA GİDİLECEĞİ HABERLERİNİN DOĞRU OLMADIĞINI ÜMİT EDİYORUZ"

    Yalçıntaş, kamu tarafından yapılan alımların, bundan sonra daha da merkezileşerek büyük miktarlı alımlara doğru gidileceği yönündeki haberlerinin de doğru olmadığını ümit ettiklerini kaydetti.

    Yalçıntaş, "Unutmayalım ki, bu firmaların çoğu sattıkları ürünlerle ilgili sağlık personelini düzenli olarak güncel gelişmeler hakkında bilgilendiriyor.

    Sattıkları ürünlerin satış sonrası servisini yapıyorlar. Aynı zamanda istihdam konusunda da büyük katkıları var. Bu durumun değişmesinin kamuya olan maliyeti ileride daha fazla olacaktır" uyarısında bulundu.

    "YENİ YOL HARETİASI ÇİZİLMESİ GEREKİYOR"

    Murat Yalçıntaş, önümüzdeki dönem İTO ve sektör temsilcisi kuruluşlarının bir araya gelerek zor durumda olan firmaların yeniden yapılanmasıyla ilgili yol haritası çizmeleri gerektiğini de kaydetti.

    Yalçıntaş açıklamasında, "Sermayenin tabana yayılması, sosyal ve ekonomik açıdan ciddi unsurdur. Yokolma tehlikesi ile karşı karşıya olan bu tür firmaların, bir şekilde yeniden yapılanarak belli konularda ihtisaslaşmaları ve yaşamaları çok önemlidir.

    Ayrıca bu tür firmaların kendilerini gözden geçirerek yeniden yapılanmaya hazırlıklı ve inanmış olmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

    "SAĞLIKTA EN UCUZ EN İYİ OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ"

    İTO Başkanı Yalçıntaş, kamunun açtığı tıbbi cihaz ve malzeme ihalelerinde de değerlendirmelerin daha hassas yapılması gerektiğine işaret etti.

    Yalçıntaş, hastanelerin açtığı ihalelerde zaman zaman teftiş endişesiyle sadece en ucuz teklif veren firmanın tercih edildiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

    "Kamu İhale Kanunu"nda ekonomik tercihler kısmında kriterler belirlenerek ihale sonucunu değerlendirme imkanı yasal olarak bulunuyor.

    Buna rağmen, uzun süredir neredeyse tüm hastaneler teftiş endişesiyle sadece en ucuz teklif veren firmayı seçmektedirler. Her ne kadar tüm yasal belgeleri tam olsa dahi en ucuz fiyat verilen ürün her zaman için en uygun ürün demek değildir.

    Benzer şekilde cihaza bağlı bir ihalede, tedarikçi firma cihazının düzenli bakımını yapmıyorsa ve cihaz da sık sık arızalanıyorsa, sağlık hizmetinin hem kalitesi düşecek, hem de kesintiye uğrayacaktır.

    Bu bakımdan hastanelerin tedarikçiler ve ürünlerle ilgili deneyimlerine dayalı bir puanlama yaparak teklifleri değerlendirmeleri de, tercihlerde aranan kriterlerden birisi olmalıdır.

    Uzun vadede de verimlilik artışından dolayı kamu maliyesi daha fazla tasarruf etmiş olacaktır."

    "İHALELERDE YERLİ İMALATÇILAR GÖZETİLMELİ"

    İhalelerde yerli imalatçıların da gözetilmesi gerektiğini kaydeden Yalçıntaş, "Sadece fiyata bakıldığı için örneğin 100 bin TL"lik bir ihalenin 100 TL gibi bir farkla ithal bir ürüne gittiği çok oluyor.

    Öyle küçük farklar yüzünden kendi sermaye ve emeğimizin heba olmasını önleyecek bir düzenin acil olarak kurulması gerekmektedir" dedi.

    (ANKA)




    Yalçıntaş: İhaleleler küçük firmaları zora sokuyor Yorumları