İzmirli gazetecilerin ağaçları tekrar kesildi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-18-2011 (15:54)   Son Mesaj: 01-18-2011 (15:54)    Cevap: 0    Gösterim: 517  

    01-18-2011

    İzmirli gazetecilerin ağaçları tekrar kesildi

    İzmirli gazetecilerin ağaçları tekrar kesildi


    Hayatını kaybeden gazeteciler adına İzmir Bayraklı sırtlarında oluşturulan hatıra ormanındaki ağaçların, Gemi Trafik Hizmetleri Merkez Binası ve Trafik Gözetleme İstasyonu yapılmak amacıyla kesilmesine devam edildi.

    Sabah saatlerinde kesilmeye başlayan ağaçları gören mahalle sakinleri duruma tepki gösterdi.
    İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC)'nin 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle 16 Ocak 1997'de, merhum İzmirli gazetecilerin anısının yaşatılması amacıyla Bayraklı'da oluşturulan hatıra ormanında, gemi trafik hizmetleri merkez binası ve trafik gözetleme istasyonu yapılacağı için yüklenici firma alandaki bazı ağaçları kesti.

    Daha sonra cemiyet yönetimi, 10 Kasım'da yeni fidanlar dikti. Cemiyetin diktiği fidanlar başka alana taşınırken kalan ağaçların kesilmesi tepki çekti.

    Polisin güvenlik önlemi aldığı kesim sırasında bazı vatandaşlar çalışmalara tepki göstererek yapılanın katliam olduğunu söyledi. Mahalle sakini Nil Altıncı, "Sabah saatlerinde burada ağaçları kestiklerini gördük engel olmaya çalıştık. Bu bir katliamdır." dedi.

    Nazan Nacar da İGC'nin yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtığını, ancak mahkeme kararı beklenmeden çalışmaların sürdüğünü, hukuksuzluk bulunduğunu ifade etti.

    Firmanın yetkilisi Faruk Hacı Haliloğlu ise gazetecilere yaptığı açıklamada, ormanlık alanda aralarından TÜBİTAK'ın da olduğu bazı kurumların tespitiyle gemi trafik hizmetleri merkez binası ve trafik gözetleme istasyonunun yapılmasının kararlaştırıldığını, alanın Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Ulaştırma Bakanlığı'na tahsis edildiğini kaydetti.

    29 Ekim'de alanda ağaç kesimi yapıldığını hatırlatan Haliloğlu, ''Ormanlık alanda sıkıntı yaşandığını biliyoruz, ancak yapılacak istasyon için belirlenen en uygun yer burası. Bizim projede 150 fidan dikimi var zaten.

    Bu kule ve ana bina yapıldığında etrafına 150 ağaç dikilecek. 10 Kasım'da dikilen ağaçlar ise izinsiz dikilmişti. Onları inşaatın yapılacağı alandan ileri taşıyoruz." diye konuştu.

    İl dışında olduğu bildirilen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel bu konuda yürütmenin durdurulması talebiyle 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını dile getirdi.

    Sertel açıklamasında şunları söyledi: ''Bu davada hukuk yürütmeyi durdurma kararı verirse, bu kararın altında kimler kalacak? Ayrıca burası orman ve SİT alanları. Burayı SİT alanından çıkarmışlar. Bunun için dava açtık.

    Ağaçları izinsiz kesenler için suç duyurusunda bulunduk. Bütün bunlar sürerken biz gazeteciler olarak ne yapalım? Türkiye'de hukuk ağır işliyor. Gözetleme kulesini yapıp, binayı başka yere yapsalar fevkalade olur.

    Zaten tüm Ege ve Karadeniz'deki gemiler gözetleniyor. Ama manzarası güzel. Alana sosyal tesis kurmak istiyorlar.''

    Denizcilik Müsteşarlığı, Gemi Trafik Hizmetleri Merkez Binası ve Trafik Gözetleme İstasyonu inşa edilmesi amacıyla Orman Bölge Müdürlüğü'ne başvurmuş, talep uygun görülerek kabul edilmişti.

    Gözetleme istasyonunun kurulacağı hatıra ormanının bulunduğu alan 49 yıllığına Denizcilik Müsteşarlığı'na kiralanmış, ağaçlar 29 Ekim günü de kesilmişti.




    İzmirli gazetecilerin ağaçları tekrar kesildi Yorumları