Helikopterle ekilen sedir tohumu fidan verdi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-18-2011 (12:58)   Son Mesaj: 01-18-2011 (12:58)    Cevap: 0    Gösterim: 578  

    01-18-2011

    Helikopterle ekilen sedir tohumu fidan verdi

    Helikopterle ekilen sedir tohumu fidan verdi


    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, tüm dünyada orman alanları ve varlıkları azalırken, Türkiye'nin, orman alanlarının arttığını belirtti. Eroğlu helikopterle sedir tohumu ektikleri alanların kendisini duygulandırdığını söyledi.

    Eroğlu, TBMM'de düzenlenen, 2011 Uluslararası Orman Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ormancılık faaliyetleri açısından dünyanın sayılı ülkelerinden olduğunu ifade etti.
    TBMM'nin, ormancılıkla ilgili çalışmalarda kendilerine çok büyük destek verdiğini belirten Eroğlu, katkılarından ötürü tüm milletvekillerine teşekkür etti.

    Ormanların dünyanın akciğerleri olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Dünyadaki tüm ormanlara kendi ormanımız gibi bakıyoruz. Bu nedenle dünyanın herhangi bir yerinde çıkan orman yangını bizim de yüreğimizi yakıyor'' dedi.

    Eroğlu, BM tarafından New York'ta düzenlenecek ''Ormancılık Zirvesi''ne katılacaklarını ve Türkiye'den götürülecek orman ürünleri ile burada sergi açacaklarını bildirdi.

    TBMM'nin 90. yılı dolayısıyla tüm illerde anı ormanları oluşturduklarını anlatan Eroğlu, bu çerçevede binlerce fidanın toprakla buluştuğunu belirtti.

    Ormanların iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli silahlardan olduğunu vurgulayan Eroğlu, ''Mademki ormanlar bu kadar önemli, o zaman onları korumalıyız. Ormanları korumak sadece bakanlığın görevi değil, 7'den 70'e tüm 73 milyona düşen bir sorumluluk bu'' diye konuştu.

    KOMŞU ÜLKELERE YARDIM

    Eroğlu, ağaçlandırma seferberliği kapsamında yapılan fidan dikimlerinin hedefi aştığını belirterek, şöyle devam etti:

    ''Tüm dünyada orman alanları ve varlıkları azalırken, Türkiye, orman varlığını hem alan hem hacim olarak artıran nadir ülkelerden. Fidan üretimi de geçmişe göre büyük oranlarda artış gösterdi. Burada ormanların yangına karşı korunmasının önemi ortaya çıkıyor. Ülkemiz, Akdeniz ülkeleri kuşağında orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülke konumunda. Artık komşu ülkelere orman yangınıyla mücadele konusunda eğitim, araç gereç ve teçhizat yardımında bulunuyoruz. Yunanistan ile bu konuda işbirliği protokolü imzaladık. Bu ülkeler arasında, Suriye, İspanya, Portekiz, Fransa ve Makedonya da bulunuyor.''

    Sadece açık sahalarda değil, okul, hastane, ibadethane bahçeleri ile yol kenarlarını da ağaçlandırdıklarını anlatan Eroğlu, Ankara-İstanbul otobanına 1 milyondan fazla fidan dikildiğini ifade etti.

    Helikopterle yapılan sedir tohumu ekme çalışmalarına da değinen Eroğlu, tohumların artık 7-8 santimetre boyunda fidanlar haline geldiğini söyledi. Eroğlu, ''O fidanları görünce çok duygulandım ve hayatımda en çok gurur duyduğum işlerden biri oldu. Hangi belediye, hangi kamu kurumu olursa olsun 'biz ağaçlandırma yapacağız' desin yeter ki, onlara fidanları ücretsiz veriyoruz'' diye konuştu.

    Orman Genel Müdürü Osman Kahveci de küresel ısınmanın en önemli sebeplerinden birinin, ''ormansızlaştırma'' olduğunu söyledi. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın panzehirinin orman olduğunu ifade eden Kahveci, gelecek kuşaklarda orman ve çevre bilincinin geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.




    Helikopterle ekilen sedir tohumu fidan verdi Yorumları