Çin'in kıskanılacak yabancı yatırım girişi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-18-2011 (10:21)   Son Mesaj: 01-18-2011 (10:21)    Cevap: 0    Gösterim: 522  

    01-18-2011

    Çin'in kıskanılacak yabancı yatırım girişi

    Çin'in kıskanılacak yabancı yatırım girişi


    Çin Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Çin'in geçen yıl çektiği doğrudan yabancı yatırım miktarı yüzde 17,4 arttı. Rakamlar 17 aydır kesintisiz artıyor.

    Çin'in geçen yıl çektiği doğrudan yabancı yatırım miktarı 105 milyar 740 milyon ABD Dolarına ulaştı.
    Çin Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, bu miktar önceki yıla göre yüzde 17,4 arttı. Geçen Aralık ayında Çin'e yapılan doğrudan yabancı yatırım 14 milyar 30 milyon dolara ulaşarak önceki yılın aynı dönemine göre göre yüzde 15,6 artış gösterdi. Böylece Çin'in çektiği yabancı yatırım ardı ardına 17 ay boyunca arttı.

    Çin'in 2010'da çektiği yabancı yatırımların yüzde 28,6'sının hizmet sektörüne, yüzde 27,6'sının ise ülkenin orta ve batı kesimlerine yapıldığı bildirildi.

    Şinhua haber ajansının haberinde bunun bir rekor olduğuna işaret edildi.

    YUAN YÜKSELİŞTE

    Öte yandan Çin parası yuan ABD Doları karşısında değerlenmeye devam etti. Çin Döviz Kuru Sistemi, yuanın dolar karşısındaki paritesini 6,5896 olarak açıkladı. Çin'in merkez bankası olan Halk Bankası Haziran 2010'da kur sisteminde reforma gidileceğini açıklamıştı.

    ÇİN DEVLET BAŞKANI HU CİNTAO PEKİN'DEN AYRILDI

    Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ABD'yi ziyaret etmek üzere Pekin'den ayrıldı. ABD Başkanı Barack Obama'nın davetlisi olarak ABD;ye giden Devlet Başkanı Hu'nun ziyareti Cuma gününe kadar sürecek.

    Şinhua haber ajansı, Hu'nun ziyareti sırasında Washington'da Başkan Obama'nın yanısıra bazı Kongre üyeleriyle bir araya geleceğini ve Şikago'ya da gideceğini bildirdi.

    Hu, hareketinden önce yaptığı yazılı açıklamada, "Çin ve ABD'nin kendi halklarının çıkarlarıyla dünya barışını ve kalkınmayı gözönünde bulundurarak hareket etmeleri gerektiğini" belirtti. Çin lideri, iki tarafın sorunları gidererek ortak hedefler için çalışmaları ve ikili ilişkileri sürekli geliştirmeleri gerektiğini de ifade etti.

    ABD'nin Pekin Büyükelçisi Jon Huntsman ise Hu;nun ziyaretini "iki ülke ilişkilerinin tarihi bir döneminde yapılan heyecan verici bir ziyaret" olarak değerlendirdi.

    Ziyaret sırasında Tayvan konusu ve Çin parası yüenin değeri gibi ikili ilişkilerdeki sorunların yanısıra, Kore krizi ve İran'ın nükleer çalışmaları ile ilgili sorunun ele alınması bekleniyor.




    Çin'in kıskanılacak yabancı yatırım girişi Yorumları