Çin'den ABD'ye 'doların devri geçti' iması   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-17-2011 (17:19)   Son Mesaj: 01-17-2011 (17:19)    Cevap: 0    Gösterim: 502  

    01-17-2011

    Çin'den ABD'ye 'doların devri geçti' iması

    Çin'den ABD'ye 'doların devri geçti' iması


    Çin Devlet Başkanı Hu, ''ABD dolarının hakim olduğu uluslararası para sistemi geçmişin ürünü'' dedi.

    ABD ziyaretinden önce Wall Street Journal ve Washington Post gazetelerine yazılı demeç veren Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, ''ABD dolarının hakim olduğu uluslararası para sistemi geçmişin ürünü'' dedi.
    ABD dolarının uluslararası rezerv parası olması nedeniyle, bu ülkenin izlediği para politikasının küresel sermaye akışı üzerinde önemli bir etki yarattığını savunan Hu, dolar sirkülasyonunda rasyonelliğin ve istikrarın korunmasının gerektiğine işaret etti.

    Çin'in küresel finansal krizle mücadele etmek amacıyla dış ticarette ve yatırımda yuan bazında işlem denemeleri yaptığını ve böylece bu iki alanda kolaylıkları arttırmak istediğini bildiren Hu, dış ticarette yuan bazındaki işlem hacminin hızla büyümesinin, bu tür uygulamaların piyasa ihtiyaçlarıyla uyumlu olduğunu gösterdiğine dikkati çekti.

    Hu, ''Çin, toplam ekonomik üretim ve ticaret bakımından dünya ekonomisine önemli katkıda bulundu ve yuan dünyada ekonomik kalkınmada rol oynadı. Ancak yuanın uluslararası para birimi olması uzun zaman alacak'' ifadesini kullandı.

    Çin Uluslararası Radyosu'nun aktardığına göre, Hu, Çin ve ABD'nin, iki ülke halklarının temel çıkarları ile dünya barışı ve gelişmesinden hareket ederek, ikili ilişkileri sürekli olgunlaştırmaları gerektiğini belirtti.

    Hu, iki ülke arasındaki diyalog ve temasların yoğunlaştırılması, karşılıklı stratejik güvenin pekiştirilmesi, soğuk savaş düşüncesinden vazgeçilip karşı tarafın gelişmesinin nesnel ölçütlerle değerlendirilmesi, her iki ülke tarafından diğerinin tercih ettiği gelişme yoluna saygı gösterilmesi ve karşılıklı yarara dayalı ortak kazanç ve ortak gelişmede ısrar edilmesi önerisinde bulundu.




    Çin'den ABD'ye 'doların devri geçti' iması Yorumları