Muşlu öğrencilere yolda tüfekli koruma   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-17-2011 (16:08)   Son Mesaj: 01-17-2011 (16:08)    Cevap: 0    Gösterim: 476  

    01-17-2011

    Muşlu öğrencilere yolda tüfekli koruma

    Muşlu öğrencilere yolda tüfekli koruma


    Muş’un Hasköy ilçesinin Yarkaya köyüne bağlı mezralardaki öğrenciler, hafta başında 8 kilometrelik okul yolunu velileriyle birlikte yürüyor.

    Ellerindeki otomatik tüfeklerle çocuklarını yırtıcı hayvan tehlikesinden koruyan köylüler, öğrencileri okula teslim ettikten sonra yine yürüyerek köylerine dönüyor.
    Öğrenci ve veliler, ağır kış şartları altında her hafta kilometrelerce yürümekten yorgun düştüklerini belirterek, köylerine okul yapılmasını istiyor.

    İlçenin 70 haneli ve 550 nüfuslu Yarkaya köyü ve bağlı mezralarındaki öğrenciler, köyde dere yatağındaki okulun sel tehdidi nedeniyle 1994 yılında boşaltılmasının ardından çeşitli okullara dağıtıldı.

    O tarihten bu yana köydeki ve bağlı mezralardaki çocuklar, eğitimlerini Hasköy Yatılı Bölge İlköğretim Okulu (YİBO) ve Hasköy Kadir Rezzan Has Kız Yatılı Bölge İlköğretim Okulları'nda sürdürmeye başladı.

    Köylüler kış mevsiminin ağır şartları altında hafta sonu evci çıkan pazartesi günü de tekrar okula dönen çocuklarının yolda karşılaşabilecekleri yırtıcı hayvan tehlikesine karşı otomatik tüfeklerle koruyor.

    Köy ve mezralarda ikamet eden vatandaşlardan her hafta dört kişi nöbetleşe olarak 60 öğrenciyi okula götürüp getiriyor.

    Yaklaşık 8 kilometrelik okul yolunda büyük zorluklarla karşılaştıklarını ifade eden köylüler, tek isteklerinin çocuklarının taşımalı eğitim sistemi ile okula götürülmesi ya da köylerine okul yaptırılması olduğunu söyledi.

    Kış mevsimi boyunca çocuklarını okula götürüp getirdiklerini söyleyen Faik Tosun isimli vatandaş, "Köyümüz Hasköy"e 8 kilometre uzaklıkta olduğu için kış mevsimi boyunca çocuklarımızı yırtıcı hayvanlardan korumak için silahlanarak okula götürüyoruz.

    Gerek okuldan geldikleri zaman, gerekse okula gidecekleri zaman her hafta 4"er kişi nöbetleşerek çocukları yürüyerek okullarına götürüyoruz.

    Burada mezralar dâhil 60-;70 civarında öğrencimiz bulunuyor. Bizim tek isteğimiz köyümüze okul yaptırılması." dedi.

    Çiğdem Öngel isimli öğrenci ise okula gidip gelirken çok zorlandıklarını belirterek, "Her hafta okuldan gelip giderken velilerimiz bizlere yardımcı oluyorlar.

    Yollarımız bozuk olduğu için kışın araçlar gidip gelemiyor. Velilerimiz her hafta nöbet tutarak bizleri silahlı bir şekilde koruyup okulumuza götürüyor.

    Okula gidip gelirken hem hava şartlarından ötürü hem de yürüdüğümüz için çok zorlanıyoruz." diye konuştu.

    "YİBO"LARDA DAHA KALİTELİ EĞİTİM VERİLİYOR"

    Konuyla ilgili makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Muş Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar da ihtiyaç halinde bu tür yerlere ayda bir kez servis tahsis ettiklerini söyledi.

    20 öğrencinin bulunduğu köylere okul yaptırılabileceğini de ifade eden İlhami Bayraktar; "Özellikle çok uzak yerlerde olan yerleşim birimlerinde öğrencilerimizi okula kazandırmak kaydıyla ayda bir kez öğrencilerimizi köyüne getirip tekrar köyden okula alma sözü vermiştik.

    Bu şekilde yaptığımız çalışmalarımız var. Eğer öğrencinin devamı konusunda veli bir sıkıntı çıkarmazsa, biz ayda bir kez kendi araçlarımızla öğrencilerin ulaşımını sağlarız.

    Yarkaya köyümüzde okul kapasitesine ulaşacak kadar öğrenci varsa okul yapmayı da düşünürüz. En az 20 öğrenci olması halinde okul yapabiliriz." şeklinde konuştu.

    Birleştirilmiş sınıfların istenilen verimi sağlamadığına dikkat çeken Bayraktar, "Bu sınıfların yerine yatılı veya müstakil sınıflarda her türlü ihtiyacın devlet tarafından karşılanıp verilmesi eğitimde kaliteyi olumlu yönde etkilediğini biz müşahede ediyoruz.

    Bu anlamda da mümkün olduğu kadar yatılı okulların desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Öğrencilerimizin daha kaliteli eğitim alabilmesi için bu çok gerekli.

    Gündüzlü okullarımız ve yatılı okullarımızın başarısını kıyasladığımızda yatılı okullarımızın daha başarılı olduğunu görüyoruz." açıklamasında bulundu.




    Muşlu öğrencilere yolda tüfekli koruma Yorumları