Aleviler Diyanet'in kaldırılmasını istedi   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-16-2011 (13:38)   Son Mesaj: 01-16-2011 (13:38)    Cevap: 0    Gösterim: 532  

    01-16-2011

    Aleviler Diyanet'in kaldırılmasını istedi

    Aleviler Diyanet'in kaldırılmasını istedi


    Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı öncülüğünde Alevi örgütlenmeler Büyük Alevi Kurultayı’nda bir araya geldi. Kurultay’da hükümetin ‘Alevi açılıma’ tepkiler gösterilirken Diyanet'in kaldırılması istendi.

    Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı öncülüğünde Alevi örgütlenmeler Büyük Alevi Kurultayı"nda bir araya geldi. Kurultay"da hükümetin "Alevi açılıma" tepkiler gösterilirken "Devletin dinden elini çekmesi ve bunun için de Diyanet İşleri Başkanlığı"nın kaldırılması" mesajı verildi.
    Anadolu Gösteri Merkezi"nde düzenlenen Büyük Alevi Kurultayı"na CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, Adana Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner, Devlet Bakanı Faruk Çelik"in Danışmanı Nejdet Subaşı ve bunun yanı sıra 300 Alevi örgütlenmenin temsilcileri katıldı.

    Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez Kurultay"da yaptığı konuşmada Türkiye"de farklı etnik gruplara yapılan muamelenin hakaret boyutlarına ulaştığına dikkat çekerek "Ülkemizde Kürt olmak, Alevi olmak Ermeni olmak, öteki olmak hakaret sayılmaktadır" dedi.

    Alevilerin sorunlarının Alevilerden kaynaklanmadığına dikkat çeken Geçmez, Alevilerin sadece inançlarını yaşamak istediklerini, Devletin elini üstlerinden çekmesini ve sivilleşmesini istediklerini belirtti. Kurultay"da zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak"ın müze yapılması, Dergahların iade edilmesi mesajlarının yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı"nın kaldırılması mesajları da verilirken, vakıf Başkanı Ercan Geçmez "Diyanet İşleri Başkanlığı biran önce kaldırılsın istiyoruz.

    Diyanet siyaset üreten bir kurumdur" dedi.Geçmez ayrıca, Türkiye"de sadece Sünni ve Hanefi grupların haklarının savunulduğuna vurgu yaparak, "Alevi Çalıştayı kadar Sünni Çalıştayına da ihtiyaç var. Bunların da bilinçlenmeye ihtiyacı var" dedi.




    Aleviler Diyanet'in kaldırılmasını istedi Yorumları