Ergün: Anadil vazgeçilmez bir taleptir   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-15-2011 (15:57)   Son Mesaj: 01-15-2011 (15:57)    Cevap: 0    Gösterim: 521  

    01-15-2011

    Ergün: Anadil vazgeçilmez bir taleptir

    Ergün: Anadil vazgeçilmez bir taleptir


    Kürt Kültür ve Araştırma Vakfı (KÜRT-KAV) Başkanı Kasım Ergün, ''Özellikle ana dil sorunu, Kürt halkının asla vazgeçemeyeceği bir taleptir'' dedi.

    KÜRT-KAV ile ''Reform Hareketi'' iş birliğinde Taksim Larespark Otel'de düzenlenen ''Türk ve Kürt Kardeşliğinin Anlamı: Sorunlar ve Çözümler'' başlıklı konferansta konuşan Ergün, 1960-1980 yılları arasında dünyadaki değişim ile birlikte Kürtlerin yasal ve yasal olmayan dernekler ve siyasi parti kurduklarını belirterek, bunlardan birinin de PKK olduğunu söyledi. Ergün, aynı zamanda o dönemde Türkiye İşçi Partisi içerisinde de Kürt sorununun gündeme getirildiğini ifade etti.
    Bu tür Kürt siyasi hareketlerinin ''kürt sorunu''nun çözümünde önemli ilerlemeler katettiğini anlatan Ergün, 12 Eylül askeri müdahalesinden sonra Kürt dilinin yasaklandığını, kitap, dergi, arşivlere el konulduğunu, Kürtlere siyasi yasak getirildiğini ifade etti.

    Dünyadaki değişimler ile birlikte Türkiye'de de olumlu ve önemli adımların atıldığını, bunların AK Parti döneminde olduğunu ifade eden Ergün, ancak bu adımların yeterli olmayacağını dile getirdi. Ergün, ''Özellikle ana dil sorunu, Kürt halkının asla vazgeçemeyeceği bir taleptir. Mahkemelerde ana dille savunma hakkı meselesi, tartışmaya yer vermeyecek kadar hukuki ve doğal bir haktır'' görüşünü savundu.

    ''Reform Hareketi'' Başkanı Mustafa Aksoy da bu coğrafyada yaşamak için güçlü ve bir olmanın gerektiğini, aksi takdirde sorunların halledemeyeceğini belirterek, Türkiye'nin selameti için AK Parti, CHP ve BDP'nin uzlaşmasının şart olduğunu kaydetti.




    Ergün: Anadil vazgeçilmez bir taleptir Yorumları