THY uçağı Tunus'a hareket etti   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-15-2011 (13:54)   Son Mesaj: 01-15-2011 (13:54)    Cevap: 0    Gösterim: 505  

    01-15-2011

    THY uçağı Tunus'a hareket etti

    THY uçağı Tunus'a hareket etti


    Türk Hava Yolları'nın (THY), Tunus'taki Türk vatandaşlarını getirmek için hazırladığı özel uçak, saat 13.25'te İstanbul'dan hareket etti.

    Boeing 777 tipi ''Anadolu'' adlı özel uçak, Tunus'un Enfidha Havaalanı'na inmek üzere 47 Tunuslu yolcu ve 13 mürettebatla birlikte İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalandı.
    Toplam 312 yolcu kapasiteli uçakta, TRT ve Anadolu Ajansı'ndan (AA) da birer muhabir yer aldı.

    Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Akın Algan, Tunus'taki olaylar nedeniyle ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyesiyle meşgul olduklarını söyledi.

    AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Algan, "İhtilaldeki bir memlekette nasıl olunursa öyleyiz" dedi.

    Tunus'un, Türkiye'nin dostu ve kardeş bir ülke olduğunu ifade eden Algan, ülkede yaşayan çok sayıda Türk kökenli insan bulunduğunu, nüfusu 10 buçuk milyon olan Tunus'ta konuştukları herkesin, "Ben Türk kökenliyim" dediğini anlattı.

    Ülkede "Kendirci, Mendilci" gibi soyadlarına sıklıkla rastlandığını söyleyen Algan, ülke 1956'da bağımsızlığına kavuşmadan önce, Osmanlı İmparatorluğunun gönderdiği Tunus beylerinin Türk kökenli olduğuna işaret etti.

    Görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin her vesileyle Türk kökenli olduğunu söylemekten övünç duyduğunu kaydeden Algan, "Bizim için çok özel bir ülke. Burada fazla vatandaşımız yok. En büyük yatırımımız, 560 milyon dolarla TAV'ın. 1000 civarında da vatandaşımız var. Şimdi onların tahliyesiyle meşgulüz" diye konuştu.

    Algan, Tunus'un gerek Akdeniz gerek Ortadoğu bölgesinde gerekse İslam coğrafyasında yüzde 100 okuma yazma oranıyla birçok şeyi başarmış bir ülke olduğunu söyledi.

    Ülkede yüksek tahsiline devam eden öğrencilerin yüzde 57'sinin, doktor, eczacı ve öğretmenlerin yüzde 67'sinin kadın olduğu bilgisini veren Algan, Tunus'ta kadına saygı dolayısıyla saat 22.00'den sonra araba kullanan kadınları durdurup ruhsat ve ehliyet sorulmadığını kaydetti.

    ÜNİVERSİTE MEZUNLARI İŞSİZ

    Tunus'ta mevcut 500 bin işsizin 140 bininin üniversite mezunu olduğunu belirten Algan, hepsi Fransızca, İngilizce, hatta İtalyanca gibi yabancı dilleri bilen Tunusluların dünyaya açık insanlar olduğunu söyledi.

    Tunus'un Avrupa'nın yanı başında, Roma'ya 55, Malta'ya 35 dakika uçuş mesafesinde bir ülke olduğuna işaret eden Algan, "Dünyaya açık bir toplumda antidemokratik bir yönetimi ne kadar sürdürebilirsiniz? Sürdüremezsiniz. İşte böyle oldu" diye konuştu.

    Akın Algan, Tunus sokaklarında durumun iyi olmadığını belirterek, 3-5 kişinin bir araya gelip banka otomatlarını, süpermarketleri, mağazaları yağmaladığını, hiçbir şey yapamazlarsa camları kırdığını anlattı.

    Haberlerin de teyit edilemediğini söyleyen Algan, şunları kaydetti:

    "Ona göre bütün hapishaneler boşalmış, herkes kaçmış. Onun için mahalle sakinleri savunma birlikleri oluşturdular resmen. Sabaha kadar güruhlar halinde çarpışıyorlar. Büyükelçilik çalışanlarımız, Türk vatandaşlarının bir kısmı şu anda büyükelçiliğin bahçesinde, 100 km mesafedeki havaalanına gitmek için bekliyor.

    Birkaç gün bu otorite boşluğu devam eder. Siyasi anlamda gerçekten demokratik ve saydam bir seçim yapılırsa ne netice vereceğini bilmiyorum. 23 senedir tek adam yönetimi vardı. Aslında 1956'dan beri, Habib Burgiba'dan beri tek adam yönetimi vardı. Siyasette muhalefet partileri var, ama bunlar da yönetimin kurdurduğu partiler."

    Büyükelçi Algan, kendisinin ülkeyi terk edip etmeyeceği sorusunu, "Kaptan gemiyi terk etmez" diye yanıtladı.




    THY uçağı Tunus'a hareket etti Yorumları