BM'den Merkel ve Erdoğan'a çağrı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-14-2011 (21:37)   Son Mesaj: 01-14-2011 (21:37)    Cevap: 0    Gösterim: 533  

    01-14-2011

    BM'den Merkel ve Erdoğan'a çağrı

    BM'den Merkel ve Erdoğan'a çağrı


    BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Güney Kıbrıs kesimine yaptığı ziyaret sırasındaki açıklamalarıyla ilgili olarak, tüm ilgili tarafların Kıbrıs'taki müzakere sürecinde iki lideri cesaretlendirmeleri gerektiğini söyledi.

    Genel Sekreter Ban, BM'de düzenlediği basın toplantısında, dünyanın gündemindeki sorunlarla ilgili açıklamalar yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
    Ban, Almanya Başbakanı Merkel'in Güney Kıbrıs kesimine yaptığı ziyarette Türk tarafına yönelik eleştirisiyle ilgili ne düşündüğünün sorulması üzerine, 26 Ocakta Cenevre'de Kıbrıslı iki liderle görüşeceğini anımsattı.

    Cenevre'de, 18 Kasımda New York'ta yaptıkları görüşmelerin ardından müzakereye devam edeceklerini belirten Ban, Kıbrıs sorununun çok uzun zamandır devam ettiğini, müzakerelerin son derece zor olduğunu, ancak Kıbrıs'taki iki liderin doğrudan görüşmelere devam etmesinin ve bugüne kadar 80'den fazla görüşmelerinin cesaret verici olduğunu belirtti.

    New York'taki üçlü görüşmede, iki lidere daha fazla zaman vermenin uygun olduğunu düşündüklerini ve bu yüzden iki lidere aralarındaki ana sorunları çözümlemeleri için 9 haftalık süre verdiklerini söyleyen Ban, böylece bu sürenin sonunda, Cenevre'de yapacakları üçlü görüşmede, mülk ve güvenlik meseleleri dahil olmak üzere esas konularda daha fazla ilerleme sağlayabilmeyi umduklarını söyledi.

    Ban sözlerine şöyle devam etti:''Cenevre'de niyetim bu, bakalım göreceğiz. Bu kapsamda tüm ilgili tarafların desteğine ihtiyacım var. AB, BM'nin Kıbrıs'taki iyi niyet misyonunu ve Kıbrıs görüşmelerini destekliyor.''

    Ban, Merkel'in söz konusu açıklamalarının Kıbrıs sorununun çözüm sürecine yardımcı olup olmayacağının sorulması üzerine ise, ''Burada önemli olan müzakerelerin şu an devam etmesidir. Tüm ilgili tarafların bu süreçte iki lideri cesaretlendirmeleri gerekir. BM de iyi niyet misyonu görevine devam edecektir'' diye konuştu.




    BM'den Merkel ve Erdoğan'a çağrı Yorumları