CHP'li Oran'dan MHP ile koalisyona yanıt   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-14-2011 (14:36)   Son Mesaj: 01-14-2011 (14:36)    Cevap: 0    Gösterim: 615  

    01-14-2011

    CHP'li Oran'dan MHP ile koalisyona yanıt

    CHP'li Oran'dan MHP ile koalisyona yanıt


    CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye'de uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığın bitme noktasına geldiğini savunarak, ''Vatandaş tenceresinde et değil, dert pişiriyor'' dedi.

    Oran, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, hükümetin hayvancılık ve et konusunda yanlış politikalar ürettiğini, bu politikalarda da ısrar ettiğini ileri sürdü.
    Türkiye ekonomisinin ithalata dayalı olduğunu, bu durumun hayvancılıkta uygulandığını belirten Oran, ''Türkiye bir çok üründen sonra, kurban bayramında ilk defa hayvan ithalatı gerçekleştirdi. Bu süreli bir uygulamaydı, ancak, süresiz bir hal aldı. Yaklaşık 2 milyon civarında olan ve aileleri 10 milyon kişiye ulaşan besicilikle uğraşan kesim adeta perişan oldu'' dedi.

    Hayvancılıkla geçinen bu ailelerin yanı sıra dünya çapındaki büyük hayvan üreticilerinin de üretimlerini ya durdurma, ya da kapasite düşürme yoluna gittiklerini anlatan Oran, bu durumun Türkiye'nin hayvancılık geleceği için kapanamaz yaralar açacağını savundu.

    Ekonominin ''hesap-kitap'' yapılarak yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Oran, ''Gelinen noktada, Türkiye'de son 5 yılda üretim yüzde 45 azalırken, tüketim ise yüzde 28 arttı. Acil önlemler alınmazsa hayvancılıkta kısa bir süre içerisinde dışa bağımlı hale gelmemiz kaçınılmaz. Yaşananlar sadece besicilik yapan kesimi değil, 72 milyon vatandaşımızı da yakından ilgilendiriyor. Vatandaş artık ne yazık ki tenceresinde et değil, dert pişiriyor'' dedi.

    Gerekli durumlarda ithalatın yapılabileceğini belirten Oran, ancak bunun sınırsız bir hal almaması gerektiğini söyledi.

    Hükümetin bir an önce yerli üretimi, dış pazar odaklı teşvik politikası uygulayarak desteklemesi gerektiğini ifade eden Oran, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan ayrı, hayvancılık konusunda politika üreten bağımsız bir kurum oluşturulması gerektiğini de bildirdi.

    Mera alanlarında düzenleme yapılması, süt tozu ithalatının da durdurulması gerektiğini belirten Oran, Hükümetin seçimler öncesi yaptığını savunduğu popülist politikalardan da vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

    Oran, ''Üreticilerin üzerinden ithal danalar geçiyor, Anguslar geçiyor. Türkiye bu şekilde kalkınamaz. Hükümetin uyguladığı politikalar kalkınma politikaları değil halkı aldatma politikalarıdır. Türkiye hayvancılıkta olduğu kadar tüm alanlarda ancak üreterek kalkınabilir'' dedi.

    Oran, Türkiye'nin cari açığının da büyük oranda arttığına dikkati çekerek, milli ürünlere milli değerlere sahip çıkılması gerektiğini bildirdi.

    Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Oran, ''CHP'nin yargı alanında yaşanan gelişmeleri nasıl takip ettiğinin'' sorulması üzerine, bu konudaki endişelerini sürekli olarak dile getirdiklerini söyledi.

    Seçimlere yaklaşık 5 ay kaldığını ifade eden Oran, ''Bu endişeler CHP iktidarında ortadan kalkacak'' dedi.

    ''Gürsel Tekin'in açıklamaları oldu, MHP ile bir koalisyon kurulabilir mi?'' şeklindeki bir soru üzerine de Oran, CHP'nin amacının yüzde 40 ile tek başına iktidar olduğunu vurguladı.

    Oran, benzin fiyatlarındaki artışla ilgili bir soru üzerine de vatandaşların bu konuda tepkilerini daha fazla dile getirmelerini istedi.

    Oran, ''En önemli görev halka düşüyor. Halk biraz daha fazla sesini çıkartmalı, ayağa kalmalı'' diye konuştu.




    CHP'li Oran'dan MHP ile koalisyona yanıt Yorumları