800 milyon dolarlık Türk- Suudi ortaklığı   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-14-2011 (14:19)   Son Mesaj: 01-14-2011 (14:19)    Cevap: 0    Gösterim: 530  

    01-14-2011

    800 milyon dolarlık Türk- Suudi ortaklığı

    800 milyon dolarlık Türk- Suudi ortaklığı


    Eser Holding ile Suudi Arabistanlı ACWA Power Kırıkkale-Yahşiyan'da yapılması planlanan 800 Megavat (MW) kurulu gücünde doğalgaz kombine çevrim santrali ortak yatırımı için imza attı.

    Eser Holding Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Adiloğlu ile Suudi Arabistanlı ACWA Power Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Paddy Padmanattan, Kırıkkale-Yahşiyan'da yapılması planlanan 800 Megavat (MW) kurulu gücünde doğalgaz kombine çevrim santrali ortak yatırımı için imza attı.
    Söz konusu ortaklığa ilişkin Eser Holding'de gerçekleştirilen imza töreninde konuşan İlhan Adiloğlu, Eser Holding'in Türkiye'nin önde gelen şirketler gruplarından biri olduğunu ve inşaat, mühendislik, enerji, sanayi ve ticaret alanlarında faaliyet gösterdiğini söyledi.

    Grubun Ortadoğu, Orta Asya, Doğu Avrupa ve Afrika'da birçok ülkede faaliyeti bulunduğunu anlatan Adiloğu, şirketin Engineering News Record Dergisi tarafından hazırlanan, dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi arasında da sıralandığını kaydetti.

    Adiloğlu, bağımsız su ve enerji üretimi projelerinde önde gelen şirketler arasında yer alan ACWA Power ile 800 MW kurulu gücündeki doğalgaz çevrim santralini birlikte yapmaya karar verdiklerini belirtirken, 22 Ocak 2011 tarihinde de Riyad'da imza töreni düzenleneceğini söyledi.

    Eser Holding'in bugüne kadar Suudi Arabistan'da 850 milyon dolar tutarında 4 iş aldıklarını anlatan Adiloğlu, ''Bu santral yapımı ACWA ve Eser açısından taşıdığı önem haricinde, Türk ve Suudi Arabistan firmalarının farklı sektörlerde kuracakları işbirlikleri için de bir model olacaktır. İki ülkenin stratejik bağları ekonomik işbirliklerine çevrildiği takdirde, önemli sonuçlar ve başarılar doğurabilecektir'' dedi.

    -ACWA POWER YÖNETİM KURULU BAŞKANI-

    ACWA Power Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Paddy Padmanathan da gelişen Türkiye'de elektrik üreticisi olarak yer almaktan büyük onur duyacaklarını söyledi. 2004 yılında Suudi Arabistan'da elektrik üretimi ve deniz suyu arıtma hizmetleri özel sektöre açıldığı zaman firma olarak bunun içinde yer aldıklarını ve bu alanda büyük bir pazar elde ettiklerini anlatan Padmanathan, şöyle konuştu:

    ''Halen Suudi Arabistan'da 5 bin MW kurulu içinde işletme halinde elektrik üreten tesislerimiz var. Deniz suyu arıtma sektöründe de Suudi Arabistan pazarının yüzde 30'una sahibiz. Suudi Arabistan'da belli bir büyüklüğe geldikten sonra yurt dışına açılmayı hedefledik. Bu konuda hangi ülkeye bakarsak bakalım bütün kıyaslamalarda Türkiye üst sıraya oturdu. Gelişmiş bir sanayiye, eğitimli bir nüfusa ve düzenli bir büyüme yakalamış ülke olan Türkiye'nin enerji profili de bizimle büyük benzerlik gösteriyor. Suudi Arabistan ve Türkiye arasında kültürel miras ve ülkelerimiz arasındaki olumlu politik ilişkiler de Türkiye'yi tercih etmemize neden oldu.''

    Verilen bilgiye göre, Kırıkkale-Yahşiyan'da yapılması planlanan doğalgaz çevrim santrali yatırımında ACWA Power yüzde 70, Eser Holding ise yüzde 30 pay sahip olacak. Santralın 2014 yılı sonuna kadar işletmeye alınarak ikili satış anlaşmaları ve spot pazarda satış yapacak konuma ulaştırılması planlanıyor.




    800 milyon dolarlık Türk- Suudi ortaklığı Yorumları