Bardakçı'dan Arap dünyasını karıştıran şaka   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-14-2011 (13:16)   Son Mesaj: 01-14-2011 (13:16)    Cevap: 0    Gösterim: 586  

    01-14-2011

    Bardakçı'dan Arap dünyasını karıştıran şaka

    Bardakçı'dan Arap dünyasını karıştıran şaka


    Gazeteci yazar Murat Bardakçı'nın TV programında yaptığı bir şaka Arap televizyonlarını karıştırdı...

    Teke Tek Özel"de Fatih Altaylı ile başlatıp daha sonra Tarihin Arka Odası"nda Erhan Afyoncu ile devam ettirdiğimiz şaka sadece bizde değil, Arap dünyasında da fena ciddiye alınmış ve Araplar"ı kızdırmış.
    Steven Spielberg"in bir Fatih Sultan Mehmed filmi çekeceği, Fatih rolünü Tom Cruise"a oynatacağı ve filmin danışmanlığını "Muhteşem Yüzyıl" dizisi ile sinema sektörüne adımını atan Erhan Afyoncu"nun yapacağı yolundaki şakamızı kastediyorum.

    Bundan iki gün önce de anlatmıştım: Bazı köşe yazarlarımız TV"de yaptığımız şaka üstüne yorumlar yaptılar. Ne Spielberg"in Yahudi olması kaldı, ne çekilecek olan filmin ABD"nin hazırladığı "Büyük Ortadoğu Projesi"nin kültür ayağını teşkil ettiği, ne de bu gibi filmlerin İslam"ın kültür değerlerini çökertme hareketlerinden biri olduğu...

    Suudi Arabistan"da yaşayan, annesi Türk olduğu için mükemmel Türkçe bilen ve hem İngilizce hem Arapça şiirleri olan ve şiirlerinden bazıları Türkçe"ye de tercüme edilen Abir Zeki, programları devamlı seyredermiş. Spielberg ve Tom Cruise bahsi geçince, konuştuklarımızı hemen Arapça"ya çevirmiş ve "Bu haber, Habertürk isimli Türk TV"sinin "El-Gurfa el-Halfi min et-Tarih" isimli programında duyuruldu" diyerek Türkiye"deki bazı magazin haberlerini tercüme ettiği Arap yayın grubu MBC"ye göndermiş.

    YAVUZ"A NEFRET, FATİH"E SEVGİ

    "El-Gurfa el-Halfi min et-Tarih", bizim "Tarihin Arka Odası"nın Arapçası, MBC de Arap dünyasının en büyük yayın kuruluşudur ve Ortadoğu"da ses getiren Türk dizileri bu grubun kanalında yayınlanmıştır.

    Abir Zeki"nin haberinin MBC"nin internet sitesinde de yeralmasından sonra, dünya kadar Arap sitesi haberi alıp sayfalarına koymuşlar.

    Gösterdikleri ilginin sebebi, Araplar"ın İkinci Mehmed"e "Bizans"ın fatihi" olduğu için muhabbet duymaları... "Ortadoğu"nun fatihi" Yavuz Selim"den ne kadar nefret ediyorlarsa, "Bizans"ın fatihi" İkinci Mehmed"i de tam tersi ziyadesi ile sevmeleri...

    Arap dünyasında günlerden buyana Spielberg, Tom Cruise ve Fatih Sultan Mehmed filmi hakkında binbir türlü yorum yapılıyor...

    MBC"nin sitesine gönderilen yorumlardan bazıları şöyle:

    YORUMLAR VE BİR SORU

    - "Bu adam (yani Tom Cruise) Araplar"dan nefret ediyor. Gazze savaşında da bunu söylemişti."
    - "Yazık! Yönetmen de Yahudi... Korkarım, Fatih"in hayatını deforme eder!"
    - "Müslümanlar"ı inşaallah kötü göstermezler..."
    - "Bu işte bir iş var... Tom"un Araplar"dan nefret ettiğini herkes bilir. Müslümanlar"a karşı kin doludur ve nefretini medyada hep açıklamıştır..."
    - "Saçmalık! Yönetmen hem Yahudi hem Siyonist; aktör de Müslümanlar"dan nefret ediyor."
    - "Umarım, filmi başlamadan durdururlar."
    - "Bu filmin tarafsız olacağını sanmıyorum. Gerçekleri göstermeyecekler."
    - "Yazık oldu! Bunlar mı İslam"ın kahramanını temsil edecekler?"
    - "Bu iş galiba bir şaka ve saçmalık. Onca aktörün arasında bula bula bu adamı mı bulmuşlar?"

    Hiç yorum yapmayacak, tek bir soru sormakla yetineceğim:

    Çok değil, bundan 20-25 sene öncesine kadar böyle konularda Araplar"dan çok farklı düşünen yazarlarımız acaba ne oldu da onlarla aynı çizgiye geldiler?

    HABERTÜRK




    Bardakçı'dan Arap dünyasını karıştıran şaka Yorumları