Safkar savunma sanayiye de girdi   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-14-2011 (11:19)   Son Mesaj: 01-14-2011 (11:19)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    01-14-2011

    Safkar savunma sanayiye de girdi

    Safkar savunma sanayiye de girdi


    Otobüs ve minibüs kliması ve araç soğutucusu sektöründe Avrupa'nın önde gelen şirketleri arasında yer alan Safkar'ın savunma sanayine yönelik sistemler de geliştirmeye başladığı belirtildi.

    Genel Müdür Doruk Aydın, 2010 yılını yüzde 40 büyümeyle kapattıklarını, fiziksel olarak yaklaşık 2.5 kat büyüyecekleri bir yatırıma adım attıklarını ifade etti.
    Safkar'ın İzmir Ulukent'te bulunan tesislerinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Aydın, 2009 yılında ABAŞ Grubu bünyesine giren Safkar'ın hem yeni segmentlere açıldığını, hem de yeni pazarlarda büyümeye başladığını belirtti.

    Yıllık 4 bin adetlik üretim kapasitesine sahip firmanın otobüs ve minibüsler için klima üretimi ve nakliye araçları için soğutucu üretiminde Avrupa'nın en büyükleri arasında yer aldığını, geçen yıl iş makineleri, hafif raylı sistem ve savunma sektörlerine de girdiklerini ifade eden Aydın, yeni nesil araçlarda iklimlendirmenin artık opsiyondan çıkarak bir standart haline geldiğini, sektörün önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu bildirdi.

    Safkar'ın Türkiye'nin bu alandaki tek Ar-Ge Merkezi ve Avrupa'nın sayılı Test Merkezleri'nden birine sahip olduğunu, mobil iklimlendirmede Türk teknolojisini geliştirerek dünya pazarlarına gönderdiklerini ifade eden Aydın, Avrupa, Akdeniz ve çevre coğrafyada güçlerini hızla artırdıklarını ifade etti.

    Geçen yıl Düsseldorf'da bir operasyon merkezi kurduklarını söyleyen Aydın, bu yatırımla Alman üreticilerden oluşan rakiplerle aynı platformda olmayı amaçladıklarını söyledi.

    33 ülkeye ihracat yaptıklarını, girdikleri bir çok pazarda lider konumda olduklarını kaydeden Aydın, ağırlığı Avrupa'da olmak üzere 336 noktada satış sonrası servis noktasının bulunduğunu belirtti.

    Düsseldorf'taki merkezin marka bilinirliğinin de artıracağını dile getiren Aydın, raylı sistem projelerinde de hızla büyüdüklerini vurguladı.

    Türkiye, Malezya, İran ve Yunanistan'daki metro ve hafif raylı sistemlerin klima sistemlerini kurduklarını, yeni pazarlar için hazırlık yaptıklarını bildiren Aydın, bu alanda dünya çapında 5-6 üretici arasında olduklarını söyledi.

    -''AR-GE GÜCÜMÜZ SAVUNMA SANAYİNDEN GELEN BEKLENTİLERE CEVAP VERECEK NİTELİKTE''-

    Son olarak savunma sanayi için de klima sistemi geliştirdiklerini kaydeden Aydın, şu bilgileri verdi:

    ''Askeri çözümler konusunda kabin uygulamaları ve zırhlı araçların soğutulmasıyla ilgili projelere girdik. Ar-Ge gücümüz savunma sanayinden gelen beklentilere de cevap verecek nitelikte. Şu anda dünyada ve Türk ordusunda askeri klima çözümleri ağırlıklı olarak İsrail tarafından sağlanıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yerlileştirme projelerine eğilimi söz konusu. Klima sistemlerinin tamamını yerlileştirmek adına çalışma yapıyoruz. Ürünlerimiz hazır, ilk uygulamaları yaptık. Bu alana ciddi ağırlık verdik ve önemli ürünler çıkardık. Önümüzdeki dönemde savunma sanayinde Safkar'ın ağırlığı daha çok hissedilecek.

    2010 yılında yüzde 40'a yakın büyüme kaydettik. Yeni coğrafyalarda yeni müşteriler edindik. Bu büyüme 2011'da de devam edecek. Yeni üretim segmentleri ve yeni pazarlarla birlikte üretim sistemini yeniden ele almamız gerekiyordu. Bu amaçla mevcut fabrikamızın yanındaki araziyi satın alarak tesisi genişletme kararı aldık. Fiziksel olarak yaklaşık 2.5 kat büyüyeceğimiz bir yatırıma başladık. 2011'in 6. ayı itibarıyla üretim alanımızı genişletmiş olacağız. 300 olan istihdam rakamını da bu kapsamda büyütmeyi planlıyoruz.''

    Genel Müdür Aydın, Safkar'ın eski sahiplerinin yine aynı sektörde yatırım yapma isteği bulunduğunun hatırlatılması üzerine, ''Herkes herşeyi yapmakta özgür. Ancak biz yaptığımız işte Avrupa'da çok az sayıda üreticiden biriyiz. Ciddi Ar-Ge ve test altyapımız var. Bunları baştan yaratmak mümkün değil. Çok ciddi maliyet gerektiriyor. Böyle bir şey ancak niyet olabilir. Gerçekleşme şansını imkansız olarak görüyorum'' dedi.




    Safkar savunma sanayiye de girdi Yorumları