6 şehit için tam 2 yıl sonra dava açıldı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-14-2011 (10:54)   Son Mesaj: 01-14-2011 (10:54)    Cevap: 0    Gösterim: 607  

    01-14-2011

    6 şehit için tam 2 yıl sonra dava açıldı

    6 şehit için tam 2 yıl sonra dava açıldı


    Çukurca'da altı askeri şehit düşmesine sebep olan mayın için “Biz gömdük” diyen Tuğgeneral Zeki Es için 15 yıl, “Olur böyle hatalar” diyen Tümg. Gürbüz Kaya içinse altı ay hapis istendi. Dava 20 ay sonra dava açıldı.

    Tuğba Tekerek'in haberi
    Hakkari"nin Çukurca İlçesi"nde askerler tarafından yola döşendiği saptanan mayının patlaması ve altı askerin yaşamını yitirmesine ilişkin dava iki yıl sonra açıldı. Davada Tuğgeneral Zeki Es bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak, Tümgeneral Gürbüz Kaya ise kasten takibatta bulunmamak suçlamalarıyla yargılanacak.

    27 Mayıs 2009"da sınır sızmalarını önlemek ve arama tarama faaliyeti yapmak için birliklerinden çıkan askerleri taşıyan askerî araç, Irak sınırına sıfır noktada bulunan Çukurca"ya bağlı Kavşak Köyü"nün Hantepe mevkiinden geçişi sırasında mayına çarptı. Patlamada Uzman Çavuş Ziya Benler, Er Kadir Dumlu, Kemal Özevin, Adil Yıldız, Cafer Çelik, Deniz Demirci isimli askerler öldü. 8 askerin de yaralandığı olaya ilişkin yapılan açıklamalarda mayını PKK"nın yerleştirip uzaktan kumandayla patlattığı iddia edildi.

    İtiraf internete düştü

    Ancak kısa süre sonra internete Tuğgeneral Zeki Es ve Tümgeneral Gürbüz Kaya"nın telefon konuşması kayıtları düştü. Bu konuşmada "(Mayınları) Bizzat ben kendim yerleştirdim" diyen Es"e, Kaya "Kahrolacak bir şey yok. Bu mücadelenin içerisinde birileri ufak tefek hata yapacaktır" diyordu.

    20 ay sonra dava açıldı

    Bu ses kayıtları üzerine hayatını kaybeden asker ailelerinin başvurusu sonucu Ankara Askerî Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma olaydan yaklaşık 20 ay sonra tamamlandı. Yapılan incelemede mayının TSK mayını olduğu ortaya çıkarken, savcılığın hazırladığı 8 klasörlük iddianamede 6 TSK mensubunun 6 askerin ölmesiyle ilgili yargılanmasına karar verildi.

    Tuğgeneral "1 numaralı sanık"

    İddianamede bir numaralı sanık Tuğgeneral Zeki Es, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" ve "Hakikate muhalif rapor tanzim etmek"le suçlanıyor. Halen tutuklu olan Tuğgeneral Zeki Es, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Ankara Askerî Mahkemesi"nin açtığı davada Jandarma Uzman Çavuş Fatih Taylan Çeker de yine bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüyle iki kişinin yaralanmasına neden olmaktan yargılanacak. Piyade Yüzbaşı Nurettin Altay, "Büyük zarar veren itaatsizlikten", Piyade Kurmay Albay Rıza Atilla Erdoğan, Kurmay Binbaşı Hakan Alaçam "İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmadan" yargılanacak. Gürbüz Kaya ise kasten takibatta bulunmamak suçlaması nedeniyle 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanacak. Olayla ilgili ilk duruşma 24 ocakta gerçekleşecek.

    TARAF




    6 şehit için tam 2 yıl sonra dava açıldı Yorumları