Ette kâr yüzde 20'ye inince ayaklandılar   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-14-2011 (09:22)   Son Mesaj: 01-14-2011 (09:22)    Cevap: 0    Gösterim: 482  

    01-14-2011

    Ette kâr yüzde 20'ye inince ayaklandılar

    Ette kâr yüzde 20'ye inince ayaklandılar


    Banvit ve Koç Grubu'ndan sonra Saray Çiftliği de canlı hayvan alımını durdurdu. İthalat öncesi yüzde 50'yi aşan kârlarla çalışan büyük gruplar, yüzde 20'lere düşen kârlara karşı ayaklandı.

    Pınar Çelik'in haberi
    Özel sektöre ithalatın yolunun açılması ile piyasaya giren 11-12 liralık ithal et yüzünden kârları düşen büyük gruplar 'sektörden çekilme' silahlarını çektiler.

    Banvit ve Koç Grubu'nun Harranova Besi İşletmesi'nden sonra Türkiye'nin en büyük besi çiftliklerinden Saray Çiftliği de canlı hayvan alımını durdurduğunu açıkladı.

    İthalat öncesi 18-19 liraya sattıkları etlerle yüzde 50'lerin üzerinde kâr eden besi çiftçiliği yapan büyük gruplar, ithal etin piyasaya girmesiyle 15 lirayı gören yerli et fiyatlarının karlarını yarı yarıya indirmesi üzerine ard arda 'canlı hayvan alımını durdurma' kararı aldı.

    12 TL'DE BİLE KÂR VAR

    Bugün 1500 liraya satın alınan 200 kilo ağırlığında yerli hayvanın bir işletmeye kilogram başı maliyeti 12.3 lira. Bugün yerli etin piyasada 15 liraya satıldığı düşünülürse işletme sahibi bir kilo eten 2.7 lira yani yüzde 22 oranında kâr ediyor.

    İthal ette ise asıl kârın sebebi hem daha düşük alım fiyatları hem de beslendikçe yerliye göre daha çok etlenen ve ağırlaşan hayvanın cinsi. Durum böyle olunca ithal hayvan sahipleri yüzde 10.7 kâra razı olup piyasaya 11- 12 liradan kırmızı et satışı yapabiliyor.

    20 BİN KİŞİ YATIRIM YAPACAK

    Bu hesaptan yola çıkan kişi ve kuruluşlar da çoktan Ziraat Bankası'nın yolunu tuttu. Tarım Bakanı Mehdi Eker'in "Ağustos ayından bu yana 1.5 milyar liralık besicilik ve et üretimiyle ilgili kredi başvurusu oldu.

    20 binin üzerinde kişi bu alana yatırım yapacak" açıklaması da bunun kanıtı. Ziraat Bankası yetkilileri mevcut besicilik ile ilgili avantajlı kredilerin hayvanların alınması ve 6 ay beslenmesi için verildiğini ve talebin her geçen gün arttığını belirtiyorlar.

    'Tehdit ediyorlar'

    Türkiye genelinde 100 baş ve üstü çiftliklerde besi hayvancılığı yapan işletme sahipleri ise bugün piyasadan çekilen büyük grupların hükümete 'aba altından sopa' gösterdiğini belirtiyorlar.

    Emin Besi Çiftliği'nin sahibi Mehmet Emin Atilla şunları söyledi: "İthalattan önce bu büyük gruplar piyasadaki bütün canlı hayvanları toplayıp et fiyatlarını yükselttiler. Hükümetin bu duruma ithalatla müdahale edeceğini tahmin edemediler.

    Çiftliklerine aldıkları besi hayvanlarını 17-18 liradan satmak istediklerinde ise karşılarına 11-12 liralık ithal et çıktı. Şimdi işin içinden çıkamadıkları için toplu hareket edip piyasayı tehdit ediyorlar.

    Banvit ithal etçi oluyor

    İthal et fiyatlarıyla rekabet edemediği gerekçesiyle kırmızı et üretimini durduran Banvit ithal et işine giriyor. Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, "Kırmızı ete ihtiyacımız var.

    Elimizdeki mal bitince ithalatçı olmak durumundayız. Yerli hayvandan boşalan çiftliği ithal hayvanlarla dolduracağız" diye konuştu.

    Saray da canlı hayvan alımını durdurdu

    Et üretiminde Türkiye'nin en büyük entegre kuruluşlarından olan Saray Çiftliği canlı hayvan alımını durdurdu. Saray Çiftliği Genel Müdürü Hüseyin Teber et fiyatlarının yükselmesi sonucu canlı hayvan ithalatı ve et ithalatının başlamasının, besicilik sektöründe belirsizliklere neden olduğunu belirterek, "Et ithalatının sürmesi yerli üreticileri zor durumda bırakıyor.

    Yem fiyatlarının artıp et fiyatlarının ise gerilemesi sonucu canlı hayvan alımını durdurduk" dedi. Besicilik sektörünün önünü göremediğini belirten Teber, "Et ithalatı nedeniyle önümüzü göremiyoruz.

    Et ve canlı hayvan ithalatı ne kadar sürecek, fiyatlar hangi seviyede kalacak belli değil. Bu nedenle piyasadan canlı hayvan alımını durdurduk" dedi. Saray Çiftliği'nin Kayseri ve Adana tesislerinde şu anda 18 bin büyükbaş hayvan olduğunu ifade eden Hüseyin Teber, "Et ve canlı hayvan ithalatı yapılmalı ama yerli üretici de zarara sokulmamalı. Yerli üreticinin korunması lazım" diye konuştu.





    Ette kâr yüzde 20'ye inince ayaklandılar Yorumları