Lübnan'daki krize Dışişleri hassasiyeti   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-14-2011 (00:36)   Son Mesaj: 01-14-2011 (00:36)    Cevap: 0    Gösterim: 513  

    01-14-2011

    Lübnan'daki krize Dışişleri hassasiyeti

    Lübnan'daki krize Dışişleri hassasiyeti


    Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'daki hükümet bunalımının üzüntüyle karşılandığını, bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun yapıcı tutumuna ihtiyaç olduğunu açıkladı.

    Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 2009 yılında gerçekleştirilen parlamento seçimlerini takiben uzun süren çabalar sonunda kurulan Ulusal Birlik Hükümetinde, Lübnan Özel Mahkemesi ile ilgili görüş ayrılıkları nedeniyle 11 bakanın istifalarını vermeleri sonucunda bunalımın ortaya çıktığı, bu gelişmenin üzüntüyle karşılandığı ifade edildi.
    "Dost ve kardeş Lübnan halkının huzur ve refahı ile ülkenin yeniden yapılanma sürecinin idamesi bakımından Lübnan'da siyasi istikrarın korunmasının büyük önem taşıdığı" vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

    "Bölgesel barış ve istikrar açısından da kilit konumda bulunan Lübnan'ın yeni bir siyasi belirsizlik sürecine girmesine mahal verilmemelidir.

    Bu çerçevede, Lübnan'daki tüm tarafların itidal içinde ve sorumluluk bilinciyle hareket ederek, aralarındaki görüş ayrılıklarını diyalog ve uzlaşı yoluyla bir an önce gidermeye çalışmaları en samimi beklentimizdir.

    Türkiye, Lübnan Özel Mahkemesi konusunun tamamen hukuk çerçevesinde ele alınması ve hiçbir tarafça siyasallaştırılamaması gerektiği yolundaki görüşünü muhafaza etmektedir.

    Ulaşılan aşamada, bölge ülkelerinin ve uluslararası toplumun Lübnan'da ayrışma yerine ulusal uzlaşının hakim kılınmasını teşvik eden yapıcı bir tutum sergilemesine ihtiyaç bulunmaktadır.

    Türkiye, bu yöndeki çabalara aktif olarak katkıda bulunmayı sürdürecektir."




    Lübnan'daki krize Dışişleri hassasiyeti Yorumları