Bağış: AB için Türkiye'yi riske atamayız   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-13-2011 (22:34)   Son Mesaj: 01-13-2011 (22:34)    Cevap: 0    Gösterim: 527  

    01-13-2011

    Bağış: AB için Türkiye'yi riske atamayız

    Bağış: AB için Türkiye'yi riske atamayız


    Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin Türkiye'den daha müzakerelerin ortasındayken diğer ülkelerin sona bıraktığı rekabet faslına yoğunlaşmak istemesine tepki gösterdi.

    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin, Türkiye'den daha müzakerelerin ortasındayken diğer ülkelerin en sona bıraktığı rekabet faslına yoğunlaşmasını istemesi ve bazı beklentilere girmesi durumunda rekabet faslının açılışını ertelemeyi de göze alacaklarını AB dönem başkanlığına ilettiklerini söyledi.
    Bakan Bağış, Avrupa Birliği aday ülke AB bakanları ile genişleme konusundaki istişarelere katıldı. Macaristan Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen toplantıya Bağış'ın yanı sıra AB Dönem Başkanı Macaristan'ın AB İşleri Bakanı Enikö Györi ile aday ülkeler Hırvatistan, Makedonya, İzlanda ve Karadağ'ın bakanları iştirak etti.

    Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, uzun yıllardan sonra ilk defa AB dönem başkanlığının aday ülkelerle bir araya geldiğini, toplantıda 5 aday ülkenin, dönem başkanlığının gelecek dönem için planlarını dinlediğini ve dönem başkanlığından beklentilerini dile getirdiğini kaydetti.

    Aday ülkelerin ve dönem başkanı Macaristan'ın karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını bildiren Bağış, şöyle dedi:

    "Uzun yıllardan sonra ilk defa aday ülkelerle yani ileride AB'nin üyesi olacak, kararları birlikte alacakları ülkelerle böyle bir istişare mekanizmasını kurmasını ben çok önemsedim. Dönem başkanı Macaristan'a da teşekkürlerimi ilettim. Diğer aday ülkeler de aynı hassasiyeti paylaştılar. Macaristan dönem başkanlığından bunun artık kalıcı hale gelmesi için ağırlığını koymasını rica ettik."

    AB'nin yeni umutlara ihtiyacı olduğunu kaydeden Bağış, "Bu yeni umutlar da işte bu aday ülkelerin üye oldukları zaman katacakları zenginliklerle ulaşılacak bir noktadır. AB üyesi ülkeler, ancak aday ülkelerin katkılarıyla çok daha aydınlık yarınlara kavuşacaktır" diye konuştu.

    Toplantıda aday ülkelerden Makedonya'nın adıyla ilgili, bazı üye ülkelerin sorun çıkardığının ifade edildiğini kaydeden Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Biz de bu konulardaki tavırlarımızı çok net bir şekilde ortaya koyduk. Makedonya'yı anayasal ismiyle tanıyoruz. Ve o ülkenin adını başka ülkelerin değiştirme hakkının olmadığını her vesileyle vurguluyoruz. Bugünkü toplantıda da aynı hassasiyetimizi dile getirdik. Tabii Türkiye'nin AB'den beklentilerini de paylaştık kendileriyle. Başta vize konusu olmak üzere ki bugün AB üyesi ülkelere Paraguay'ın, Uruguay'ın vatandaşları vizesiz girerken bizim vatandaşlarımızın AB üyesi ülkelere gidebilmek için konsolosluklarının elçiliklerinin önünde vize kuyruklarında beklemelerinin ne kadar saçma olduğunu bir kez daha vurguladık."

    Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 60'ını Avrupa ile gerçekleştirdiğini, halen Avrupa'nın en güçlü ve en dinamik ordularından birine sahip olduğunu ifade eden Bağış, Avrupa'nın güvenlik mekanizmalarında da Türkiye'nin vazgeçilmez bir ülke olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

    "Avrupa'nın en genç ve dinamik nüfuslarından birisi bizim nüfusumuz. En hızlı büyüyen ekonomisi bizim ekonomimiz. Bu kadar önemli özelliklerimize rağmen bizim vize konusunda yaşadığımız bu çileler, hak etmediğimiz bir süreçtir. Aday ülkelerin de bu konuda çok açık ve net tutumları oldu. Hırvatistan da Makedonya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının AB üyesi ülkelere vizesiz girmesi gerektiğini vurguladılar. Çünkü onlar da şu anda bizim vatandaşlarımızın vizesiz gidebildiği ülkelerden. Onlar da üye olduklarında bize vize koymak istemiyorlar. Çünkü Türk turistlerin onların ekonomilerine çok büyük katkıları var."

    Toplantıda dönem başkanlığından terör örgütü mensuplarının iadesi konusunda daha hassas davranmalarını istediklerini aktaran Bağış, "Ayrıca Kıbrıs konusunda adil ve hakkaniyete dayanan bir çözüm istediğimizi, Türkiye'nin adil bir müzakere süreci yaşamak istediğini kendilerine vurguladık. Bu mesajımızı dönem başkanının diğer aday ülkelerle paylaşacağını düşünüyorum" dedi.

    Macaristan'ın dönem başkanlığı ile ilgili de mesajlar veren Bağış, şunları söyledi:

    "Macaristan'ın bu dönemle ilgili sloganı daha güçlü bir Avrupa, insan hassasiyeti olan daha güçlü bir Avrupa. Tabii daha güçlü bir Avrupa'nın sağlanması için de aday ülkelerin potansiyellerini daha iyi değerlendirmeleri gerektiğine inanıyoruz. Bizimle ilgili olarak rekabet faslının müzakerelere açılması için Macar dönem başkanlığı elinden gelen çabayı sergileyeceğini söyledi. Bizim bu konudaki tutumumuz belli. Türkiye rekabet faslının açılmasını istiyor. Ama rekabet faslını açacağım diye de kendi ekonomimizi riske atacak değiliz. Biz kendi sınırlarımızı belirledik. Onu komisyonla, üye ülkelerle paylaşıyoruz. O sınırlarımız çerçevesinde bu faslı açma konusunda irade ortaya koyarlarsa ne ala. Koymaz da Türkiye'nin, daha müzakerelerin ortasındayken diğer ülkelerin en sona bıraktığı rekabet faslına yoğunlaşma durumu yaratıp, ondan sonra da bizden hak etmediği beklentilere girerlerse biz gerekirse bu faslın açılışını ertelemeyi de göze alacağımızı çok açık ve net bir şekilde dile getirdik."

    Bağış, daha sonra, AB Dönem Başkanı Macaristan'ın, AB üyesi ve aday ülkelerinin bakanlarına parlamentoda verdiği yemeğe katıldı.

    Bakan Bağış, temasları kapsamında Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloshoski ile de görüşme yaptı.




    Bağış: AB için Türkiye'yi riske atamayız Yorumları