Yıldız: Akaryakıt fiyatlarından biz de hoşnut değiliz!   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-13-2011 (18:21)   Son Mesaj: 01-13-2011 (18:21)    Cevap: 0    Gösterim: 409  

    01-13-2011

    Yıldız: Akaryakıt fiyatlarından biz de hoşnut değiliz!

    Yıldız: Akaryakıt fiyatlarından biz de hoşnut değiliz!


    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TİM'in Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. akaryakıta gelen zamlardan hoşnut olmadıklarını ifade etti.

    Katar, Kuveyt ve İran temaslarına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, Katar ve Kuveyt'e iki büyük uçak dolusu 500'e yakın iş adamıyla gittiklerini hatırlatarak, etkileyici bir gezi gerçekleştirdiklerini söyledi.
    Kuveyt'in 140 milyar dolarlık yatırım kararını Meclisinden onayladığını ve önümüzdeki 5 yıl içinde bunu kullanacağını belirten Yıldız, Türk müteahhitlerin dünyadaki başarısına dikkati çekti.

    Yıldız, ''Bu tür işlerin altyapı çalışmalarının alınabilmesi açısından önemli bir gezi oldu'' dedi.

    Katar'da da çok sıcak bir karşılama gördüklerini anlatan Yıldız, ülkede 2022 Dünya Kupası hazırlıklarının başladığını söyledi.

    Yıldız, İran'da da doğalgaz alımlarıyla ilgili geriye ve ileriye dönük yapılması gerekenlere ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.

    AKARYAKIT ZAMLARI...

    Akaryakıt zamlarına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, ''Tabii ki bu gelen zamlardan bizler de hoşnut değiliz'' değerlendirmesini yaptı.

    Akdeniz havzasındaki borsada fiyatların yükseldiğine işaret eden Yıldız, dolarda paritenin de 1,60'lara dayandığını söyledi. Yıldız, ''O yüzden her ikisi tersine sinerji oluşturuyor. Dolayısıyla son 8 gün içerisinde yaklaşık 22 dolar civarında zam geldi. Türkiye'ye yansıması da tabii üçer beşer kuruş olarak görülüyor. Ümit ediyorum ki tüketim ile arzın birleşmesi noktasında fiyatlar düşme eğilimi gösterir'' diye konuştu.

    Yıldız, nükleer santral projesine ilişkin soru üzerine de, geçen yıl aralık ayında bir proje şirketi kurulup tescillendiğini hatırlatarak, şirketin Akkuyu'daki çalışmalarına fiili olarak başlayacağını söyledi.

    Şu ana kadar bu seviyeye hiç gelinemediğini ifade eden Yıldız, ''Zaman zaman bu tür büyük projelerin tehditleri ve fırsatları olur. Sıkıntıları olur, giderilir. Şu anda son derece ciddi bir ilerleme sağlanıyor'' dedi.

    Muhalefetin nükleer santrallere ilişkin görüşlerinin hatırlatılması üzerine Yıldız, şunları söyledi:

    ''Biz vatana ihanet işleriyle hiç ilgilenmiyoruz. İşimiz gücümüz, gecemiz gündüzümüz sürekli vatanımıza hizmet etmekle alakalı. Tabii ki muhalefetin işinin kolay olduğunu söyleyemem. İyi politikalar üretmek özellikle ülkenin idaresine irade koyan bu tür kuvvetli hükümetlere karşı zordur. Biz doğruyu yapacağız. Doğruyu yaptıkça güçleneceğiz, güçlendikçe daha çok doğru yapacağız.''

    BAYİ VE DAĞITICILARIN KAR PAYI...

    Taner Yıldız, akaryakıtta bayi ve dağıtım kar paylarıyla ilgili açıklamalara ilişkin görüşlerini de şu şekilde ifade etti:

    ''Bildiğiniz gibi dağıtım şirketleri ve bayiler toptan yakıt kullananlarla ilgili yüzde 50'lere varan indirim yapıyorlar. Bu çok ciddi bir rakam. Bunun 14 bin 600 bayiye dolayısıyla milyonları bulan tüketiciye yansıması aynı oranlarda olmayabilir ama herkesin makul karlarda piyasa hareketlerini sürdüreceğine inanıyoruz.

    Bizler piyasaya müdahil olmuyoruz. Siyaseten de müdahale etmiyoruz. Ama rekabetin müşteriye daha ucuz daha rekabetçi ortamda yansımasını teminen yaklaşık 51 tane dağıtım şirketinin ve 14 bin 600 tane bayinin de bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğine inanıyorum.''

    Elektrik üretim özelleştirmelerine ilişkin Yıldız, 2011 programında bunun zaten olduğunu hatırlattı.




    Yıldız: Akaryakıt fiyatlarından biz de hoşnut değiliz! Yorumları