İthal et de yerli et de aynı fiyattan satılıyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-13-2011 (17:19)   Son Mesaj: 01-13-2011 (17:19)    Cevap: 0    Gösterim: 418  

    01-13-2011

    İthal et de yerli et de aynı fiyattan satılıyor

    İthal et de yerli et de aynı fiyattan satılıyor


    Karkas kilogramı 12 liraya ithal edilen ile yerli üreticiden karkası 16 kiloya alınan kırmızı etin, market ve kasaplarda aynı fiyattan satıldığı bildirildi.

    Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, yaptığı açıklamada, son günlerde büyük firmaların kırmızı et üretimini durdurmasıyla ilgili kararlar aldığını anımsattı.
    Bu durumun Türkiye'de hayvancılığın ne kadar zor olduğunu kanıtladığını ifade eden Yıldız, yüksek girdi maliyetleri yüzünden yerli üreticinin zor durumda olduğunu ileri sürdü.

    Firmaların üretimi durdurma kararında ithal etle rekabet edilememesinin etkili olduğunu dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

    ''Et ithal eden firmaların önemli bölümü doğrudan satış yapıyor. Marketler de bunun içinde. Bugün karkas kilogramı 12 liraya ithal edilen kırmızı et marketlerde yüksek fiyatlardan satılıyor.

    Karkas kilogramı 12 lira olan ithal ile yerli üreticiden karkası 16 liraya alınan kırmızı et aynı fiyattan satılıyor. Yani fiyat açısından ithal etin bir cazipliği yok.

    Aramızda 4 lira gibi önemli bir fark var ama bu fark tüketiciye yansımıyor. İthal olanların belirtilerek daha düşük fiyattan satılması gerekiyordu. Kasaplar olarak biz de rekabet edemez duruma geldik.''

    Yıldız, kıymanın kilosunun yerli kırmızı et satan kasaplarda 22-24 lira arasında olduğunu belirterek, ithal et satışı yapılan marketlerde de kıymanın aynı fiyattan tüketiciye ulaştığını bildirdi.

    MARKET YASASI ÇIKARILMALI

    Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, Türkiye'de maliyetlerin birçok ülkeye oranla yüksek olduğunu belirtti.

    Yerli üreticinin maliyetlerinin sektör tarafından iyi bilindiğini dile getiren Tokoğlu, şunları kaydetti:

    ''Maliyetlerin altında yurt dışından hayvan ithal ederek, üreticiye zarar ettirirsek bir daha bu kişileri işin içine sokamayız. Birilerinin üretmesini sağlamalıyız.

    Yurt dışından et getiriliyor ancak yüksek fiyatlardan satılıyor. Serbest piyasa ekonomisi uygulanan birçok ülkede gıda fiyatlarına müdahale edilir.

    Marketlerde kırmızı et fiyatları çok yüksek. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Bu yüzden Marketler Yasası acilen çıkarılmalıdır.''

    Tokoğlu, iç piyasada üreticinin zarar etmemesi gerektiğini belirterek, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığının bu hususta çalışmaları olduğunu biliyoruz.

    Kendi üreticisini mağdur etmeyecek şekilde düzenleme yapmalıdır. Sıfır faizli kredi caziptir ama önlem değildir. Bu konuda daha kalıcı ve üretimi devam ettirici önlemler alınmalıdır'' diye konuştu.




    İthal et de yerli et de aynı fiyattan satılıyor Yorumları