MHP'nin il olmasını istediği 3 ilçe   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-13-2011 (16:34)   Son Mesaj: 01-13-2011 (16:34)    Cevap: 0    Gösterim: 507  

    01-13-2011

    MHP'nin il olmasını istediği 3 ilçe

    MHP'nin il olmasını istediği 3 ilçe


    MHP Mersin milletvekilleri tarafından hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunulan kanun teklifiyle 3 ilçenin 'il' statüsüne alınması istendi.

    Söz konusu kanun teklifinde şu anda belde konumunda olan Yenice, Gülek ve Huzurkent'in ilçe, Tarsus'un da il konumuna getirilmesi, Uzuncaburç adında yeni bir ilçe, Silifke adında da yeni bir il kurulması, tüm bunların yanında Anamur adında yeni bir il kurulması talebi gündeme getirildi.

    1982 Anayasası'nın 126. maddesinde yer alan; 'Türkiye merkezi idare kuruluşu bakımından, coğrafya durumuna, ekonomik şartlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere; iller de diğer kademeli bölümlere ayrılır"hükmüne dikkat çekilen tasarıda, söz konusu hükmün işlerliğini sağlayan 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 1. ve 2. maddeleri hükmünün yine 1982 Anayasası'na benzer düzenlemeyle ilçelerin kuruluş esas ve usullerini ifade ettiği hatırlatıldı.

    Başta MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Şandır olmak üzere diğer MHP'li milletvekillerince de desteklenen kanun teklifinde Tarsus'un nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye'nin 27. yerleşim bölgesi olmasının yanında 54 il merkezinden daha fazla nüfusa sahip olduğu vurgulandı. Tarsus'un bir kaymakamlıkla idare edilmesinin imkansız olduğunun altı çizilen teklifte Tarsus'un 'il' olması halinde vali ve yanında yardımcıları da olacağından hizmetlerin aksamadan ve gereği gibi yapılmasının da sağlanmış olacağı kaydedildi.

    Tarsus'un, bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla il olamamanın sıkıntısını yaşadığı belirtilirken ilçenin coğrafi yapısı, ekonomisi, nüfus ve diğer bileşenleriyle il olmayı hak ettiği ve bunun da bir zorunluluk olarak öne çıktığı yorumu yapıldı.

    MHP Mersin Milletvekilleri Behiç Çelik, Kadir Ural ve Akif Akkuş tarafından hazırlanan önergelerde ayrıca Silifke ve Anamur ile ilgili bilgilere de yer verildi. Silifke'nin il olması halinde tüm kamu binalarının hazır olması nedeniyle devletin ek bina yapmasına ihtiyaç duyulmayacağı ifade edildi. Söz konusu durumun Anamur için de geçerli olduğu yorumuna yer verildi.




    MHP'nin il olmasını istediği 3 ilçe Yorumları