Hizbullah tahliyeleri tutuklamaya dönüşebilir   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-13-2011 (13:54)   Son Mesaj: 01-13-2011 (13:54)    Cevap: 0    Gösterim: 469  

    01-13-2011

    Hizbullah tahliyeleri tutuklamaya dönüşebilir

    Hizbullah tahliyeleri tutuklamaya dönüşebilir


    Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, yaşanan tahliyeleri “Kim olursa olsun hakkında hüküm kurulmuşsa, hükümde yer alan ceza süresi aşılmadıkça, tahliyeler yine tutuklamaya dönüşebilir'' değerlendirmesi yaptı.

    İyimaya TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine CMK"nın 102"nci maddesine ilişkin tartışmaları değerlendirdi. Anayasa"nın 38"nci maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5"nci maddesinin, suçsuzluk karinesini hüküm aşamasına kadar varsaydığını ifade eden İyimaya, şunları söyledi:
    "Doğrusu da budur. Hükümle birlikte en azından suçsuzluk hali ve karinesi gücünden kaybetmekte, suçluluğa veya tehlikelilik karinesine doğru evrilmektedir. Hükümden sonra tutukluluk sürelerinin göze alınmayacağı yönündeki ağır ceza mahkemesi uygulaması veya yorumu gerçekten ciddi çağdaş ceza hukuku amaçlarına, temel hak ve hürriyetlere tamamen uyumlu bir yorumdur."

    -"İSİMLERLE MEŞGUL OLMAM"-

    İyimaya, Hizbullahçıların tahliyesinin hatırlatılması üzerine ise "Ben isimlerle meşgul olmam, kurallarla meşgul olurum. Kim olursa olsun hakkında hüküm kurulmuşsa, hükümde yer alan ceza süresi aşılmadıkça, tutukluluk süresine ilişkin tavanlar onlar için uygulanmaz. Bu ilkeye aykırı olarak her nasılsa gerçekleşen tahliyeler yine tutuklamaya dönüşebilir" dedi.

    İyimaya Anayasa Mahkemesi"ne "süper yetkiler" tanınmasıyla ilgili bir soruya ise tasarıyı henüz incelemediği yanıtını verdi.




    Hizbullah tahliyeleri tutuklamaya dönüşebilir Yorumları