Demiryollarında 154 yıllık tekel bitiyor   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-13-2011 (13:19)   Son Mesaj: 01-13-2011 (13:19)    Cevap: 0    Gösterim: 434  

    01-13-2011

    Demiryollarında 154 yıllık tekel bitiyor

    Demiryollarında 154 yıllık tekel bitiyor


    Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD, demiryolu taşımacılığında radikal bir adım atmaya hazırlanıyor. Torba Yasa’ya eklenecek bir maddeyle TCDD’nin demiryollarında 154 yıllık yük ve yolcu taşımacılığı ‘tekeli’ kalkıyor.

    Olcay Aydilek'in haberi
    Özel sektör, demiryolu altyapısını kullanarak yük ve yolcu taşıyabilecek. Hızlı tren de işletebilecek. Ulaştırma Bakanlığı, demiryolunda yük ve yolcu taşımacılığını serbestleştiriyor, rekabete açıyor.

    Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, TCDD"nin 1856 yılında kurulduğuna işaret ederek, "TCDD"nin, 154 yıllık bir geçmişi var. TCDD, demiryollarında yük ve yolcu taşımada tekel konumunda bulunuyor" dedi.
    Yetkililer, Meclis"te görüşülmekte olan Torba Yasa"ya TCDD"nin tekelini kaldıracak bir maddenin eklenmesinin gündemde olduğunu belirterek, "Düzenleme özel sektörün, demiryolu altyapısını kullanarak yük ve yolcu taşımasına olanak sağlayacak" dedi.

    ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ÜCRETİ BELİRLEYECEK

    Yetkililer, yasa tasarısı taslağı gereğince özel sektörün bu alandaki faaliyetlerinin düzenlenmesinde Ulaştırma Bakanlığı"nın yetkili olacağını belirterek, "Bu konularda gerekli düzenlemeyi, lisanslandırma işlemlerini ve ücretleri Ulaştırma Bakanlığı belirleyecek" diye konuştu.

    HIZLI TREN İNŞA EDİLECEK HATLAR

    TCDD, Türkiye Cumhuriyeti"nin 100"üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılına kadar Edirne"den Kars"a kadar pek çok ili hızlı tren ağıyla birbirine bağlamayı hedefliyor.

    İşte o iller:
    -Ankara-İstanbul
    -Ankara-Konya
    -Ankara-Sivas
    -Edirne-İstanbul
    -Yerköy-Kayseri
    -Sivas-Malatya-ElazığDiyarbakır
    -Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars
    -Erzincan-Trabzon
    -Ankara-İzmir
    -Ankara-Antalya
    -Konya-Antalya




    Demiryollarında 154 yıllık tekel bitiyor Yorumları