İZTO'dan Boyner'in halayına itiraz!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-12-2011 (13:23)   Son Mesaj: 01-12-2011 (13:23)    Cevap: 0    Gösterim: 408  

    01-12-2011

    İZTO'dan Boyner'in halayına itiraz!

    İZTO'dan Boyner'in halayına itiraz!


    İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'in Diyarbakır ziyareti esnasında halay çeken görüntüleri için 'İzmir'den hoş görünmedi' yorumu yaptı.

    İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, demokratik açılım sürecinde iş dünyasının pozisyon almasına karşı olduğunu belirterek ''Bir işveren örgütünün tepe yöneticisinin, kimilerinin sözde bayrak olarak gördüğü renklerden kaşkol takarak halay çekmesi İzmir'den hoş görünmedi. TÜSİAD'a yakışan seviyede şeyler değildi'' dedi.
    Demirtaş, son dönemde yaşanan gelişmeler ve demokratik açılım çalışmalarının dikkatle izlenmesi, bu süreci siyasi partilerin yönlendirmesi, kendilerinin bu tartışmaların dışında olmaları gerektiğini ifade etti.

    Ülkenin huzuruna, barışına olumsuz etki yapacak herşeyden, herkesin kaçınması gerektiğini söyleyen Demirtaş, Güneydoğu'ya yatırımları artırmak amacıyla ilk geziyi 1994 yılında İzmir Ticaret Odası'nın yaptığını o dönemde silahların gölgesinde ortak yatırım anlaşmalarına imza attıklarını söyledi.

    Demirtaş, geri kalmış bölgelere kaynak aktarmayı ''şeref addettiklerini'', bunu hiçbir zaman tartışma konusu yapmadıklarını, o bölgelerin yaşam standardı yükseldikçe ülkede huzur ve barış ortamının gelişeceğine inandıklarını dile getirdi.

    Ülkeyi milli sınırları içinde üniter devlet olarak, tek bayrak olarak görmek istediklerini kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu:

    ''Hiçbir zaman Türk, Kürt, Laz, Çerkez ayrımına giren bir anlayışı kabul etmiyoruz. Çok sayıda milletten insanların yaşadığı kozmopolit bir kentiz.

    Burada Ermeni, Yunan, Rum, İtalyan hepsi dostluk içinde yaşamış. Her dinin ibadethanesinin olduğu bir kent burası. Bu kentin ne kadarı Kürt ne kadarı Türk diye hiçbir ayrım yapmadık, yapmıyoruz.

    Hepsi İzmirli vatandaşlarımız. O bölgelerden aş ve iş için buraya gelen insanlarımız. Herkes kimliğine, diline, kültürüne sahip çıkacaktır. Hepimiz buna saygılıyız.

    Türkiye'yi bölmenin, kamplara ayırmanın kimseye bir faydası yok. Diyarbakır'a da, İzmir'e de faydası yok. Diyarbakır bugün gelişen ve büyüyen Türkiye sınırları içinde Türk bayrağı altında refaha mutluluğa ulaşır. Aksi taktirde aynı refaha ne kadar süre içinde gelebilir? Bunun hesabını onlar da yapabilir.

    Son olarak bir partinin başkanı da 'bizim ayrılma niyetimiz yok' diye ifade ediyor. Ama bazen iş tırmandırılıp başka noktaya götürülüyor.''

    İŞ DÜNYASININ YERİ

    İş dünyasının bu tartışmalar içinde yer almasının, pozisyon almaya çalışmasının doğru olmadığını, bunun farklı tartışma ortamlarına neden olacağını kaydeden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

    ''Bir işveren örgütünün tepe yöneticisinin kimilerinin sözde bayrak olarak gördüğü renklerden kaşkol takarak halay çekmesi İzmir'den hoş görünmedi. TÜSİAD'a yakışan seviyede şeyler değildi. Bunu sesli dile getirmedik ama o görüntüler İzmir'den pek hoş görünmedi.''

    Demirtaş, İzmir'den bir sivil toplum kuruluşu yöneticisinin, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i İzmir'e davet etmesiyle ilgili soru üzerine, ''Bir sivil toplum örgütünün başkanı Diyarbakır Belediye Başkanı'nı İzmir'e davet etmiş olabilir ama daha önce yaşanan olayları dikkate alarak ona göre düşünüp karar vermesi lazımdı. Yine aynı olaylar yaşanırsa, İzmir'i yine kamuoyunda suçlayan ifadeler ortaya çıkarsa bundan acaba üzüntü duymayacak mı? Bunlar olmayabilir de ama dikkatli olmak gerekiyor'' dedi.

    YUNANİSTAN İLE TEL SORUNU VE VİZE

    Demirtaş, Yunanistan'ın, kaçakların geçişini engellemek amacıyla gündeme getirdiği, ''tel örgüden duvar inşa etme projesinin'' gerçekleşeceğine inanmadığını ifade etti.

    Bunun Yunan hükümetinin projesi olduğunu sanmadığını kaydeden Demirtaş, kaçak göçmen sorununda, Yunanistan'ın önceki yıllarda Türkiye'ye karşı uyguladığı politikaların cezasını çektiğini savundu.

    Gelinen noktada Afrika ve Ortadoğu coğrafyasından gelen göçmenlerin bu yolu kullanarak Yunanistan'a girdiğini ifade eden Demirtaş, ''Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a yaptığı ziyaretlerde önemli gelişmeler oldu. Kaçak göçmenlerin iadesiyle ilgili anlaşma imzalanırsa ne duvar ne de tel olacaktır. Ayrıca Şengen vizesiyle ilgili mesele de çözülecektir'' diye konuştu.




    İZTO'dan Boyner'in halayına itiraz! Yorumları