'Göçte en büyük acıyı Türkler çekti'   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 01-12-2011 (02:55)   Son Mesaj: 01-12-2011 (02:55)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    01-12-2011

    'Göçte en büyük acıyı Türkler çekti'

    'Göçte en büyük acıyı Türkler çekti'


    ABD'li tarihçi Justin McCarthy, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemindeki göç hikayelerini toparladı.

    McCarthy, göçe zorlananların 5 milyonunun Müslüman, 1,9 milyonunun ise Hıristiyan olduğunu belirterek, Müslümanların daha çok acı çektiğini söylüyor.

    Amerikalı tarihçi Prof. Justin McCarthy, Osmanlı topraklarındaki 5 milyon Müslüman'ın göç hikâyesini, hazırladığı harita ile gözler önüne serdi. Amerika Türk Koalisyonu (TCA) tarafından yayımlanan harita, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinin Ermeniler gibi sadece Hıristiyan nüfusu etkilemediğine, milyonlarca Müslüman'ın da acı ve zorluklar yaşadığına dikkat çekiyor.

    Kentucky eyaletindeki Louisville Üniversitesi'nde tarih profesörü olan ve Osmanlı İmparatorluğu hakkında ayrıntılı demografik çalışmalarda bulunan Prof. McCarthy, Osmanlı topraklarında yaşayan değişik kimliklere mensup tüm grupların acı çektiğini ifade ediyor. Haritada, 1864-1922 yıllarında yaşanan savaş ve iç çatışmalar sırasında hayatlarını kaybeden Müslümanların sayısının, Hıristiyanlarınkine oranla 4 kat fazla olduğu belirtiliyor. McCarthy, Müslümanların, özellikle de Türklerin en büyük acılara maruz kalan kesim olduğuna işaret ederek, "Haritanın, tüm bu insanların felaketlerle dolu kaderlerini gözler önüne sereceğini umuyorum." diyor.

    TCA Başkanı Lincoln McCurdy ise harita çalışmasının, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılış sürecinde Müslüman halkların kayıplarını göz ardı ya da inkâr eden, geçmiş çağların ırkçı ve bağnaz yaklaşımlarının izlerini taşıyan zihniyete bilimsel bir cevap olacağını söylüyor. McCurdy, "Çok az Türk aile vardır ki büyükannesi veya büyükbabası, Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya, Kırım veya Kafkasya'dan gelmiş olmasın. Ya da Anadolu'da yaşanan savaşlardan dolayı yaşadığı iç göçe dair acı bir hikâyesi bulunmasın. Ancak ne yazık ki, başka toplumlar, yaşadıkları trajedileri Türklere karşı nesilden nesle aktarılan düşmanlığa dönüştürdü." ifadesini kullanıyor.

    TCA Başkanı, tarihin sayfalarında neredeyse hiç yer almayan Müslüman Osmanlı halkları hakkında yaptığı kapsamlı araştırmaları dolayısıyla McCarthy'ye teşekkür ederek, böyle bir yayını desteklemiş olmaktan gurur duyduklarını dile getirdi.

    ZAMAN




    'Göçte en büyük acıyı Türkler çekti' Yorumları