Portekiz mali yardım istemeyecek   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-11-2011 (18:21)   Son Mesaj: 01-11-2011 (18:21)    Cevap: 0    Gösterim: 660  

    01-11-2011

    Portekiz mali yardım istemeyecek

    Portekiz mali yardım istemeyecek


    Portekiz başbakanı Jose Socrates, Avrupa ekonomi basınında son günlerde ortaya atılan Portekiz ekonomisiyle ilgili iddialara tepki göstererek, ''mali yardım istenmeyeceğini'' söyledi.

    Socrates basına yaptığı açıklamada, Portekiz'in mali yardım alacağı yönündeki haberlerin ''ülkeye ve avroya zarar verdiğini, sadece spekülatörlere fayda sağladığını'' ifade etti.
    2010 yılında öngörülen kamu açığını azaltma hedeflerinin beklenenin üzerinde olduğunu ve yüzde 7,3'e indirildiği kaydeden Socrates, ''Portekiz yardım istemeyecek çünkü ihtiyacı yok. Ekonomik programını uygulamaya ve piyasalardan kendini finanse etmeye devam edecek'' dedi.

    Portekiz ekonomisinin 2010 yılındaki beklentileri fazlasıyla karşıladığını ve yüzde 0,7 ekonomik büyüme beklenilmesine rağmen yüzde 1,4'lük büyüme ile yılı kapattıklarını belirten sosyalist lider, geçen Mart ayında Avrupa Komisyonu'nun sunduğu planda öngörülen kamu harcamaları ve kamu gelirleriyle ilgili rakamları geçmeyi başardıklarını ve gösterdikleri çabanın sonucunu olumlu aldıklarını vurguladı. Socrates, ''IMF'in müdahale edeceğiyle ilgili tüm söylentiler birer spekülasyondur'' dedi.

    Öte yandan Portekiz Maliye Bakanı Fernando Teixeira dos Santos da, ulusal basına verdiği demeçlerde, Portekiz'in tüm borç stokunun GSYH'ye oranının halen çok düşük seviyede olduğunun altını çizerek, ''mevcut baskıya karşılık verebilecek durumda olduklarını'' vurguladı.

    ''Avro'nun istikrarını sağlamak için işini yapmayan Avrupa gibi geliyor'' diyen Santos, kemer sıkma politikasını en iyi şekilde yerine getirdiklerini ve bunun sonuçlarının sadece 2010'da değil 2011'de de görülebileceğini kaydetti.




    Portekiz mali yardım istemeyecek Yorumları